//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Pártok, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Júniusi kedvező fordulat? – Nyugati Jelen

Két hét országos karantén csodákat tenne, nyilatkozta szerdán Andrea Moldovan, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Néhány nappal korábban főnöke, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy az előttünk álló időszak (tulajdonképpen a két húsvét közötti hetek) egy nemzedék kihívását jelenti. Az egészségügyi tárca vezetői szerint a helyzet súlyos és szigorításokra lenne szükség – akár drasztikus szigorításokra is. (Szerk. megj.* – Bizonyára a javaslattevők – a tényleges és a névleges egészségügyi miniszter – alaposan kielemezték a tavalyi 2 hónapos szükségállapot áldásos eredményeit, és arra építik a 2 hetes karanténhoz, szigorításokhoz fűződő csodahitüket.)

(illusztráció)

Florin Cîțu kormányfő viszont másképp látja a dolgokat, szerinte június elsejétől visszatérhetünk a járvány előtti boldog békeidőkhöz, amennyiben addig legalább 5 millió, de akár 6,3 millió lakost sikerül beoltani, majd július végéig 10 milliót. A kormányfő optimizmusa nem alaptalan, eddig – vagyis az oltáskampány december végi megkezdése óta eltelt három hónap alatt – az országban 3,3 millió embert oltottak be egyszer, ami a felnőtt lakosság 11%-t jelenti, 6%-t pedig már kétszer is. Az oltáskampány felgyorsításával az ambiciózusnak tűnő cél elérhető, áprilisban és májusban majdnem ugyanannyi embert kellene beoltani, mint az előző három hónapban. Újabb oltásközpontok létesítésével és az oltóanyagok fokozott beszerzésével a cél elvileg megvalósítható. Végül is Magyarország már eddig beoltotta felnőtt lakossága 25%-t, nevezetesen több mint 3,35 millió embert, s majdnem 10% már a második adagot is megkapta. Budapest azonban külön utas oltáspolitikát folytat, nem elégszik meg az EU-től kapott vakcinákkal, hanem saját kezdeményezésére orosz és kínai oltást is vásárolt, Bukarest viszont nem szánta rá magát ezen példa követésére, kizárólag az uniós elosztásra számít.

Az uniós elosztás azonban gyakran sántít, a gyártók nem mindig képesek betartani a szállítási határidőket, rengeteg kritika érte Brüsszelt emiatt. Ha az EU továbbra sem kapja meg a szükséges dózisokat, akkor nyilván Romániának is kevesebb jut, mint amennyire Bukarest számítana. További két tényező befolyásolhatja negatívan az oltás menetét. Az Astra-Zeneca körüli, európai szintű hercehurca nyomán alighanem Romániában is sokan elutasítják ezen vakcinát, más gyártók termékeire várva. Ennek jelei már egyértelműen mutatkoznak, ami nyilván lelassíthatja az oltáskampány haladását. Az oltás-szkeptikusok viselkedése szintén lelassíthatja a folyamatot, egyelőre nem kell túl jelentős meggyőző kampányt folytatni, hiszen nincs elég dózis azok számára sem, akik önkéntesen, saját meggyőződésük alapján oltanák be magukat. A várólistákon szinte mindenütt nagyok a sorok, jelenleg nagyobb az oltás iránti kereslet, mint a kínálat. Az elkötelezett oltáspártiak beoltása után azonban fordulhat a kocka, a hatóságoknak kellene meggyőzniük a szkeptikusokat, ami nem lesz feltétlenül könnyű dolog, tekintettel az összeesküvés-elmélet romániai elterjedésére és a közéletben tapasztalható oltás-ellenes hangulatkeltésre.

Florin Cîțu tehát kedvező csillagállásra számít. Nevezetesen arra, hogy a fertőzési ráta további szigorítások nélkül sem emelkedik (vagy nem jelentősen), hogy idejében megjönnek a szükséges vakcinák és a lakosság hosszabb távon is zokszó nélkül beoltja magát. Ha bármely fogaskerékbe porszem kerül, június elsején aligha térhetünk vissza a normalitáshoz. Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter realistábbnak bizonyult, mint a kormányfő, a június 11-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság bukaresti mérkőzéseire csupán a férőhelyek 25%-t nyitja meg a nézők számára. Óvatosságra alighanem nyáron is szükség lesz, a júniusi kedvező fordulat korántsem borítékolható.

* (Szerk.: Bege M.)

Chirmiciu András

2021. április 07., 16.13

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/juniusi_kedvezo_fordulat.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: