//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, Gazdaság, Infrastruktúra, Kormányzás, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika

Országprojekt: Cuc országa – Ziare.com

Caligula imperator

A facut din cal senator;

Petru Groza, mai sinistru,

A facut din bou ministru

(Caligula imperator/ Lovából csinált szenátort;/ Petru Groza siralmasabb,/ Ökörből csinált minisztert. – E-RS)

(Pastorel Teodorescu Romulus Zaroniról)

Egyre gyakrabban jut eszembe egy 1990. májusi jelenet. Az „Egyetem téren” (több hónapig tartó Ion Iliescu-ellenes tüntetések helyszínéül szolgáló bukaresti tér – E-RS) eltöltött este után barátaimmal visszavonultunk egy pohár valami mellett beszélgetni, mind utolsó éves hallgatók és mind letörve lévén Ion Iliescu pártjának 1990. május 20-i előrelátható választási győzelme miatt.

(ziare.com)

Az asztal körül mindenkinek földszínű arca volt és mindnyájan sötét forgatókönyveket szőttünk nemzedékünk sorsáról. Egyik asztaltársunknak, egy matematikai olimpikonnak, aki annak az évfolyamnak az egyik kiemelkedő tagja volt a Műegyetem legnehezebb karán (Automatika), hirtelen felfénylik az arca és azt mondja nekünk: „Igaz, hogy Ilici FSN-je (Nemzeti Megmentési Front – E-RS) megsemmisítő győzelmet arat majd ezen a választáson, de ugyanilyen igaz az is, hogy 10 éven belül ezek el fognak tűnni. Ti nem látjátok, hogy egyetlen FSN-s kollégánk sincs? Ismertek egyetlen tanárt, egyetlen orvost, bármilyen iskolázott embert, aki Iliescura szavaz? Persze, van néhány 50-60 éves, de amikor azok nyugdíjba mennek, akkor miénk lesz az ország!”

Gyakorlatilag így néz ki a jövő: ha az összes komoly végzettségű fiatal az Egyetem téren volt, akkor kivel kormányozhatott volna az akkori FSN és a mai PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS)?

Csaknem 30 év telt el azóta és íme, a csoda: mindazok, akikkel azon az estén beszélgettem, most kanadai vagy amerikai állampolgár, benépesítették az amerikai vagy kanadai egyetemeket és nagy cégeket, továbbra is lazán bridzsezgetnek minden hétvégén és minden alkalommal, amikor hazalátogatnak a rokonaikhoz elcsodálkoznak azon, hogy vannak még olyanok, akik nem mentek el.

Az akkori FSN, mostani PSD továbbra is kormányon van (és ott volt az utóbbi 30 év nagyjából kétharmadában), az ország élén pedig Viorica Vasilica Dăncilă brosshordozó áll. Nicuşor Dan nemzetközi matematikaolimpikont az általa létrehozott párt rúgta ki. Miután a nagylelkű bukaresti választók őt is, Cătălin Predoiut is elutasította, aki szintén nemzedéke csúcsa volt a Jogi Karon (hol annak idején a felvételin húszan jelentkeztek minden helyre!). Ezzel szemben a bukarestieket az öreg varangy (Dan Voiculescu – E-RS) kedvenc szőkesége (Gabriela Firea – E-RS) csábította el…

Időközben az akkori Egyetem téri fiatalok egyike, neve szerint Victor Ponta a PSD és az ország élére is eljutott, de nem sokáig, hiszen a pészédések inkább Dragneát, Olguţát (Lia Olguţa Vasilescu), Bădălăut, Arsenét és más hozzájuk hasonlókat választották.

A parasztpártis (PNŢCD = Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt – E-RS) nemzedékemből egy szerény képesség, oktondi és agresszív esti tagozatos jutott fel a legmagasabbra az állami hierarchiában (elnöki tanácsadó), miközben társaságunk legfényesebb elméjét, egy öt nyelven tökéletesen beszélő orvosnőt már 1995-ben kizárták a pártból.

Románia azon több tízezer ragyogó fiatal elme nélkül is „túlélt”, akik Észak-Amerikába és Nyugat-Európába emigráltak és emigrálnak továbbra is. A 90-es évek politikai nemzedéke már rég távozott a színpadról, de a PSD továbbra is talál fiatal „tehetségeket, akik elvezethetnek bennünket az Európai Unió sereghajtói helyezése felé.

Példátlan Iliescu pártjának hozzáértése ahhoz, hogy senkiket állítson az ország élére, a haza félműveltekből álló tartaléka pedig kimeríthetetlennek tűnik. Petre Daeától Liviu Popig és Florin Iordachétól Ionel Arsenéig (az a zoknis), antológiás humorfesztiválnak tűnik az ország vezetése. Igaz, hogy a többi pártot sem igazán akadémikusok népesítik be, de mintha senki sem kellhetne versenyre a PSD-vel!

Egy Viorica Dăncilă által vezetett kormányban – minden kétséget kizáróan – elkeseredett harc folyik az elsőbbségért az inadekvátság, a hibás beszéd, az imposztorság vagy a hozzá nem értés terén (ezek mindegyike eufemizmus – azért a papír sem visel el bármit!), de senki sem vitatja, hogy Răzvan Cuc a nagy győztes, az a miniszter, aki nem kevesebb, mint öt légi járat törlését rendelte el, hogy megakadályozzon egyes parlamenti képviselőket a részvételben a bizalmatlansági indítványról tartott szavazáson (ez a vád egyelőre csak a román állami légitársaság, a TAROM elbocsájtott vezetőjének állításán alapul – E-RS).

Nem is tudom, mit tegyek meg először: hahotázva nevessek egy ilyenfajta alakon, vagy azt a nemzetet sirassam, mely egy Răzvan Cuc féle embertől vár autópályákat. Románia most fizeti annak a néhány évtizednyi politikának a számláját, melyben az ország fő pártja ilyenfajta embereket juttatott tisztségekbe. Hozzá nem értők, rokonok, szeretők, plagizálók egész nemzedékei népesítettek be miniszteri kabineteket, vezetőségeket az ügynökségekben és hatóságokban, az állami vállalatokban vagy a helyi közhasznú cégekben.

Răzvan Cuc az élő középszer tökéletes példája: 2006-ban végzett el egy fellengzős nevű magánegyetemet (Európai Integrációs Gazdasági Tanulmányok Egyetem), ahol a következő képességeket szerezte meg (fogózzanak meg, ezt az illető a saját kezecskéjével írta bele a saját életrajzával): „Nemzetközi kereskedelem, vállalatmenedzsment, diplomáciai szokásjog, mikro- és makrogazdaság, globalizálás, közvetlen külföldi befektetések, regionális fejlesztés, európai kultúra és civilizáció”, amit csillagászati átlaggal (9,90) fejezett be. Itt nem áll meg és mesterfokozatot is szerez ugyanazon a magánegyetemen, még szakképzettebbé válva pont az „európai gazdasági integráció” területén, további képességeket is szerezve: „Nemzetközi kereskedelem, vállalkozásmenedzsment, diplomáciai szokásjog”. Még be sem igazán fejezte az őt mindenhez értővé tevő mesterképzőt, mert – hopp! – joghallgatóvá is válik, természetesen egy másik magánegyetemen: a Jogi és Közigazgatási Egyetemen. (Forrás: ITT).

Talán azt gondolják, hogy kemény tanulással töltötte az idejét? Nem, jó emberek, a csepegtetve tanulás között még az országot is vezette. Az ifjú zsenit az első magánegyetem elvégzése után egyenesen a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztériumban alkalmazták, ahol akkoriban Voiculescu (Dan Voiculescu – E-RS) tanítványa, Codruţ Şereş volt a miniszter. Az emberke egyetlen év alatt a Kis- és Közepes Vállalkozások, Kereskedelmi és Üzleti Környezetért felelős Minisztériumához került, pont a Külkereskedelmi Főosztályra, a „Nemzeti exportstratégia kidolgozásával és végrehajtásával” megbízott szakértőként. És egészen 2010-ig ő készítette az exportstratégiánkat, miközben a jogi vizsgáit teljesítette a második magánegyetemen.

A jogi tanulmányok befejezése után a kis dundi belép a politikába: először megyei tanácsos Gyurgyevóban (Giurgiu), majd alig hat hónap után a SC Administraţia Zonei Libere S. A. Giurgiu (Gyurgyevói Vámszabad Területkezelő Rt. – E-RS) igazgatója és újabb két évecske után arra ébred, hogy egyenesen államtitkárnak ejtőernyőzik a Közlekedési Minisztériumba és ott marad a Ponta-rezsim és a technokrata rezsim fele alatt is. Képviselőként és miniszterként tér vissza nagy lendülettel a Dragnea bajsza alatti első kormányba. Mit gondolnak hova? Nos, a közlekedésügybe, bár talán ugyanilyen alkalmas lett volna az igazságügyibe is. Tudose elküldi, hogy nézze meg kívülről a minisztériumot, de az – amúgy kitartó természetű – ember újra visszatér, ezúttal közlekedésügyi miniszterként a tisztelt brosshordozóval, Viorica-földrajz-és-nyelvtan-gyilkos-Dăncilával együtt.

Talán felmerül önökben a kérdés, miként juthatott a széles tarkójú dagadék oda, hogy pont azt a minisztériumot vezesse, mely azzal foglalkozik, amivel a nemzetünk csökönyösen nem akar rendelkezni: autópályákkal, vasutakkal, kikötőkkel és repülőterekkel. Nos, ez minden normális emberben felmerül. Például, ki hiszi el azt a blöfföt, hogy egy magánegyetemet elvégző embert egyenesen felvesznek a Gazdasági Minisztériumba és aztán – azonnal – pontosan a Külkereskedelmi Főosztályra? Nos, apóka kedveskéi, oda nem lehet az utcáról bekerülni. Több tíz ragyogó hallgatót ismerek, akik az egyetem elvégzése után még egy kerületi polgármesteri hivatalba sem tudtak bekerülni, ezt pedig egy „magánegyetemről” egyenesen a „külkereskedelemre” vették fel? És még csodálkozunk, hogy külföldre mennek a legjobb fiataljaink! Miért nem kaphatják meg az „igazi” képzettséggel rendelkezők is ugyanazt az esélyt, mint a gyurgyevói Goe úr (utalás egy Caragiale-hősre – E-RS)? De hagyjuk őket elmenni, talán megszabadulunk tőlük, nem? Így kényelmesebb…

Nos, itt a következő furcsaság: ki egyengette Cuc karrierjét? Ki más, mint a híres Niculae Bădălău, aki szintén nem halt bele a tanulásba, de neki legalább Zorróhoz illő élete volt: 1988-ban egy év munkahelyen letöltendő börtönre ítélték. Az ok: almérnök volt az MGTSZ-nél (mezőgazdasági termelőszövetség – E-RS), ahonnan ellopott négy zsák búzát és 1.200 lejért eladta egy helybélinek. (Forrás: ITT).

Maga Bădălău is ráébredt, hogy nagyjából hány pénzt ér Cuc, ezért aztán „háttérbe szorította” egy képviselői tisztségbe, ahonnan egy másik nagy értelmiségi, a Nemc (Neamţ) megyei kiskirály, Ionel Arsene halászta elő, akit zoknival a lábán filmeztek le egy ágyban a szeretőjével. Arsene, a saját önéletrajza szerint, nem több és nem kevesebb, mint egy „közgazdász mérnök”, és mindezt hosszú, alig három évig tartó tanulmányok után (mintha egy kicsit túl okosak lennének ezek a pészédések egy ilyen kicsi országhoz képest!). Az is igaz, hogy úgy Bădălău, mint ahogy Arsene is elvégeztek valami meghatározhatatlan dolgot az Országos Védelmi Egyetemen (UNA), sőt, a nemci jól meg is szenvedett ott, hat évet húzva le ott (Forrás: ITT).

Nos, a PSD emblematikus Goeja, vagyis Răzvan Cuc miniszterként komolyan vette magát. A minisztérium, valószínűleg, jobban működött volna, ha megmarad az all-inclusive szállodák menzájánál (fogadok, hogy ez a kedvenc időtöltése). De nem, mindenáron a tévében akarja magát látni (igaz, van is mit mutatnia!). Ezért aztán – csak az utóbbi évek horrorfilmjének kiegészítéseként – idézzük fel, hogy milyen cégek vannak alárendelve Cucnak: Autópálya-vállalat, CFR (állami vasúttársaság – E-RS), CFR Marfă (vasúti áruszállító – E-RS), CFR Călători (vasúti személyszállító – E-RS), a bukaresti repülőterek, a TAROM, a Konstancai Kikötő. Maradjunk meg ezeknél.

Cuc a miniszteri magasságából imádja az értelmiségieket. Annyira, hogy a Konstancai Kikötő vezetését rábízta a tisztelt Daniela Şerban asszonyra, akit „szoknyáját emelgető Dănuţá”-nak neveznek a Teodorovici szeretője és sógornője közötti, már híressé vált beszélgetésben (Forrás: ITT). Nos, Daniela Şerban is kapott egy jó kis állást, amiről sok ragyogó karrierű ember még csak nem is álmodhat. A hölgyemény későn, nagyjából 30 évesen, 11 évvel a középiskola elvégzése után vágott neki az egyetemnek és pont Királyiban (Craiova), szülőföldjétől, a tengerparttól jó messze.

De végül megbízható közgazdásszá vált 35 éves korára, majd nekiállt tanulni: előbb szintén valami akármit végzett el a Védelmi Egyetemen, majd gyorsan elvégezte a Román Diplomáciai Intézetet (IDR) és a Vállalatvezetési Intézetet (IAA) és a (90-es évekbeli) szerény pénztárosnőből a Fekete-tenger legnagyobb kikötőjének a magasságos gazdasági igazgatója lett, 2019 februárja óta, Cuc tollvonásának hála, a konstancai kikötő vezérigazgatója. Merj hinni! (Forrás: ITT).

Mindenesetre egyáltalán nem titok, hogy a pártok az embereiket nevezik ki az összes állami cég igazgatói tisztségeibe, de azért nézzük meg, milyen őrületet követtek el a pészédések az utóbbi években a TAROM-nál: a Tarom Igazgatótanácsa 2012 novemberében nevezte ki a vezérigazgatói tisztségbe Christian Edouard Heinzmannt, aki korábban a Luxair elnöke volt.

A technokrata kormány 2016 márciusában leváltja Heinzmannt és kinevezi Dan Plavetit (ő legalább a Repülőgyártáson végzett). Plaveti csak 2017 februárjáig marad a tisztségében, amikor Cuc Eugen Davidoiu kinevezéséről döntött. Tudose kormányfő Davidoiut is leváltja, miután lecserélte a szerencsétlen Cucot és Florin Susanut hozza a cég élére, de csak néhány hónapra. Susanut Daniela Dragne váltja, őt pedig Werner Wolff, a BMW temesvári–aradi képviseletének volt vezetőjét (2017 novemberében).

Nos, amikor Cuc visszatér a kényelmes miniszteri karosszékbe, azonnal kivégzi Wolffot és visszahozza Florin Susanut, akit nem hagy három hónappal tovább a vezérigazgatói tisztségben. Cuc 2019 júniusától nevezi ki a TAROM vezérigazgatójának a mára már híressé vált Mădălina Mezeit. A cégnek az utóbbi 10 évben nem kevesebb, mint 10 vezérigazgatója volt, 10-ből 9 év veszteséges volt, 2018 lévén az egyetlen (működési) nyereséggel zárt év.

A ma Cucot bíráló Mezei maga is a TAROM-on belül mocsokság bizonyítéka: itt dolgozott, őrként, a nagybátyja, Daniel Căpitan is, itt dolgozik, pilótaként, a testvére, Şerban Căpitan is. Sőt, Mezei volt a TAROM brüsszeli irodájának a vezetője (2009 és 2019 között, vagyis az utóbbi tíz évben), a férje pedig a brüsszelitől 180 kilométerre lévő amszterdami ügynökség vezetője volt!

Annak érdekében, hogy minél teljesebb képük legyen a TAROM élén zajló gazemberségekről, azt is elmondom, hogy Mezei azon a napon, amikor kinevezték igazgatónak, elrendelte annak a pernek a lezárását, melyet a cég indított ellene és a férje ellen. És szintén a pontosság kedvéért tesszük még ehhez hozzá azt a részletet, hogy Mezei TAROM élére ejtőernyőzése éppen onnan a Brüsszelből történt, ahonnan tíz éven keresztül Viorica Vasilica Dăncilă európai parlament is röpködött (?! – E-RS) (Forrás: ITT). Jaj nekünk! Még neutronbombákkal sem lehet majd megtisztítani ettől az általánossá vált rákbetegségtől az állami cégeket.

Nos, ne feledjük el újra elmondani, mit tett a Románia kormányához tartozó Cuc miniszter: éjjel 11 órakor elment a TAROM igazgatójának otthonához (és ez utóbbi kijött egy kicsit a kapuba), hogy megkérdezze tőle, hány parlamenti képviselő repül az indítvány napján (Mezei pedig azonnal megmondta neki!), az öt légi járattal és arra kérje, hogy mondja le vagy késleltesse az öt járatot. Senki se feledkezzen meg ezekről a szörnyűségekről! Arra már senki sem figyelt fel, hogy a (magától) eltelt miniszter a légi ügyek bizonyos szent szabályaira utasította az egyik beosztottját (az utasok nevének elárulása bármely IATA-tag cégnél tűrhetetlen), azt sem vette észre senki, hogy egy GDPR (a személyi adatok védelme) botrány kellős közepén állunk…

Végül az lesz a TAROM sorsa, hogy vagy tőzsdére viszik és tisztára mossák a becsületét, vagy eltűnik, mint a magyar társa (MALÉV), de ami ezután marad, az egy maffia klánokként működő pártok fogságába esett Románia képe, mely a klán-/pártfőnökkel szembeni engedelmesség kritériumok szerint nevez ki alapos tanulmányok nélküli és bármiféle skrupulusnak híján lévő embereket.

A félműveltek összeesküvése fogságba ejtette a román államot, holmi szerény dolgozókkal töltve meg a minisztériumokat, polgármesteri hivatalokat és ügynökségeket, akiket holmi tartalom nélküli oklevélgyárak tolnak előre. A félműveltek összeesküvése megtöltötte az országot magánegyetemekkel, ahonnan futószalagon jönnek ki a pártok cuc-jai. A félműveltek összeesküvése eltávolította Romániából az értékes fiatalokat és több ezer kilométerre kényszerítette őket, ha előre akarnak jutni. A félműveltek összeesküvése pártvezetőket, a családjaikat, a szeretőiket, a bohócaikat foglalja magába, akik megkaparintották az egész közigazgatást, kizárólag a saját hasznukra használva fel azt.

Petrişor Peiu

ziare.com, 2019. október 27., 18:00

Proiect de tara: Tara lui Cuc

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: