//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, Trianon, XX. század

„Távol állt” a leigázás gondolata – Leleplezték Kolozsváron a Budapestet száz éve megszálló román tábornok szobrát – Krónika/MTI

Kolozsváron Gabriel Leș román védelmi miniszter jelenlétében leplezték szerdán a Budapestet száz éve megszálló román tábornok, Gheorghe Mărdărescu egész alakos köztéri szobrát. Az eseményről a Făclia kolozsvári napilap számolt be csütörtöki számában.

(kronika.ro/Facebook – Gabriel Les)

Az esemény szónokai valamennyien azt hangsúlyozták, hogy a román csapatok történelmi tettet hajtottak végre azzal, hogy megszállták Budapestet, és menekülésre késztették a Kun Béla vezette bolsevik kormányt. Ezzel ugyanis távol tartották a kommunizmus rémét Európa szívétől.

Gabriel Leș miniszter beszédében felidézte: az 1918-as román benyomulás után a tábornokot az Erdélyben állomásozó román csapatok parancsnokává nevezték ki. Ilyen minőségében indított támadást Kun Béla bolsevik hadserege ellen, és verte vissza a Tisza vonaláig.

“A végső győzelmet 1919. augusztus 4-én, a román hadsereg budapesti bevonulásával sikerült elkönyvelni”ű

– állapította meg a miniszter. Hozzátette: három és fél hónapon át Mărdărescu tábornok vezette a magyar főváros közigazgatását, és biztosította „a háború és a bolsevik terror által elnéptelenített város lakosságának az élelmiszert és az alapszolgáltatásokat”.

Gabriel Leș idézte Mărdărescu 1919. november 12-i kiáltványát a budapestiekhez, amelyben a tábornok bejelentette a román hadsereg visszavonulását, és közölte:

“Románia ismételten kijelenti, hogy a tiszai támadás utáni katonai intervencióját kizárólag a jogos védekezés és a katonai követelmények tették szükségessé, a leigázás gondolata távol állt tőle”.

A miniszter azt is megemlítette, hogy a háború után Mărdărescu tábornok szorgalmazta, hogy Románia kössön szövetséget Jugoszláviával, Csehszlovákiával és Lengyelországgal, ami aztán később meg is valósult.

Gabriel Leș román védelmi miniszter a szoboravatáson (kronika.ro/Facebook – Gabriel Les)

Ioan Aurel Pop történész, a Román Akadémia elnöke kijelentette: „Európa civilizált népei tudják becsülni a hőseiket”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektori tisztségét is betöltő történész arról beszélt, hogy Románia a 20. században két, Európát fenyegető veszéllyel is szembeszállt.

„A román hadsereg 1919-ben a magyarországi hadjáratával a bolsevizmus és a szovjet típusú kommunizmus európai térhódítását akadályozta meg, 1944-45-ben pedig a fasizmus fölötti győzelemhez járult hozzá.

Ezek a fegyvertények tették lehetővé, hogy Erdély jogilag és ténylegesen is a román államhoz tartozzék”

– idézte a Făclia napilap az akadémia elnökét.

A Valentin Tănase által készített szobrot a BBTE gazdaságtudományi kara előtti téren állították fel Románia Kereskedelmi és Iparkamarája kezdeményezésére, annak a rendezvénysorozatnak a keretében, amelyet Nagy-Románia megalakulásának centenáriumára tartanak.

Meneteléssel „ünnepelték” Budapest román megszállásának századik évfordulóját Bukarestben

 

2019. augusztus 08., 13:31 • utolsó módosítás: 2019. augusztus 08., 14:25

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/lelepleztek-kolozsvaron-a-budapestet-szaz-eve-megszallo-roman-tabornok-szobrat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: