//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Régiók/autonómia

Pánczél Károly: Magyarországnak ki kell állnia az őshonos nemzeti kisebbségek mellett – Krónika/MTI

Magyarországnak továbbra is ki kell állnia az európai őshonos nemzeti kisebbségek mellett – mondta Pánczél Károly (Fidesz), az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke szerdán az MTI-nek, annak kapcsán, hogy a magyar parlament szerdán kezdi tárgyalni a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről szóló határozati javaslatot.

Az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről szóló határozati javaslatot (kronika.ro/MTI – Kovács Tamás – archív)

Mint emlékeztetett, az aláírásgyűjtés 2018 tavaszán sikerrel zárult, a kezdeményezők a szükséges egymillió helyett 1,1 millió érvényes támogató nyilatkozatot gyűjtöttek össze a szükséges hét helyett tizenegy tagállamban. Az Európai Parlament is támogatta a kezdeményezést, de az Európai Bizottság teljes egészében elutasította azt, ezzel pedig semmibe vette az európai polgárok akaratát – fogalmazott a politikus.

A bizottság a döntésével elmulasztotta azt a történelmi lehetőséget, hogy foglalkozzon az európai őshonos nemzeti kisebbségek nyelvének, hagyományának, kultúrájának védelmével

– fogalmazott a politikus.

Aláhúzta: az őshonos nemzeti kisebbségek ügye „nem csak magyar ügy”, összesen 50 millióan élnek őshonos nemzeti kisebbségiként valamely uniós tagállamban.

Bírósági eljárást indítottak a Minority SafePack kezdeményezői az Európai Bizottság döntése ellen

 

Pánczél Károly közlése szerint az Európai Bizottság döntése után szolidaritási mozgalom indult el Európában, ehhez csatlakozna a határozati javaslattal Magyarország is.

A határozati javaslat szerint az Országgyűlés továbbra is kiáll a külhoni magyar közösségek és az Európai Unióban élő őshonos nemzeti kisebbségek mellett. Pánczél Károly elmondta azt is, a bizottság egyhangú döntéssel támogatta a határozati javaslatot és reményei szerint a három hét múlva esedékes szavazáson is a legtöbb frakció támogatni fogja azt.

Tőkés Jourovának: az európai veszélyeztetett kultúrák védelme van annyira fontos, mint a tengerfenéké

 

A bizottság elnöke felidézte továbbá, hogy a Minority SafePack (MSPI) kezdeményező bizottsága az Európai Unió Bíróságán indított eljárást az Európai Bizottság (EB) elutasító döntése ellen.

Demokráciát játszik az Európai Bizottság – Szili Katalin és Kalmár Ferenc a Minority SafePack elutasításáról

 

2021. április 07., 13:00

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/panczel-karoly-magyarorszagnak-ki-kell-allnia-az-oshonos-nemzeti-kisebbsegek-mellett

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: