//
most olvassa...
Csángók, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

A román nyelv egységes voltáról „világosította fel” szerb kollégáját a Román Akadémia elnöke – Krónika/MTI

Ioan Aurel Pop a román nyelv egységessége mellett érvelt abban a levélben, amelyet a Szerb Akadémia elnökének címzett, és amely hétfőn jelent meg a bukaresti intézmény honlapján.

Csak románok vannak. Ioan Aurel Pop szerint a vlach nyelv kifejezés hivatalosan nem létezik (kronika.ro/Alina Bianca Bălan)

A február 18-i keltezésű levélben az akadémia elnöke kifejtette: azért fordult a szerb társintézményhez, mert a szerbiai román kisebbség érdekeit képviselő szervezetektől olyan megkeresést kaptak, miszerint

a szerb hatóságok megnehezítik a szerbiai románok számára az anyanyelv használatát a mindennapokban.

A levél nem tartalmaz további részletet, hogy pontosan mit kifogásolnak a román nemzetiségi érdekvédelmi szervezetek.

Ioan Aurel Pop kifejtette, hogy a vlach nyelv kifejezés hivatalosan nem létezik, hiszen a Román Akadémia a román valamennyi dialektusát román nyelvnek tekinti. Rámutatott: a XIX. századig a románokat más népek nevezték vlachoknak, de a Román Akadémia az 1886-os megalakulása óta számos tanulmányt közölt már arról, hogy a románok által beszélt nyelv egységesen román nyelvnek nevezendő.

Az akadémia elnöke ezzel lényegében amellett érvelt, hogy a román nyelv és a szerbiai román kisebbség egységes egésznek tekintendő.

Bukarest ugyanis korábban azt sérelmezte, hogy Szerbia nem ismeri el a Timok-völgyi román kisebbséget, a vlachokat, akik semmilyen jogosítvánnyal nem rendelkeznek.

Belgrád ezt a közösséget vlach kisebbségnek tekinti, és nem ismeri el, hogy ők is románok, mint a Vajdaságban élő bánáti román kisebbség tagjai. A moldvai csángókhoz hasonló, szórt identitású népcsoport lélekszámát negyedmillióra becsülik, a 2012-es szerbiai népszámláláson azonban csak 35 330-an vallották magukat vlachnak, és 29 332-en románnak.

2020. február 24., 16:58 • utolsó módosítás: 2020. február 24., 17:01

https://kronikaonline.ro/belfold/a-roman-nyelv-egyseges-voltarol-bvilagositotta-felr-szerb-kollegajat-a-roman-akademia-elnoke

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: