//
most olvassa...
Csángók, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Magyar oktatásért felelős tanfelügyelőt kapott Bákó megye – Maszol

Első alkalommal neveztek ki a magyar oktatásért felelős tanfelügyelőt  Bákó megyében. A pusztinai származású Nyisztor Margit szeptember 1-jétől foglalhatta el hivatalát és kezdhette meg tevékenységét.

Történelmi pillanatnak nevezte a Bákó megyei magyar tanfelügyelő kinevezését Pogár László, az RMDSZ megyei elnöke, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetője. A politikus lapunknak elmondta: a magyar oktatás első alkalommal kapott önálló tanfelügyelőt a Kárpátokon túli régióban, korábban a roma nyelvű oktatásért felelős tanfelügyelőhöz tartozott ez a terület.

Pogár László megjegyezte: hosszas, több éves lobbitevékenység eredménye a mostani kinevezés. Ebben segítségére volt az RMDSZ országos szervezete, de szorosan együttműködött a Bákó megyében tevékenykedő civil szervezetekkel is a folyamat során.

A megyei elnök kiemelte: Nyisztor Margit az elsők között ment Moldvából magyar nyelven tanulni Csíkszeredába, amikor a rendszerváltást követően ez lehetővé vált. „Minden szükséges végzettséggel és szakmai fokozattal rendelkezik, tehát nagy örömünkre minden szempontból megfelelő szakembert sikerült találnunk” – emelte ki Pogár László.

A magyar tanfelügyelő felel minden, a magyar oktatást érintő szervezési kérdésért, a moldvai magyar oktatás iskolai és iskolán kívüli helyszínein végzett szakmai munkáért. A magyar oktatás mellett Nyisztor Margithoz fog tartozni Bákó megye több kisebbségének anyanyelvi oktatása is. Az RMDSZ-es politikus hangsúlyozta: a kinevezett tanfelügyelő csángó emberként pontosan ismeri és érti a Bákó megyeiek helyzetét, így megfelelő érzékenységgel és odafigyeléssel tud majd eleget tenni feladatainak.

Farkas Endre

2020. szeptember 02., 15:57

https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/131510-magyar-oktatasert-felel-s-tanfelugyel-t-kapott-bako-megye

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: