//
most olvassa...
EU, Európai Parlament, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika

Nincs Fidesz-ellenes többség az Európai Néppártban: a németek sem támogatják a magyarok kizárását – Krónika

Sajtóértesülések szerint az Európai Néppárt (EPP) nem fogja kizárni a Fideszt, de marad a felfüggesztett tagság a magyar kormánypárt számára. A kérdést a nagyobb uniós tagállamok jobboldali formációi döntötték el, ellenezve az Orbán Viktor vezette kormánypárt kirekesztését. Február elején várható döntés az ügyben.

Eltérő álláspontok. Donald Tusk néppárti elnök ismerteti majd az Orbán Viktor vezette Fideszről szóló döntést (kronika.ro/MTI – Miniszterelnöki Sajtóiroda – Szecsődi Balázs)

Több nyugat-európai lap is úgy értesült az utóbbi hetekben, hogy a Fideszt nem zárják ki az Európai Néppártból (EPP), de marad a felfüggesztett státus a jobboldali formációkat tömörítő szervezetben. A Der Spiegel szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel telefonon folytatott megbeszélésein világossá tette: jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható.

Az Európai Néppárt nagyobb tagjai, valamint a német kormánypártok vezetői állítólag óvtak attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitessékeljék az EPP-ből.

Korábban a pártcsalád egyik alelnöke, Antonio Tajani volt európai parlamenti elnök is szót emelt a Fidesz tagsága mellett. „A józan ész oldalán állok. A megoldás általános érdek Európa stabilitása, a néppárt és Magyarország számára is. Úgy gondolom, Magyarországnak is hasznos, ha a Fidesz a néppárt tagja, és a Brexit után ez még inkább így lesz” – nyilatkozta Tajani, az olasz Hajrá, Olaszország politikusa. A jobboldali pártcsalád tagja az RMDSZ, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is.

A RMDSZ egyértelműen támogatja a Fideszt, de információink szerint a két román párt sem tartozik a magyar formáció kizárását sürgetők közé.

Donald Tusk az EPP politikai közgyűlésének február 3–4-i brüsszeli ülésén teszi közzé értékelését a Fidesz tevékenységének kivizsgálására létrehozott háromfős testületének jelentéséről.

Antonio Tajani volt európai parlamenti elnök is szót emelt a Fidesz tagsága mellett (kronika.ro)

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az úgynevezett bölcsek tanácsa javaslata nem fogja előmozdítani az Orbán Viktor vezette formáció és az Európai Néppárt ügyét. A testületet – amelynek tagja Herman Van Rompuy, az EPP korábbi elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, valamint Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke – annyira különböző nézetű emberekből áll, hogy „sakk-matt helyzet” állt elő – idézte az MTI a szakértőt. Mint mondta, a néppárt nyugat-európai tagpártjai mostanra balliberális irányba mozdultak el, és szükség volna egy „visszamozdulásra”.

Hasonló véleményen van Varga Judit magyar igazságügy-miniszter is. Szerinte

az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és bevándorláspárti irányba.

„A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban a tárcavezető, aki úgy véli, útkeresésnek is tekinthető az EPP hezitálása. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz fog-e változtatni a politikáján, Varga Judit azt mondta, mivel a magyarok többségének a felhatalmazása megerősíti őket a politikájukban, nem fognak változtatni álláspontjukon.

“Nem a néppárt, hanem a magyar emberek érdekei szerint fogunk politizálni Brüsszelben. Kiállunk a nemzeti szuverenitás és a keresztény kultúra védelmében, és nem támogatjuk a bevándorlók betelepítését”

– hangsúlyozta a miniszter. Nem bocsátkozott esélylatolgatásokba azzal kapcsolatban, hogy a meddig maradhat az Orbán Viktor által vezetett formáció a néppártban.

A magyar miniszterelnök egyébként nemrég úgy nyilatkozott: a Fidesz nagyon közel állt ahhoz, hogy kilépjen az EPP-ből, amiért a pártcsalád többsége – mint fogalmazott – elárulta őket. Az Európai Parlament január 16-i strasbourgi ülésén néppárti szavazatokkal fogadta el a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló elítélő határozatot. „Egy centiméterre voltunk attól, hogy kilépjünk a néppártból. Csak azért nem tettük ezt meg, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok egyértelműen velünk voltak, és azt mondták a néppárt vitájában, hogy ki kell állni Magyarország mellett” – nyilatkozta Orbán Viktor, hozzátéve: ha három komoly ország azt mondja, a magyaroknak van igazuk, az ad némi reményt a változásra az EPP-ben.

Az Európai Néppárt közgyűlése tavaly március 20-án az elnökség és a Fidesz megegyezése alapján a magyar kormánypárt tagságának felfüggesztéséről határozott a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt.

Pataky István

2020. január 27., 18:53

https://kronikaonline.ro/kulfold/nincs-fidesz-ellenes-tobbseg-az-europai-neppartban-a-nemetek-sem-tamogatjak-a-magyarok-kizarasat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: