//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Emberi jogok, Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, Irodalom, Kárpát-medencei körkép, Kormányzás, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Művelődés, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Történelem, XX. század

„Kiket kiirtott az idő gazul” – Nagyváradi múltidézés a kommunizmus áldozatainak magyar emléknapján – Krónika

Nagyváradon ebben az évben is a volt református püspöki palotában, azaz a mai Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarában található emléktáblánál tartott rövid tisztelgő múltidézést a kommunizmus áldozatainak magyar emléknapján az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete.

Az EMNT és az EMNP képviselői megkoszorúzták a mai Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarában található emléktáblát (kronika.ro/Tőkés László sajtóirodája)

A járványügyi korlátozások miatt csupán egy maroknyi közéleti személyiség és újságíró vehetett részt a mementón, akiket Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntött, átadva Tőkés László EMNT-elnök üdvözletét, aki egy kolozsvári elnökségi ülés miatt nem tudott jelen lenni. Tőkés László sajtóirodájának tájékoztatása szerint az eseményen elhangzott:

a Magyar Országgyűlés 2000-ben határozott arról, hogy február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja legyen.

Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke felidézte: négy év elteltével avatta föl a nagyváradi emléktáblát Tőkés László református püspök és Rózsás János, aki a II. világháború után kilenc éven át ártatlanul raboskodott szovjet munkatáborokban, s bár 1962-ben rehabilitálták, kálváriájának memoárja ezután sem jelenhetett meg Magyarországon. Csak a rendszerváltást követően számolhatott be a Gulágról, 2012-ben bekövetkezett haláláig több rendben is.

Romániában a 1989-es rendszerváltozásig beszélni sem lehetett a kommunizmus több mint százmillió áldozatáról, meg arról, hogy hány és hány ember, család életét nyomorította meg ez a szörnyű ideológia, ami mind a napig jelen van és hat a világban.

A diktatúra árnyai ma is köztünk kísértenek, a Ceaușescu-rezsim kiváltságosai és haszonélvezői, illetve örököseik ülnek a nyakunkon

– hívta fel a figyelmet példákat is említve Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke.

Az EMNP városi szervezetének elnöke, Moldován Gellért Lajos a közlemény szerint azt is kidomborította, hogy a magyar nemzet különösen meg kellett szenvedje a kommunista-internacionalista „emberkísérleteket”, szétszórattatásunkban is nagy szerepet játszottak ezek a 20. század során.

Helyi vonatkozásban szó esett a „felszabadulást” követően, majd pedig az 1956-os magyar forradalom után meggyilkolt és meghurcolt bihariakról (Kelemen Béláék és Sass Kálmánék generációjáról, valamint a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének tagjairól).

Az idő kerekének gyorsuló forgása miatt ma már egyre kevesebben tanúskodhatnak a tragikus múltról, de ezen felül még az is elkeserítő, hogy csak részlegesen történt meg vagy teljesen elmaradt az igazságtétel és a jogos kárpótlás, nemkülönben a végső leszámolás a kommunizmussal, annak következményeivel.

A kommunizmus áldozatainak nagyváradi emléktábláján, amelyet megkoszorúztak, Jékely Zoltán verssora áll: „Kiket kiirtott az idő gazul”. A főhajtást követően a Himnusz eléneklésével zárult az áldozatokra, megnyomorítottakra, üldözöttekre való emlékezés.

Egyébként csütörtökön a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és az RMDSZ közös szervezésében leleplezték az egyházkerület székházának falán elhelyezett emléktáblát. Ezzel kívántak megemlékezni a székház helyén egykor volt, Széles Sándor által alapított műbútor- és asztalos üzemre, illetve annak megszűnésére. Az emléktábla készíttetői az egykori tulajdonos unokái, illetve a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottság.

2021. február 25., 19:17 • utolsó módosítás: 2021. február 25., 19:21

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/bkiket-kiirtott-az-ido-gazulr-n-nagyvaradi-multidezes-a-kommunizmus-aldozatainak-magyar-emleknapjan

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: