//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Politika, Régiók/autonómia, Verespatak/cián

Verespatak újabb lépést tett az UNESCO-lista felé – Maszol/News.ro

Többek között Verespatak általános városrendezési tervének (PUG) elkészítését is finanszírozza a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős minisztérium, írja a News.ro. Erre az UNESCO-listára való felvételt célzó eljáráshoz van szükség.

A tárca közleménye szerint 2020-ra országos szinten 20 millió lejt különítenek el hasonló célokra 39 megyei tanács kérésére. Verespatak általános városrendezési tervének elkészítéséhez a kulturális minisztérium is külön támogatást kért, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele a település UNESCO világörökségi listájára való felterjesztéséhez. Az ezt célzó eljárást már januárban újraindították.

Mint korábban írtuk, a Verespatak védett kulturális örökségi listára való felkerülését célzó eljárás 2018-ban maradt félbe. Akkor Románia azért lépett vissza az eljárásból és a verespataki dosszié tárgyalásának halasztását kérte, mert tartott attól, hogy Bukarest elveszítheti azt a pert, amelyet a Gold Corporation kanadai vállalat indított Románia ellen. A kanadaiak 4 milliárd dollár kártérítést követelnek a román államtól, mert a hatóságok mintegy tizenöt éven át halogatták az engedély megadását az ott rejlő arany és ezüst kitermelésére.

2020. május 25., 20:06

https://www.maszol.ro/index.php/kultura/127341-verespatak-ujabb-lepest-tett-az-unesco-lista-fele

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: