//
most olvassa...
Politika

Felmentettek egy bukaresti kormányzati tisztségviselőt a holokauszt relativizálása miatt – Krónika/MTI

A holokauszt dimenzióit megkérdőjelező és a romániai háborús bűnösök utódainak életjáradékot követelő kijelentéseiért felmentette államtitkár-helyettesi tisztségéből Octav Bjozát, a romániai volt politikai foglyok egyesületének (AFDPR) elnökét Florin Cîțu román kormányfő – közülte kedden a kormány sajtóirodája.

A 2014-ben hivatalba lépett Klaus Iohannis államfő mandátuma első kitüntetését Octav Bjozának adományozta (kronika.ro/Presidency.ro)

A miniszterelnök leszögezte: demokratikus és civilizált országként Románia határozottan elítéli a holokausztot, illetve bármilyen etnikai, szociális vagy vallási alapon történő megbélyegzést.

“Megkérdőjelezni a holokauszt dimenzióit, és a zsidó közösséget hibáztatni a kommunizmus Romániába hozataláért nem csupán történelemmisztifikáció, hanem a demokratikus értékek veszélyeztetése”

– idézte a közlemény a kormányfőt. Florin Cîțu úgy értékelte: mind a holokauszt, mind pedig a kommunizmus borzalmait elszenvedőkkel szemben sértő és igazságtalan az, hogy Octav Bjoza és az AFDPR szót emelt azért, hogy az egykori háborús bűnösök, nácik és fasiszták leszármazottai számára is kárpótlást kapjanak a román államtól.

A miniszterelnök szerint egy ilyen álláspont nem egyeztethető össze a Bjoza kormányzati tisztségével, ezért hétfőn aláírta a rendeletet, amelyben felmenti a kommunistaellenes ellenállók érdemeit elismerő államtitkárság államtitkár-helyettesi tisztségből.

A most 82 éves Bjoza elmozdítását a Mediafax hírügynökség által közzétett terjedelmes írásban bírálta Marius Oprea történész, a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER) volt elnöke.

Oprea szerint „az egyedüli igazi, gerinces antikommunistát” távolították el a bukaresti kormányból, amiért megpróbálta megakadályozni a politikai üldözöttek kárpótlásáról szóló törvény – tavaly ősszel megszavazott – „megcsonkítását”,

azonos bánásmódot követelve minden, meggyőződéséért meghurcolt ember számára.

A román uralkodóház által alapított „Nihil Sine Deo”, illetve a román államfő által odaítélt Románia Csillaga érdemrenddel kitüntetett Bjozát 2014-ben Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő nevezte ki az 1989-es forradalmárok és a korábbi kommunistaellenes ellenállók támogatásával foglalkozó államtitkársághoz.

A 2014-ben hivatalba lépett Klaus Iohannis államfő mandátuma első kitüntetését Octav Bjozának adományozta, de gesztusa miatt az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) romániai szervezete csalódottságát fejezte ki arra hivatkozva, hogy Bjoza állítólag több ízben egy újfasiszta mozgalom rendezvényén mutatkozott, és a légionárius mozgalom – az egykori román fasiszta félkatonai szervezet – vezetőit méltatta, akiket a börtönben ismert meg. Iohannis utólag egy interjúban megvédte Bjozát, akit szerinte igazságtalanul gyanúsítanak antiszemitizmussal.

2021. március 16., 15:13 • utolsó módosítás: 2021. március 16., 15:20

https://kronikaonline.ro/belfold/felmentettek-egy-bukaresti-kormanyzati-tisztsegviselot-a-holokauszt-relativizalasa-miatt

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: