//
most olvassa...
Cotroceni, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Osztozkodás – Nyugati Jelen

Két héttel a parlamenti választások után kitisztul a bukaresti politikai képlet, véget ért a politikai osztozkodás, legalábbis országos intézmények szintjén. A PNL–USR–RMDSZ-koalíció alakít kormányt, miközben a PSD és az AUR ellenzékbe vonul, utóbbi önszántából, a szocdemek inkább kényszerből.

(illusztráció)

Éjszakába húzódó viták után Ludovic Orban PNL-elnök lett a képviselőház elnöke, az USR-s Anca Dragu a szenátus első női elnöke, az újonc AUR pedig megrendezte első parlamenti botrányát.

A tisztségek elosztása komoly vitákat eredményezett, különösképpen liberális berkekben. A PNL ugyanis körömszakadtig ragaszkodott a kormányfői tisztséghez és a képviselőház elnöki tisztségéhez, mit sem törődve azzal, hogy utóbbira az USR is igényt tartott – jogosan – Dan Barna pártelnök számára. Annak ellenére, hogy a liberálisok választási eredményei a vártnál gyengébbek voltak, politikai súlyukból kifolyólag egyszerűen nem voltak olyan pozícióban, hogy feltételeket szabjanak koalíciós partnereiknek. Végül az USR átengedte Orbannak a képviselőház elnökségét, de megszerezte a fontosabbat, a szenátusi elnökséget. Az Alkotmány szerint a szenátus elnöke az ország második embere, amennyiben az államelnök nem képes betölteni tisztségét, vagy felfüggesztik, automatikusan a szenátus elnöke veszi át az elnöki teendőket.

Orban személyes ambíciói érdekében a PNL kénytelen volt jelentős engedményeket tenni az USR-nek és RMDSZ-nek. A Florin Cîțu-kormányban a PNL-nek 9, az USR-nek 6, az RMDSZ-nek pedig 3 miniszteri tárca jut. A legzsírosabbak utóbbiaknak jutnak, az EU-s milliárdokat lényegében nem a PNL, hanem az USR és az RMDSZ kezeli. Az USR kapta ugyanis a gazdasági, szállítási, távközlési és uniós pénzalapokért felelős tárcákat, az RMDSZ pedig a fejlesztési és a környezetvédelmi tárcákat. Ezen kívül a szintén fajsúlyos igazságügyi minisztérium is az USR-hez kerül. Jócskán morgolódtak emiatt a liberálisok, erdélyi területi szervezeteik majdnem puccsot szerveztek pártelnökük ellen, túl nagy engedménynek tekintve a jelentős minisztériumok átadását Orban személyes ambícióiért.

Kelemenék roppant ügyesen tárgyaltak, a legjobb eredményt érték el, 1996 óta az RMDSZ-nek sosem volt ekkora súlya a bukaresti kormányokban, mint most. Nem is titkolják elégedettségüket, Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök, szerint „óriási eredmény, a fejlesztési tárcánál ott van például a teljes regionális fejlesztési alap, a környezetvédelmi minisztérium hihetetlenül fontos a Green Deal (a klímasemleges kontinens megteremtését célzó Európai Zöld Megállapodás) miatt, oda tartozik a vízügy és az erdőgazdálkodás is, tehát az is egy nagyon komoly tárca, és természetesen nagyon örvendünk az ifjúsági és sportminisztériumnak is”. A három tárcán kívül Kelemen Hunor kormányfő-helyettes lesz.

A kéthetes politikai osztozkodás nagy nyertesei tehát az USR és az RMDSZ. A PNL inkább vesztesnek tekinthető, a választások előtt aligha gondolták volna liberális berkekben, hogy csak ennyi jut számukra. A PSD is nagy vesztes, politikailag elszigetelődött (még az AUR sem szövetkezik vele), hagyományos szövetségesei (Ponta és Tăriceanu pártjai) nem jutottak be, a parlament két házának vezetését is elvesztették. Vagyis megvalósult Klaus Iohannis nagy vágya, a PSD-t sikerült eltávolítani a hatalmi pozíciókból, még ha ezért a liberálisok is nagy árat fizettek.

Az országos szintű pozíciók elosztása után újabb kemény alku várható a területi tisztségek – prefektúrák, minisztériumok megyei kirendeltségei, területi ügynökségek stb. – elosztásánál.

Chirmiciu András

2020. december 22., 16.53

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/osztozkodas_1.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: