//
most olvassa...
Politika

Új kormány karácsonyra, bizalmat szavazott a parlament a Cîţu-kabinetnek – Krónika

Ismét teljes jogú kormány áll az ország élén, miután a bukaresti parlament két háza szerdai együttes ülésén bizalmat szavazott a Florin Cîţu eddigi pénzügyminiszter vezette jobbközép, PNL-USR-PLUS-RMDSZ-kormánynak.

Az új miniszterelnököt a pulpitusra lépésekor a kormányoldal tapssal, az ellenzék hangos pfujjolással fogadta (kronika.ro/Agerpres – Alex Tudor)

Munkába állhat az új, Florin Cîţu vezette jobbközép koalíciós kormány, miután a parlament két háza szerdai együttes ülésén bizalmat szavazott a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja tandem (USR-PLUS) és az RMDSZ alkotta kabinetnek. A törvényhozás 260-186 arányban szavazta meg az új kormányt – a sikerhez legalább 228 honatya voksa kellett –, a három kormánypárt honatyái mellett a kisebbségi frakció is támogatta a kabinetet. Egyébként a december 6-ai választáson 466 törvényhozó nyert mandátumot, de közülük 11 egyelőre nem tagja parlamentnek, mert nem tette le a hivatali esküt; a szerdai ülésen 466 törvényhozó vett részt.

A kormány tagjai a voksolás után az elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotába indultak letenni az esküt, majd arra készültek, hogy megtartsák a kabinet első ülését.

A nap folyamán a parlamenti szakbizottságok három óra alatt végeztek a leendő miniszterek meghallgatásával, és mindannyiukat pozitívan véleményezték. Ezt követte a két ház együttes ülése, amelyen Florin Cîţu – akit Klaus Iohannis államfő kedden este bízott meg a kormányalakítással – a kormányprogram rövid ismertetésével kért bizalmat kormánya számára. A kijelölt miniszterelnök – akit a pulpitusra lépésekor a kormányoldal tapssal, az ellenzék hangos pfujjolással fogadott – kijelentette: a kabinet célja az, hogy az ország minél hamarabb túljusson az egészségügyi és gazdasági válságon.

(kronika.ro/Agerpres – Alex Tudor)

A gazdaság fellendülése érdekében új beruházási programot és strukturális reformokat ígért. Florin Cîţu a vállalkozások támogatására és a bürokrácia csökkentésére is ígéretet tett, egyben az adórendszer egyszerűsítését is kilátásba helyezte, és cáfolta, hogy a kormány adóemelésre készülne. A nyugdíjasoknak azt üzente: nem hagyják magukra őket. „Számunkra a magántulajdon szent, a vállalkozó pedig hős” – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt, aki egyúttal az állami intézményrendszer digitalizálását és a polgárok szolgálatába állítását ígérte. Cîţu kormánya európai elkötelezettségét hangsúlyozta, és az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt „speciális” katonai és gazdasági kapcsolat továbbvitelét ígérte.

A továbbiakban a kormányoldal vezérszónokai támogatásukról biztosították a leendő kormányt, az ellenzék viszont bírálta.

A választást a voksok 30 százalékával megnyerő, de mégis ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu „a nemzet szégyenének” nevezte a kormányoldalt, amely szerinte elvesztette a választásokat, de most, hogy mégis kormányra kerül, csak felprédálja majd az országot. A Ludovic Orban képviselőházi elnökké választását alkotmánybíróságon megtámadó Románok Egyesüléssért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion a vendéglátóhelyek és az iskolák megnyitását követelte, és az adók befizetésének megtagadására szólított, mivel azokat a kormánypártok szerinte saját magukra akarják költeni.

A kormányban négy taggal résztvevő RMDSZ nevében felszólaló Csoma Botond alsóházi frakcióvezető viszont arról beszélt: a kormány célja rövid távon a válsághelyzetből való kilábalás, középtávon pedig a gazdaság konszolidálása. A szövetség alsóházi frakcióvezetője beszédében emlékeztetett: az elmúlt 8 évben 12 kormánya volt az országnak, amelynek eredményeit valamennyien láthattuk. „Most Romániának olyan kormányra van szüksége, amely stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít a járványidőszakban is, támogatja a kis- és középvállalkozásokat, munkahelyeket létesít, és nem tekinti nemzetbiztonsági kockázatnak az országban élő kisebbségeket” – jelentette ki a kolozsvári politikus.

Csoma rámutatott arra is, hogy az RMDSZ részt vett a kormányprogram kidolgozásának folyamatában, így az külön fejezetet szentel a nemzeti kisebbségeknek. Ugyanakkor nyomatékosította, az RMDSZ nem felejti el a kampányban tett, az iskolák újranyitására vonatkozó ígéretét. Továbbra is szorgalmazza, hogy ott, ahol alacsony az esetszám, a tanintézetek fogadhassák az elemi iskolásokat és a 8. és 12. osztályosokat.

A Florin Cîţu vezette kormány tagjai

A PNL részéről:

Florin Cîţu – miniszterelnök

Alexandru Nazare – pénzügy

Bogdan Aurescu – külügy

Nicolae Ciucă – védelem

Virgil Popescu – energia

Lucian Bode – belügy

Sorin Câmpeanu – oktatás

Bogdan Gheorghiu – művelődés

Adrian Oros – mezőgazdaság

Raluca Turcan – munkaügy

Az USR-PLUS részéről:

Dan Barna – miniszterelnök-helyettes;

Cătălin Drulă – közlekedés;

Claudiu Năsui – gazdaság, vállalkozás és idegenforgalom;

Stelian Ion – igazságügy

Cristian Ghinea – beruházások és európai projektek;

Vlad Voiculescu – egészségügy;

Ciprian Teleman – kutatás, innováció és digitalizáció

Az RMDSZ részéről:

Kelemen Hunor – miniszterelnök-helyettes

Cseke Attila – fejlesztés

Tánczos Barna – környezetvédelem

Novák Károly Eduárd – sport

Balogh Levente

2020. december 23., 18:45 • utolsó módosítás: 2020. december 23., 19:22

https://kronikaonline.ro/belfold/uj-kormanyt-karacsonyra-bizalmat-szavazott-a-parlament-a-ciu-kabinetnek

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: