//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Helyhatósági, Idegenforgalom, Infrastruktúra, Kormányzás, Mezőgazdaság, Parlament, Parlamenti, Pártok, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy, Választások

Szakember a román gazdaságélénkítési tervről: választási ígéretek halmaza – Székelyhon

Országos befektetési és gazdaságfellendítési tervet mutatott be nemrég a kormány és Klaus Iohannis államfő. A gazdaságélénkítő program és a kormány szándéka is elég ellentmondásos érzéseket válthat ki az olvasóból, hiszen inkább tűnnek választási ígéreteknek, mintsem valós terveknek – vallja az általunk megkérdezett székelyudvarhelyi gazdasági elemző, Mihály I. Csaba.

A gazdaságélénkítő csomag is csak kampányígéret, amíg nem jelenik meg a Hivatalos Közlönyben (szekelyhon.ro – Haáz Vince)

A kormány által kiadott gazdaságélénkítő tervet olvasva Mihály I. Csaba kifejtette, sokakban azt az érzést váltja ki, hogy az Orban-kormány tévedésből került oda, ahol van.

Képtelen előrelátni, megelőzni, kezelni helyzeteket, mindössze követi a történéseket, és valahogy reagál rá.

„Másrészt ezt a programot a kényszer szülte. Az európai uniós mentőcsomag feltétele ugyanis, hogy a nemzeti kormányok letegyenek az asztalra egy ütemtervet, egy konkrét elképzelést a közösségi pénzek felhasználására. Másfelől, ha a járványhelyzet megengedi, akkor ebben az esztendőben választások lesznek. Ezért ez a csomag tulajdonképpen választási ígéretek halmaza, szépen becsomagolva.

“Megint belengették a három regionális kórház építését, na meg a sok ezer kilométer autópályát. Amin csodálkoztam, hogy a miniszterelnök úr mindezt nevetés nélkül el tudta mondani”

– fejtette ki szarkasztikusan véleményét Mihály I. Csaba.

Hiányzik a kormány részéről a proaktív magatartás, ami a vállalkozásokat, a munka nélkül maradt személyeket illeti. Az elemző szerint támogatni kell a kényszerűségből munkanélküliekké váltakat, a járvány miatt „kispadra” küldött vállalkozásokat, de nem ilyen módon, nem „könyöradományokat” osztogatva.

A csomagban vannak jó elképzelések a vállalkozások támogatására, ilyen az IMM Invest vagy ennek testvére, ami a lízingügyleteket fogja támogatni. A gond a kereskedelmi bankokkal, lízingtársaságokkal van, mert mindazok ellenére, hogy az állam a finanszírozás értékének nyolcvan százalékáig garanciát vállal, a pénzintézetek lassan dolgoznak.

„Másfelől az Orban-kabinet sem sieti el a dolgát, hiszen még nem fogadta el azokat a jogszabályokat, amelyek alapján a vissza nem térítendő támogatások elérhetők lennének a vállalkozásoknak, akárcsak az alkalmazási normákat sem. Amíg ezek nem jelennek meg a Hivatalos Közlönyben, addig csak ígéretek” – magyarázta a szakember.

Van egyértelmű pozitívuma is a programnak: a majdani pályázatoknak egyik feltétele a vállalkozás digitalizálása. Magyarul, fontos a vállalkozások online jelenléte, webáruházainak kialakítása, és erre pénzt is adnak.

„Aggódni akkor kezdek, amikor azt látom, hogy az állammal nem lehet online üzletelni, vagy ha igen, akkor csak nagyon körülményesen. Aki próbált adót bevallani vagy fizetni online, az tudja, miről beszélek. Azokból a részinformációkból, amelyek hozzám is eljutottak,

sajnálattal kell nyugtáznom, hogy a bukaresti kormány nem tud meglenni a fölösleges bürokrácia nélkül.

Példa erre az a tétel is, hogy azok a vállalkozások, amelyek pályázni szeretnének forgótőkére vagy beruházásra, kérniük kell a gazdasági minisztériumtól egy igazolást, miszerint érintettek a járvány által. Akkor ezt úgy kell értenünk, hogy a kormány kér egy dokumentumot arról, hogy járvány van az országban?” – teszi fel a költői kérdést.

Szerinte talán a legdühítőbb az, hogy a gazdaságélénkítő csomag és az Orban-kormány napi tevékenységéből is csak a bizonytalanság látszik. „Ötletekkel, jelszavakkal, tökéletes politikusi nyilatkozatokkal nem lehet gazdaságot élénkíteni” – véli a székelyudvarhelyi gazdasági elemző.

Hajnal Csilla

2020. július 17., 08:56

https://szekelyhon.ro/aktualis/szakember-a-roman-gazdasagelenkitesi-tervrol-valasztasi-igeretek-halmaza

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: