//
most olvassa...
Gazdaság, Helyhatósági, Képzőművészet, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar pártok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Művelődés, Oktatás és tudomány, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Választások

Magyar iskolások sorsa Vásárhelyen: két ingatlan között (Frissített anyag!) – Nethuszár

Borítókép: az egykori vármegyeháza, ma a képzőművészek második otthona (nethuszar.ro/MSNews.ro)

A javaslat ráadásul nem új keletű, már februárban szó volt róla, a református egyház pedig legkevesebb négy éve próbál valamiféle megoldást találni a fent vázolt helyzetre. Az tény viszont, hogy a jelenlegi Vármegyeházának épületében működő képzőművészeket senki sem értesítette – sem most, sem februárban, sem semmikor. Ők csak a helyi pletykákból, majd a helyi sajtóból értesültek a tervről, mai napig nem kereste meg őket senki – ez viszont nem a református egyház hibája, hanem a várost irányító Polgármesteri Hivatalé, illetve az alárendeltségébe tartozó szerveké.

Egy másik, az ügyre rálátó nem RMDSZ-es politikai szereplő, aki viszont neve elhallgatását kérte lapunktól, megerősítette számunkra, hogy úgy a helyi magyarság, mint a városi ingatlangazdálkodás szempontjából ez egy jó üzlet lenne. Több, nem egyházi, hanem a helyi politikai élethez ilyen vagy olyan módon kapcsolódó szereplő viszont felhívta a figyelmünket arra, hogy Magyary Előd sem véletlenül nyújtotta be pont most a javaslatát – mivel egy régóta húzódó, és a magyar gyerekek számára fontos ügyről van szó, az utolsó tanácsülésen próbált meg elérni valamit ezzel kapcsolatban, mindezt úgy, hogy magyar ügyekben a helyi tanácsban nincs többsége az RMDSZ-nek, ezt a POL támogatása nélkül aligha tudta volna megtenni, viszont – tette világossá informátorunk – az RMDSZ tanácsosainak utasításba lett adva, hogy SEMMIT nem dönthetnek már ebben a ciklusban. Magyary Előd viszont nem került fel az RMDSZ tanácsosi listájára, így nem jut mandátumhoz a következő ciklusban, ez pedig a helyi református egyház számára komoly érvágásnak számít – magyarázta a helyi ügyeket jól ismerő forrásunk. A református egyház ugyanis több alkalommal világossá tette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy Magyary Előd, mint az egyház jelöltje, befutó helyet kapjon a listán, tehát az egész ügy mögött egy ilyen jellegű belháború is húzódik, annak a minden bajával, régi sérelmével együtt. A javaslatot is tartalmazó napirendi pontokat végül is elutasította a helyi tanács gyűlése, arra hivatkozva, hogy az törvénytelenül lett összeállítva (nem a Magyary-féle javaslat miatt!), így aztán ez sem került a helyi tanács elé, ebből kifolyólag nem tudjuk, hogy mi lett volna a sorsa, ahogy az sem világos, hogy a marosvásárhelyi magyar iskolások sorsa, jövője milyen irányba fog eldőlni.

Korábban írtuk:

A marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciójának tagja nyújtotta be azt a határozattervezetet, amely értelmében a város és a református egyház között valósulna meg egy ingatlancsere, ami viszont hátrányosan érinti a marosvásárhelyi képzőművészeket, akik most jogosan tiltakoznak.

Az egykori vármegyeháza épülete a város tulajdonában van, ez a Bolyai téren, az 5. szám alatt, a neves kollégium épületével szemben található. A református egyház pedig szerette volna a saját bortokába venni ezt az épületet, amiben iskolát hozna létre, bővítendő a jelenlegi Református Kollégium kapacitását. A városnak, aki az épület tulajdonosa, felajánlották a református egyház tulajdonában levő, a Forradalom utca 45 és 45/B alatt található három épületet. Akár egy sima és win-win üzletnek is tekinthető eset lehetne. (A Forradalom utcai három ingatlan értékét összes 705 ezer euróra, míg a Bolyai tér 5. szám alattit 550 ezer euróra értékelte a felmérést végző Evalmed Expert KFT.)

Lehetne!
Azonban a Poklos-parti Kelet-Berlinről beszélünk, a táttájizmus politológiai fogalmának szülővárosáról, ahol semmi sem az, aminek látszik, de ez sem biztos.

Csakhogy az egykori vármegyeháza épületében székel a marosvásárhelyi képzőművészek egy csoportja, a város jelentős alkotóinak itt található a művészterme, az épület amolyan művészeti centrumként működik, kiállítások helyszíne stb. A vásárhelyi művészek viszont minderről csak a sajtóból értesültek, három nappal azelőtt, hogy Magyary Előd, az RMDSZ helyi képviselője a testület elé benyújtotta volna a cserére vonatkozó javaslatát. A köz érdeke szempontjából kérdés, hogy a csere megvalósulása esetén mi lenne a képzőművészek sorsa? Ugyanis nem érkezett arra vonatkozó javaslat, hogy nekik a város biztosítson máshol helyet, mi több, a művészek képviselőt senki sem kérdezte meg, senki nem folytatott velük semmiféle párbeszédet.

A vásárhelyi közéletet ismerők körében az a gyanú is megfogalmazódott, hogy az egyszerű ingatlancserének tűnő javaslat mögött valami más, valami üzleti érdek húzódik meg – egy olyan üzleti érdek, amelyben az RMDSZ frakciója és a várost húsz éve irányító Dorin Florea és hű táskahordózója, Claudiu Maior együtt vannak benne.

Ez utóbbira nézve azonban bizonyítékok nem kerültek elő, de tény, hogy az elmúlt négy évben nem egyszer fordult már elő, hogy a magyar érdekképviselet határozottabban jelenítette meg a városvezető érdekeit, mint a helyi magyarokét, vagy úgy általában a helyi polgárokét – ez utóbbinak ékes példája a Főtér teljes megsemmisülésével járó földalatti parkoló ötlete, vagy Makkai Gergely RMDSZ-es leváltott alpolgármester esete, aki a Szövetség elnöke, Kelemen Hunor szerint is Florea zsebéből kikandikálva dolgozott a város érdekei ellen. A helyi RMDSZ és a város ingatlanai közötti érzelmek nem új keletűek. A város birtokában levő ingatlanokat kezelő Locativ SA erősen RMDSZ-es irányítás alatt áll, az elmúlt négy év során már szóba került az egykori zsidó iskola elbontása, ahogy szembetűnő az is, hogy a Turbina-parti Thoroczkay-házak felújítása, állagmegőrzési munkálatai évről évre elmaradnak, dacára annak, hogy megóvásukról szabályos tanácsi határozat van érvényben.

A helyi képzőművészek most természetesen tiltakoznak, ahogy az RMDSZ-ellenességgel éppenséggel nem vádolható Karácsony Zsigmond is erős kételyeit fogalmazta meg a Népújság hasábjain.

Tény viszont, hogy a cserére vonatkozó javaslatot végül meg sem tárgyalták a tanácsosok, ugyanis a polgármester által legutóbb összeállított napirend erősen törvénytelen mivolta miatt a helyi képviselők végül a gyűlés megtartása ellen szavaztak, így erre sem került sor, de szeptember 27-ig, a helyhatósági választásokig még van idő.

A Soós Zoltán sikeréért drukkoló helyi magyarok körében viszont felmerült a kérdés: miért pont most? És miért pont most kerül terítékre egy olyan javaslat, amelynek etnikai színezete is lehet, és miért pont az a Magyary Előd nyújtja be, akit a közvélemény Claudiu Maior kebelbarátjaként tart számon – ezekből kifolyólag sokan azt sejtik, hogy az ügy mögött az egyéni gazdasági érdekeken túl politikai szálak is felfedezhetőek. Mindez jól jelzi, hogy a Maros-parti Chicagóban már senki nem bízik senkiben, és bárki bármit felételezhet bárkiről.

(Nethuszár)

2020. 07. 27. 12:26:56

Magyar iskolások sorsa Vásárhelyen: két ingatlan között (Frissített anyag!)

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: