//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, Cotroceni, Egyházak, Emberi jogok, Gazdaság, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Visszaszolgáltatások

Kovács Gergely érsek a Krónikának: a párbeszéd az igazi kihívás – Krónika

Meg kell tanulnunk meghallgatni a másik embert – jelentette ki a Krónika kérdésére felszentelését és beiktatását követően Kovács Gergely, az erdélyi római katolikus főegyházmegye 83. érseke.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek (kronika.ro – Rostás Szabolcs)

Az új főpásztor a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban tartott szentmise, a szentelési és beiktatási ceremónia után röviden nyilatkozott a sajtó képviselőinek. A rendkívül közvetlen egyházfő megköszönte a sajtó érdeklődését és türelmét, elnézést kérve azért, hogy helyszűke miatt nem sikerült a székesegyházban helyet biztosítani az újságírók számára. Kovács Gergely érsek elöljáróban még olasz akcentusáért is elnézést kért, ami közel három évtizedes vatikáni tartózkodása során ragadt rá.

(kronika.ro – Rostás Szabolcs)

Lapunk azt kérdezte az új főpásztortól, hogy mit tekint az egyház jelenlegi legnagyobb kihívásának.

Az erdélyi római katolikus főegyházmegye főpásztora elmondta, nehezen tudna sorrendet felállítani, azt tudja elmondani, hogy számára mi az igazi kihívás.

„Ez pedig nem más, mint a párbeszéd. Odafigyelni, meghallgatni a másikat, mert a párbeszéd így kezdődik. Nekünk azt kell megtanulnunk, hogy hallgassuk meg a másikat” – válaszolta a Krónika kérdésére Kovács Gergely érsek. Hozzátette: köszönőszavaiban is ezért idézte Kányádi Sándor gondolatait: „Aki megért s megértet, egy népet megéltet”.

Az egyházfő közölte, amíg a Szentszék másképp nem dönt, továbbra is elődje, Jakubinyi György nyugalmazott érsek marad az örmény apostoli kormányzó. Elmondta, Márton Áron püspök – akinek a boldoggá avatásának ő a posztulátora – példamutatása fontos számára, ugyanakkor nem csak neki, hanem valamennyiünknek az ő nyomdokaiban kell járnunk. „Lehet büszkének lenni valakire, de a példát is követni kell. Lehetek büszke a szüleimre, a szülő a gyerekére, de ha csak ennyivel maradunk, az még igaziból nem terem gyümölcsöt” – fogalmazott a gyulafehérvári érsek.

(kronika.ro – Rostás Szabolcs)

Megkérdezték a főpásztort arról is, számít-e arra, hogy a román állam képviselői – élen Klaus Johannis államfővel – részéről felajánlott támogatás, partnerség az egyházi restitúcióban is megmutatkozik. Kovács Gergely érsek úgy nyilatkozott: ő mindig megelőlegezi a bizalmat, soha nem indul fenntartásokkal, és már a beiktatása előtti időszakban, az előkészületek folyamán azt tapasztalta, hogy valóban számíthat az állami tisztségviselők támogatásra. „Ez is úgy van, hogy járjunk együtt: nekünk is, számukra is fontos. Én reménykedem. Persze ha megkérdeznek száz nap vagy egy év múlva, többet tudok válaszolni. Részemről megvan a nyitottság, és eddig mindenki részéről ugyanezt tapasztaltam” – jelentette ki Kovács Gergely érsek.

Az egyházfőt megkérdezték a Srí Lanka-i vendégmunkások nyomán kialakult helyzetben a gyergyóditrói katolikus segédlelkész által tanúsított magatartásról is, Kovács Gergely érsek azonban elmondta: álláspontja megfogalmazása előtt helyben kell tájékozódnia a történtekről.

Rostás Szabolcs

2020. február 22., 15:52 • utolsó módosítás: 2020. február 22., 15:59

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/kovacs-gergely-ersek-a-kronikanak-a-parbeszed-az-igazi-kihivas

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: