//
most olvassa...
Cotroceni, Csángók, Emberi jogok, Gazdaság, Helyhatósági, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar pártok, Magyar szervezetek, Magyar-román, Parlament, Parlamenti, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Szociálpolitika - Egészségügy, Választások

Covid, választás, covid, választás… – Népújság

Röviden és velősen ez jellemezte a romániai életet és belpolitikát 2020-ban. Az egész országra rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, és bizonyára ennek is tudható be, hogy a politikai élet a megszokottnál is zűrösebb, zavarosabb, agresszívebb volt. Ráadásul még két választás is „színesítette” a képet, hiszen a politikusok a vírus és a járvány elleni harcot, a szükségállapotot és általában a járványhelyzetet is kampánytémává változtatták. Így hát természetes volt, hogy a szükségállapot alatt sem szűnt meg a politikai csatározás a pártok, a kormány és az ellenzék között, amelyek kölcsönösen visszaéléssel vádolták egymást.

(e-nepujsag.ro)

Felerősödött a magyarellenesség is. Az államelnököt például még a koronavírus-járvány sem zavarta különösebben, és a szokásos vesszőparipáján lovagolva úgy támadta a szociáldemokratákat, hogy közben a magyar közösséget s annak érdekvédelmi szervezetét próbálta lejáratni, azzal vádolva a liberálisok rögeszmésen gyűlölt politikai ellenfeleit, hogy Erdélyt kiárusítják a magyaroknak, hogy Orbán Viktor ki tudja mit ígért nekik és a többi… Tette mindezt az ország „területi épségének” védelmében.

Szintén 2020-ban utasították el érdemi vita nélkül a kisebbségi jogokat biztosító közigazgatási törvénytervezetet, a kisebbségek személyi elvű autonómiájáról szóló kerettörvényt, illetve a magyar közösség személyi elvű autonómiastatútumának tervezetét. Közben több politikus törvénykezdeményezéssel tiltotta volna meg, hogy bárki is autonómiáról beszéljen Romániában, aki meg mégis megtenné, azt kiutasítanák az országból.

És még nem beszéltünk a híres, időközben törvényerőre emelkedett törvénytervezetről, amely a „trianoni szerződés napjává” és kötelező ünneppé nyilvánítja június 4-ét Romániában. A tervezetet az RMDSZ jelenlegi koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt is támogatta.

Azért történtek jó dolgok is ebben az országban: a szeptemberi helyhatósági választások nyomán Marosvásárhelynek újra magyar polgármestere lett. A magyar összefogás érvényesült a parlamenti választásokon, az RMDSZ megőrizte parlamenti erejét, és kormányra lépett.

Hogy mi lesz a folytatásban…

Mózes Edith

2020. január 4., 17:02:08

https://e-nepujsag.ro/articles/covid-valasztas-covid-valasztas

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: