//
most olvassa...
Cotroceni, Gazdaság, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Moldova Köztársaság, Pénzügyek, Politika, Régiók/autonómia, Román-román, Szociálpolitika - Egészségügy

(Majdnem) minden román államelnöke Kisjenőben landolt, és ígért is egy nagyot! – Főtér

(foter.ro)

Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök jó ideje ígéri, hogy ő lesz az első államfő, aki meglátogatja a frissen megválasztott moldovai államelnök asszonyt, Maia Sandut. Mert Maia Sandu végre olyan rendes, olyan civilizált, olyan művelt, olyan… európai, na. És azáltal, hogy a Pruton túli román (és más nemzetiségű) testvéreknél szomszédoknál végre egy ilyen európai hölgy került az államelnöki székbe, megnyílt az út Kisjenő felé, amelyet a gonosz Igor Dodon eddig a korrupció és az oroszbarátság sarával szennyezett, de annyira, hogy Ionopot elnök a lábát be nem tette volna az országba. (Talán attól tartott, bepiszkolná a Nagy Károly-díját.)

Na de most már minden jól van (hellyel-közzel), Ionopot elnök landolt Kisjenőben, kapott sót, kenyeret és katonai parádét, ahogy illik, aztán tárgyalt egyet az européer kolleginával. Az ünnepélyes fogadásra pár tucat unionista is elment, ők román zászlókat és egy Nagy-Románia térképet lengettek a vendégelnök felé. Aki a távolból intett nekik kedvesen.

A pompás bevonulás után a két européer államfő tárgyalt egyet, majd Ionopot úr örömének adott hangot, hogy immár Kisjenőben tisztább a levegő, továbbá ígért egy jó nagyot. Nem, nem a két ország egyesülését, hanem további 100 millió euró vissza nem térítendő támogatást (kétoldalú programok finanszírozására), aztán 200 000 adag oltást koronavírus-fertőzés ellen (a Moldovai Köztársaságnak olyan két és félmillió lakosa van), továbbá egy csapatnyi román szakembert, gépekkel, gyógyszerekkel együtt, aztán olyan 6000 tonna motorinát a nehéz helyzetben levő moldovai mezőgazdászoknak, aztán ösztöndíjas helyeket a román közoktatás minden szintjén, illetve a moldovai tanügy reformjának támogatását, és végül, de nem utolsósorban, a moldovai civil társadalom és szabad sajtó támogatásának folytatását, kerek 250 000 euró értékben.

Nagyon szép, mondhatja erre bárki. A Moldovai Köztársaságban sok román él, hát segíteni kell őket. Csak akkor azt nem értjük, hogy amikor a magyar kormány segíti a romániai magyar közösséget, miért nevezi Ionopot elnök úr ezt Erdély-lopásnak

Jean St’Ay

2020. december 29., 15:48

(Majdnem) minden román államelnöke Kisjenőben landolt, és ígért is egy nagyot!

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK