//
most olvassa...
EU, Felsőoktatás, Gazdaság, Kormányzás, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia, Szociálpolitika - Egészségügy

Kifogásolja a BBTE, hogy túl Bukarest-központúan fejlesztené a kutatást az EU-s alapok minisztere – Transindex

Közleményben adott hangot felháborodásának a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége, miután Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter felvázolta terveit. A tárcavezető a g4media.ro-nak nyilatkozva elmondta: 4 nagy kutatóközpontot kíván létrehozni, illetve fejleszteni, egyenként 150 millió euró értékben.

Új oltások kifejlesztését, géntechnológiai kutatásokat, az orvosi genetika és a mesterséges intelligencia terén végzett kutatásokat támogatnának ezek az intézmények. A miniszter arról is beszélt, hogy Romániának hatalmas összeg, 8 milliárd euró áll rendelkezésére a 2021-2027-es EU-s költségvetési ciklusban kutatásfejlesztésre, melynek felhasználásáról a kormány dönt, nem az EU intézményei.

„Nem az európai alapok minisztere kellene döntsön a kutatóintézetek alapításáról, hanem az illetékes tárca, az oktatási és kutatási minisztérium” – nyilatkozta a Transindexnek ezzel kapcsolatban Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese. Hozzátette: Boloș feladata az lenne, hogy generálja a párbeszédet, a szélesebb konzultációt a meglévő egyetemi és kutatási központokkal.

„Az a problémánk, hogy ezeket mind Bukarestben tervezik megvalósítani, legalábbis a négy bejelentett fejlesztés közül kettő esetén a fővárost említette, így valószínűsítjük, hogy a másik kettő is oda irányul” – tette hozzá Markó Bálint. Úgy vélte, inkább fel kellene mérni a „provinciákban” működő intézmények potenciálját, ezeket kellene fejleszteni és hálózatba rendezni. Hozzátette: a Babeș-Bolyainak is vannak elképzelései, sőt, kidolgozott tervei is kutatás-fejlesztés terén. (g4media/hírszerk.)

2020. január 30. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

http://itthon.transindex.ro/?hir=58330&kifogasolja_a_bbte_hogy_tul_bukarestkozpontuan_fejlesztene_a_kutatast_az_eus_alapok_minisztere

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: