//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XVIII-XIX. századok, XX. század

Folytatódik a restaurálás az erdélyi Versailles-ban – Új falszárítási technológiát is tesztelnek a bonchidai Bánffy-kastélyban – Krónika

Svájci falszárítási módszer segítheti a bonchidai Bánffy-kastély kápolnájának megmentését, és jelenthet hatékony ellenszert több romániai műemlék falainak nedvesedésére. Az erdélyi Versailles-ban jelenleg magyar kormánytámogatással zajlanak restaurálási munkálatok, a kastély főépülete és a díszudvar újul meg.

Folyamatosan dolgoznak a kastélyon szakemberek, önkéntesek, miután a Bánffy család az alapítványra bízta az értékes, ám romos épületegyüttest (kronika.ro/Facebook – Centrul de Informare Turistica Bontida)

Megoldást jelenthet több erdélyi műemlék épület számára az a svájci technológia, melyet mintegy referenciamunkaként a bonchidai Bánffy-kastélyban tesztelnek. A Bánffy család egykori Kolozs megyei birtokának kápolnájában állandó probléma a falak nedvesedése, erre egy éve szereltek fel egy, Nyugat-Európában már több ezer épületen sikeresen alkalmazott falszárítási rendszert. A svájci technológiát egy éve hozta be Romániába a Biodry cég, a falszárítási módszerhez hozzátartozik, hogy a rendszer felinstallálásakor megmérik a fal nedvességtartalmát, majd rá fél évre, illetve egy évre újabb méréseket végeznek.

„Most történtek meg az egyéves mérések. A 10,2-es átlagú nedvességtartalom 5,2-re csökkent. Ez nagyon jó haladás a fal teljes kiszárítása felé” – mondta el a Krónikának a szerdai helyszíni terepszemlét követően telefonon Varga-Pál Petry Zsolt, a Biodry cég vezetője. Aki szerint a rendszer továbbra is a kápolnában marad, és újabb mérések következnek mindaddig, amíg a fal teljesen ki nem szárad.

“Amelyik fal egyszer kiszáradt, utána már nem nedvesedik, ugyanis a rendszer a fal nedvfelszívásának az okát szünteti meg”

– magyarázta a működési elvet az illetékes. A svájci technológiát Nyugat-Európában több ezer épületen használták sikeresen, Romániában a bonchidai Bánffy-kastély volt az első, ahova felszerelték tavaly februárban. Azóta újabb épületeken is alkalmazták Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen. Legutóbb például a Bihar megyei Erdőgyarak templomában szerelték fel a rendszert, míg korábban több kolozsvári belvárosi épületben vetették be a svájci technológiát, ezek egy része a református egyházé, vagy magántulajdonban van. Marosvásárhelyen a katolikus egyház parókiaépületeiben, illetve egy öregotthonban alkalmazták a technikát.

Kiválthatja az aláfalazást

Ez nemcsak műemlék épületek megmentését segítheti, hanem minden olyan régi épület állagmegóvását, amelyben hiányzik az alapszigetelés. „Ezek lehetnek 30-40 éves épületek, de akár több száz évesek is. Mivel azon épületek esetében, ahol nincs alapszigetelés, nem tudják megoldani, hogy a fal ne szívjon fel nedvességet” – magyarázta Varga-Pál Petry Zsolt, aki szerint a svájci technológia erre a problémára jelent végleges megoldást, az általuk kezelt fal többet nem fog nedvességet felszívni. Ez amiatt is fontos, mivel

a fal nedvesedése szorosan összefügg a gombásodással, penésszel is, ami Erdély-szerte számos templomban, műemlékben okoz problémát.

„Ha a fal felszívja a nedvességet, az sókat hoz magával, a só pedig leveri a festést, vakolatot, és végül a falat is tönkreteszi. Ennek következtében megjelennek a gombák, a penész, amik károsan hatnak az egészségre” – magyarázta az illetékes. Az igazgató szerint klienseik általában nagyon el vannak keseredve, amikor hozzájuk fordulnak, mivel előtte más módszerekkel is kísérleteznek, de vagy nem vezetnek eredményre, vagy nagyon bonyolult a kivitelezésük. A falak nedvfelszívásának építkezési megoldása ugyanis az aláfalazás, ami hatalmas munka és pénz, ráadásul a falakhoz nem lehet mindig hozzáférni.

Eddig főleg a pinceszinten dolgoztak, a boltozat megerősítése, aláfalazása, a falak megerősítése zajlott (kronika.ro/Facebook – Bánffy Castle Bontida)

Kivárják a végét

„Nagyon örvendünk annak, hogy megjelent egy olyan technológia, mely nem károsítja a falazatot, hanem egy nagyon érdekes módszerrel segít a nedvesség eltávolításában” – értékelte a Krónikának a svájci technológiát Hegedüs Csilla, a bonchidai Bánffy-kastélyt kezelő Transylvania Trust Alapítvány elnöke. Elmondta, a kápolna esetében folyamatos gondot jelentett a falak nedvesedése, ezért örömmel fogadták, amikor a cég képviselői közölték: fel akarnak szerelni Bonchidán egy ilyen szerkezetet. Úgy vélte,

ahhoz, hogy látni lehessen az eredményt, egy évnél hosszabb periódusra van szükség.

Hiszen nyáron általában jelentősen javul a helyzet, ráadásul idén télen is kevés volt a csapadék. Egyelőre nem tudni, milyen gyorsan fogja kiszárítani a falakat a technológia, ahhoz több idő kell hogy elteljen. „Ne felejtsük el, hogy a kastélynak ez a része egyszer 30, majd 15 évig fedetlenül állt, a falak nagyon vastagok, meg vannak telve nedvességgel. Éppen ezért érdekes a bonchidai kastély esete, hiszen ha itt sikerül kiszárítani a falakat, akkor gyakorlatilag bárhol sikerülhet. De mielőtt elkezdenénk örvendeni, hosszabb időre, további mérésekre van szükség. Az eredmények mindenképpen biztatóak” – összegzett Hegedüs Csilla.

Zajlik a főépület megerősítése

Nem a kápolna az egyetlen épületrész, ahol állagmegőrzési, felújítási munkálatok zajlanak az erdélyi Versailles-ként is emlegetett bonchidai Bánffy-kastélyban, tavaly decemberben kezdődött el a tulajdonképpeni munka magyar állami támogatásból.

A Transylvania Trust Alapítvány képviselői 2018 decemberében 950 ezer eurós támogatásra írtak alá finanszírozási szerződést a magyar kormánnyal, az összegből a következő két évben folytatódik a restaurálás.

„Decemberben végre megszereztük az összes engedélyt, és elindult a felújításnak az a része, amely a magyar állami támogatásból történik. Két épületrészen fogunk dolgozni, a főépületen és a díszudvarban. Előbbinek megtörténik a teljes szerkezeti felújítása, és a romantikus szárnyat is teljesen fel fogjuk újítani. Itt egy Bánffy Miklós-emléktér fog létrejönni, és egy Bánffy korabeli apartmant is be fogunk rendezni. A díszudvarnak a jelenleg romos részét újítjuk fel, ahol egy bútorrestauráló műhely működik majd” – részletezte az aktuális projektet az alapítványi elnök. Mint mondta, a pályázat részeként eddig főleg a pinceszinten dolgoztak, a boltozat megerősítése, aláfalazása, a falak megerősítése zajlott. Jelenleg a kastély ablakait készítik, mivel a téli időjárás miatt kint, illetve az épületben nem lehet dolgozni. Ha az idő megengedi, folytatódik a szerkezeti felújítás.

Erdély legnagyobb, ugyanakkor legromosabb kastélya volt a bonchidai, mielőtt nekifogtak a felújításnak (kronika.ro – Pap Melinda)

Még ötmillió euró kellene

A magyar állami pénzből zajló res­taurálási munkálatok elkészülte után a Bánffy-kastély teljes épület­együttesének felújítására mintegy 5 millió euróra lesz még szükség, mondta Hegedüs Csilla. Emlékeztetett, hogy az elmúlt húsz esztendőben, miután a Bánffy család 49 évre az alapítványra bízta az értékes, ám leromlott állagú épületegyüttest, nagyon sokat dolgoztak a kastélyon szakemberek, önkéntesek.

„Erdély legnagyobb kastélyáról van szó, ugyanakkor Erdély legromosabb kastélya is volt a bonchidai, amikor nekikezdtünk a felújításnak. Ez egy hosszú távú munka, hosszú távú befektetés. De úgy látjuk, hogy mind a turisták, mind a diákjaink és mindazok, akik kilátogatnak ide, igénylik, hogy folytassuk, folyamatos legyen a munka, és mi igyekszünk ennek eleget tenni”

– fogalmazott Hegedüs Csilla.

A Transylvania Trust Alapítvány elnöke szeptemberben egy helyszíni terepszemlén arról is beszélt a sajtónak, hogy

2001 óta – amikor a Bánffy család benyújtotta visszaszolgáltatási kérelmét – nem kaptak finanszírozást a román államtól a műemlék restaurálására.

Uniós támogatásban sem reménykedhetnek, a román kormány ugyanis gondoskodott arról, hogy magánkézben lévő műemlék ne kaphasson vissza nem térítendő támogatást. Így a restaurálási folyamatban az Electric Castle fesztiváltól kapott összegekre számíthatnak, míg kulturális programjaikat az Európai Bizottság támogatja. Szeptemberben újabb program indult ARTECH néven, melyet Navracsics Tibor, az EB korábbi kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa ismertetett a helyszínen.

Pap Melinda

2020. február 13., 08:04 • utolsó módosítás: 2020. február 13., 10:12

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/folytatodik-a-restauralasi-folyamat-az-erdelyi-versaillesban-n-uj-falszaritasi-technologiat-is-tesztelnek-a-bonchidai-banffy-kas

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: