//
most olvassa...
Cotroceni, Helyhatósági, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika, Választások

Csak szóban PSD-ellenesek a liberálisok: a helyi választási érdekek felülírják a zajos nyilatkozatharcot – Krónika

Folyamatos a román Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármestereinek átállása a hatalmon lévő Nemzeti Liberális Pártba (PNL). Történik ez annak dacára, hogy több vezető liberális politikus korábban elfogadhatatlannak tartotta a baloldaliak befogadását. A Krónikának nyilatkozó elemző szerint a PSD-ellenesség csupán kommunikációs irányvonal, amely úgy tűnik, hogy még mindig sikeres a PNL szavazói körében.

A nagy román pártok nyilvánosan démonizálják egymást, közben egymás táborából erősítenek (kronika.ro/Haáz Vince)

Ludovic Orban miniszterelnök két évvel ezelőtt, akkor még ellenzéki politikusként kijelentette: a liberálisoknak kötelességük elfogadtatni egy jogszabályt, amely megtiltja a parlamenti szinten történő pártváltásokat.

“A képviseleti demokrácia nem működhet, ha elfogadjuk az árulást. Mert az olyan parlamenti képviselő, aki más párthoz szegődik, árulást követ el azokkal az állampolgárokkal szemben, akik szavazatukat adták rá. Ez pedig a képviseleti demokrácia eltorzítása”

– jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Bár ez a nyilatkozat nem érintette a helyi képviselőket, üzenete teljesen ellentmond a mai folyamatoknak. Rareș Bogdan, a PNL európai parlamenti csoportjának vezetője tavaly augusztusban egy televíziós vitaműsorban szokásos vehemenciájával szögezte le: pártja nem fog befogadni „egyetlen polgármestert, törvényhozót, PSD-vezetőt” sem, hiszen „három éven keresztül ezek az emberek semmibe vették a románokat”.

Ehhez képest a szeptember 27-i helyhatósági választásokon szociáldemokrata településvezetők tucatjai indulnak a PNL színeiben.

Ionuţ Moşteanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője számolt be arról, hogy harminc PSD-s polgármester iratkozott át a liberális alakulatba csak az elmúlt napokban. Az USR-s politikus Facebook-bejegyzésében azt írta, a PNL „nem értett meg semmit” az európai parlamenti választásokból és az elnökválasztásból.

„Nem lehet újjáépíteni Romániát, ha ugyanazok az emberek maradnak tisztségben, akik miatt nem fejlődhettek a romániai települések, akik négy éven át fenntartották a Dragnea-rezsimet” – fogalmazott a képviselő. A politikus ötvenöt nevet tartalmazó listát is csatolt a bejegyzéséhez azokról a polgármesterekről, akik – a médiában megjelent információk szerint – pártot váltottak.

Illyés Gergely politikai elemző szerint a kistelepülések polgármesterei a legtöbb esetben érdemi kihívó nélkül indulnak, nincs valós esély a leváltásukra, ezért a nagy pártok abban érdekeltek, hogy az ő színeikben induljanak a választásokon.

Ezáltal ugyanis a megyei tanácselnökjelöltjeiknek és a megyei tanácsosi listájuknak is több esélyük van a győzelemre, sőt a parlamenti választásokon is jobb eredményre számíthatnak majd decemberben. „Egy polgármester nagy befolyással van arra, hogy a falvakban milyen irányban szavaznak az emberek, amikor az országos politikáról van szó. A polgármesterek pedig kormányzati forrásokat akarnak, lehetőleg még a választások előtt, a küszöbön álló költségvetés-módosítás során, ezért most, a jelöltállítások előtt kerül sor költségvetés-módosításra” – magyarázta lapunknak a hirtelen váltás motivációit Illyés.

Csak egy jól rendezett játék a PNL és Klaus Iohannis államfő PSD-ellenessége? – kérdeztük a politológust, megemlítve, hogy nem is olyan régen létezett a Szociálliberális Unió (USL), amelyet e két formáció alkotott.

“Természetesen ez a PSD-ellenesség egy kommunikációs irányvonal, amely úgy tűnik, hogy még mindig sikeres a PNL szavazói körében.

Így van, volt egyszer egy USL is, de a mai PNL politikusainak jelentős része régebben a Demokrata-Liberális Párt tagja volt, erre sem sokan emlékeznek már. A román politikában viszonylag újdonság, hogy egyik nagy pártot démonizálja az ellenfele és minden rossz forrásának tartja, korábban ez kevésbé volt jellemző. A PSD próbál kitörni a rossz szerepéből, ezért tudatosan a háttérbe szorították a Dragnea idejében előtérben levő arcokat” – válaszolta a politológus.

Azt is megkérdeztük Illyés Gergelytől, melyek a román liberálisok és a szociáldemokraták politikája közötti lényeges különbségek. Mint mondta, ilyen különbségekről nem beszélhetünk.

“Olyan politikai pártokról van szó, amelyek a világ összes többi pártjához hasonlóan a hatalom megszerzésére törekednek azokkal az eszközökkel, amelyek a 2020-as évek Romániájában sikerrel kecsegtetik őket.

A PNL és Iohannis most éppen a PSD-ellenességgel ért el sikereket az utóbbi években, a támogatóik elhitték nekik, hogy valójában a PSD Románia nagy problémája” – hangsúlyozta az elemző. Szerinte ezzel még semmi baj nincsen, hiszen a politika évezredek óta így működik. „A gondok ott kezdődnek, hogy a pártoknak a hatalom megszerzése után mintha elfogyna a motivációjuk. Nem képesek végrehajtani a közpolitikai célkitűzéseiket – ha egyáltalán komolyan gondolják azokat –, de sokszor még az sem sikerül, hogy hatékonyan adminisztrálják az országot” – tette hozzá Illyés Gergely.

Pataky István

2020. augusztus 11., 12:27 • utolsó módosítás: 2020. augusztus 11., 12:30

https://kronikaonline.ro/belfold/csak-szoban-psd-ellenesek-a-liberalisok-a-helyi-valasztasi-erdekek-felulirjak-a-zajos-nyilatkozatharcot

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: