//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Egyházak, Emberi jogok, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Magyar szervezetek, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XX. század

Megemlékezés a kolozsvári elhurcolt magyarokról – Szabadság

A kolozsvári magyar civilek 1944. őszi szovjet fogságba hurcolásáról emlékeztek meg október 12-én, hétfőn a Házsongárdi temető evangélikus sírkertjében 2016 novemberében felavatott emlékműnél a Gulag- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának erdélyi tagjai, Benkő Levente, Murádin János Kristóf és Papp Annamária.

(szabadsag.ro/Rohonyi D. Iván)

Az évek óta hagyományossá vált megemlékezést idén a járványhelyzet miatt csak szűk körben lehetett megtartani. Rácz Norbert unitárius és Fejér Olivér evangélikus lelkész fohászkodott az áldozatokért. Hetvenhat évvel ezelőtt, 1944. október 12 és 15-e között a Kolozsvárra bevonuló szovjet alakulatok 5000 magyar fiút és férfit ejtettek fogságba a városban. A foglyok mintegy harmada, kb. 1600–1800 ember vesztette életét a szovjet lágerekben. A túlélők többsége 1948–1949-ben szabadult a fogságból, de volt, aki csak 1953-ban. Emlékezzünk rájuk az őket megillető tisztelettel.

(szabadsag.ro/Rohonyi D. Iván)

(szabadsag.ro/Rohonyi D. Iván)

Papp Annamária

2020. október 12., 13:26

http://szabadsag.ro/-/megemlekezes-a-kolozsvari-elhurcolt-magyarokrol

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: