//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, Gazdaság, Kormányzás, Pártok, Pénzügyek, Politika

IMM Factor: a körbetartozás miatti patthelyzetet orvosolná a kormány – Krónika

Újabb programmal próbál segíteni a bukaresti kormány a koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégeknek: az Orban-kabinet hétfő esti ülésén elfogadta az IMM Factor programról szóló sürgősségi kormányrendeletet.

(kronika.ro/Pixabay)

Az IMM Factor elkerülhetővé teszi, hogy a koronavírus-járvány miatt likviditás nélkül maradt cégek körbetartozása miatt pénzügyi patthelyzet alakuljon ki – idézi az Agerpres hírügynökség Ionel Dancának, a miniszterelnöki kabinet vezetőjének a kormányülés után elhangzott sajtónyilatkozatát.

A program lényege: a faktoring (követelések adásvétele) típusú eljárásban, amennyiben egy kereskedő egy terméket vagy szolgáltatást szállított egy cégnek, és nem fizetik ki határidőre a kiállított számlát (vagy akár határidő előtt), egy bankhoz (faktorálóhoz) fordulhat, és kéri, hogy azonnal fizesse ki a számla legtöbb 80  százalékát.

Azért, hogy a kormány ösztönözze ezt a fejlett gazdaságokban elterjedt gyakorlatot, a kifizetés 50 százalékáért garanciát vállal.

„Ha egy cég pénzt kíván kapni leszállított termékei vagy szolgáltatásai ellenértékeképpen, a számla alapján, kéri egy finanszírozó banktól a számla kifizetését, rögtön hozzáférése van a likviditáshoz, a bank pedig megkapja a pénzt, amikor a cég az összeg birtokába jut.

Az állam most lehetőséget teremt arra, hogy állami garancia révén a cégek könnyebben hozzáférjenek ehhez az eszközhöz”

– magyarázta Ionel Dancă.

Hozzátette: több európai országban is működik hasonló rendszer.

Az IMM Factor program kerete egymilliárd lej tizenkét hónapra. Egy kedvezményezett legfentebb 5 millió lejre kérhet garanciát.

Módosult az IMM Invest

A kormány módosította, majd elfogadta hétfői ülésén az IMM Invest program végleges formáját – jelentette be hétfő késő este Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője. Mint részletezte, az Orban-kormány sürgősségi rendelettel 15-ről 20 milliárd lejre emelte a program keretösszegét. Egy másik módosítás értelmében a kis- és közepes vállalkozások a korábbi egymillió helyett ötmillió lejes felső határig igényelhetnek államilag garantált, kedvezményes kamatú hitelt a forgótőke finanszírozására.

2020. augusztus 25., 11:37

https://kronikaonline.ro/gazdasag/imm-factor-a-korbetartozas-miatti-patthelyzetet-orvosolna-a-kormany

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: