//
most olvassa...
Egyházak, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Szolgálat, nem méltóság: beiktatták hivatalába Kerekes Lászlót, a gyulafehérvári katolikus főegyházmegye segédpüspökét – Krónika

Püspökké szentelték a csíksomlyói kegytemplomban és ezzel hivatalába iktatták szombaton Kerekes Lászlót, a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye segédpüspökét, akit Ferenc pápa május végén nevezett ki.

Kerekes László szentszéki tanácsos bevonul a csíksomlyói kegytemplomba, balra Jakubinyi György volt, jobbra Kovács Gergely jelenlegi gyulafehérvári érsek (kronika.ro/Veres Nándor)

Az ünnepélyes szentmisét a koronavírus-járvány miatt érvényes korlátozások miatt szűkebb keretek között mutatták be, a szervezők arra biztatták a híveket, hogy ne szervezzenek zarándoklatot, hanem a médiában kövessék a püspökszentelést. A liturgiát Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálta, aki püspökké szentelte Kerekes Lászlót. Társszentelői Jakubinyi György gyulafehérvári nyugalmazott püspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök voltak.

A ceremónián részt vettek a romániai püspöki konferencia tagjai, így a romániai római katolikus és görögkatolikus egyházak püspökei is.

Kovács Gergely érsek elhelyezi a mitrát, a püspöksüveget Kerekes László fején (kronika.ro/Veres Nándor)

Kovács Gergely homíliájában elmondta, Kerekes László jelmondatául Péter vallomását választotta, aki Jézus háromszori kérdésére is megerősítette: „Uram, te tudod, hogy szeretlek”. „Ezt a vallomást választotta jelmondatául László atya, aki a nagy teherrel járó szolgálatot engedelmesen elfogadta a szentatya kezéből” – idézte az érsek szavait az MTI. A főpásztor ismertette Kerekes László szavait, aki egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a püspöki szolgálat nem szólista szerep, hanem a szeretetről és az egységről szól. Az érsek rámutatott: ennél nemesebbet, többet nem kívánhat, mint a szeretetben és egységben, a gondokat megosztva szolgálni Istent és az ő népét.

Érseki áldás (kronika.ro/Veres Nándor)

Az érsek felidézte Ferenc pápa szavait is, aki egy tavalyi püspökszentelésen elmondta, hogy a püspökség szolgálatot, és nem méltóságot jelent. A pápa arra buzdította a püspököket, hogy mindig közelségre törekedjenek, mindenekelőtt álljanak közel Istenhez az imádságban, legyenek közel papjaikhoz és a néphez, és ne felejtsék, hogy ők maguk is a nyájból lettek kiválasztva. Az érsek azt kívánta a segédpüspöknek, hogy mindig szeretettel vigyázzon az egész nyájra, és viselje gondját az Atya nevében.

A felszentelt segédpüspököt a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia nevében Lucian Mureșan bíboros köszöntötte.

Kerekes László szentszéki tanácsos 2004 óta mostanáig a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia plébánosa volt (kronika.ro/Veres Nándor)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Veres András győri megyés püspök tolmácsolta jókívánságait levélben. Kifejtette: összeköt bennünket mindenekelőtt emberi és keresztény mivoltunk, de a magyar anyanyelvünk és kultúránk is. Közös küldetésüknek nevezte, hogy Krisztust hirdessék mindenkinek. Victor Opaschi, a bukaresti kormány vallásügyi államtitkára beszédében azt emelte ki, hogy ugyan az ortodox hívek nagy többséget alkotnak az országban, a román kormány nem tesz különbséget a többségi és kisebbségi felekezetek között, és szigorúan tiszteletben tartja azok autonómiáját.

Az új segédpüspök köszönti a híveket (kronika.ro/Veres Nándor)

Kerekes László szentszéki tanácsos 2004 óta mostanig a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia plébánosa volt. 1968-ban született Kézdivásárhelyen, tanulmányait Gelencén kezdte, Kézdivásárhelyen folytatta, 1986-ban érettségizett a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában. 1987-ben megkezdte filozófiai és teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán, 1990-től a Budapesti Központi Papnevelő Intézet növendékeként folytatta és fejezte be 1992-ben. 1993 májusában szentelték pappá a gelencei Szent Imre-templomban. 1994-ben kánonjogi licenciátust, majd 2004-ben egyházjogi doktorátust szerzett az ottawai Szent Pál Egyetemen. Huszonhat évnyi papsága alatt sokféle pasztorális feladatkörben szolgált.

2020. augusztus 29., 12:36 • utolsó módosítás: 2020. augusztus 29., 17:18

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/szolgalat-nem-meltosag-beiktattak-hivatalaba-kerekes-laszlot-a-gyulafehervari-katolikus-foegyhazmegye-segedpuspoket

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: