//
most olvassa...
Egyházak, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XVI-XVII. századok, XVIII-XIX. századok

Megerősítenék a csíkszentmártoni műemlék templom várfalát – Székelyhon

Több fejlesztést is terveznek a következő években a csíkszentmártoni egyházi területeken, az önkormányzat és a plébánia egyik fő célkitűzése a helyi műemlék templom várfalának megerősítése. Az értékmegőrző munkálatokhoz azonban segítségre van szükségük.

Jól láthatók a repedések. Megerősítésre, felújításra szorul a várfal (szekelyhon.ro – Veres Nándor)

Három jelentős beruházást szeretnének megvalósítani a következő években a csíkszentmártoni műemlék templom környékén. Mint Birtalan Sándor polgármestertől megtudtuk, hosszútávú terveik között szerepel a templomot körülölelő várfal megerősítése, a helyi temető bővítése és az imaház átalakítása.

Három cél

A részletekkel kapcsolatosan a községvezető elmondta: szabad szemmel is látszanak a repedések a templomot körülölelő várfalon, de emellett egy nemrég elvégzett szakfelmérés is rámutatott arra, hogy felújításra és állagmegőrzésre van szükség. Emellett a csíkszentmártoni temetőben is több fejlesztést terveznek, ide tartozik többek között a sétányok kialakítása és a temetkezésre kijelölt helyek rendezése, bővítése, illetve zöldövezetek kialakítása is.

Harmadik céljuk, hogy felújítsák a templom szomszédságában található imaházat.

A mellette álló csűrt lebontanák, a helyére épített épületben pedig fásszínt és a temetkezési kellékek tárolására alkalmas felületet, illetve illemhelyeket alakítanának ki. Továbbá, mivel parkolási gondokkal küzdenek a templom környékén, egy kisebb parkolót is létrehoznának a környékén. A felsorolt fejlesztések megvalósítását részben pályázati pénzekből képzelik el, de támogatásra is szükségük van.

(szekelyhon.ro – Veres Nándor)

Régebbi, mint a templom

A várfallal kapcsolatosan Kovács Zsolt csíkszentmártoni plébános árult el további részleteket lapunknak. Mint kifejtette,

megerősítése azért is bír fontos szereppel, mert jelentős értékkel bír, és ennek a generációnak a feladata, hogy megóvja, amit őseink felépítettek.

„Ez nem egy egyszemélyes projekt, hanem a közösség bevonásával szeretnénk megvalósítani, ha erre igény van. Abban bízunk, hogy lesz, már többen is biztosítottak támogatásukról, ami hatalmas erőt ad. A következő időszakban főként anyagi segítségre lenne szükség, hogy a várfalat és a környező épületeket tudjuk megóvni” – húzta alá a plébános.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a felújításra szoruló várfal még a műemlék templomnál is régebbi (az istenházát 1802-ben kezdték el építeni az előző templom alapjaira, és 1814-ben fejezték be). A várfalba beleépítették továbbá a régi templom fontosabb maradványait. Aki segíteni szeretné a felújítást, átutalhatja adományát az egyházközségnek (Parohia Romano-Catolică Sânmartin) a RO75RNCB01522042360670001-es bankszámlaszámra.

Iszlai Katalin

2021. március 18., 15:48 • utolsó módosítás: 2021. március 18., 16:40

https://szekelyhon.ro/aktualis/megerositenek-a-csikszentmartoni-muemlektemplom-varfalat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: