//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Vigyázó szemetek Kínára vessétek – Nyugati Jelen

Abban minden gazdasági elemző megegyezik, hogy az elmúlt koronavírusos esztendő nagyon rossz éve volt a világgazdaságnak. Bár napjainkban egyre többen mondják, hogy küszöbön áll a kilábalás, sőt fellendülés. Úgy legyen.

(illusztráció)

Románia éppen most vett fel 3,5 milliárdos kölcsönt, ami nyilvánvalóan a megtépázott gazdasági helyzet jele. Kína ugyanakkor minden jel szerint remekül vészelte át az időszakot, jócskán gyarapította gazdaságát és vagyonát. Ami többek között (no nem a nagy valutákhoz képest értékben meglehetősen gyenge jüanban, hanem dollárban kalkulált) milliárdosai számának jókora növekedésében is kifejezésre jut. Persze a dollár sem a régi már, a 10-20-30 évvel ezelőttihez képest jócskán visszaesett, de a milliárd dollár ma is igen tekintélyes summa.

Nos, a legújabb hír a Forbes magazin szerint (köztudottan ez állítja fel évente a világ leggazdagabbjainak listáját, ezt vette át számtalan hírügynökség) Kína fővárosa, Peking (Beijing) átvette a rangsort évekig vezető New Yorktól a legtöbb milliárdos lakhelyéül szolgáló város büszke címét: kereken 100 szupergazdagot fogad be, miközben a legendás pénzváros New York „mindössze” 99-et. Igaz, teszik hozzá, az amerikaiak vagyona 80 milliárddal nagyobb a kínaiakénál.

A tendencia azonban nem nekik látszik kedvezni.

Amúgy válság ide vagy oda, azt általában nem a leggazdagabbak szenvedték meg, még akkor sem, ha némelyikük veszített pár tízmilliócskát. Jut is, marad is.

No de Kína?

Azt mondják, 210 új milliárdos jelent meg az elmúlt évben Kínában és Hongkongban, miközben az USA-ban mindössze 98. Ma már ott tartunk, hogy Amerika csak kevéssel előzi meg Kínát a milliárdosok számában (724 a 698-hoz). De hogyan alakul majd ez a szám öt vagy tíz év múlva?

A leggazdagabb kínai manapság Csang Ji-ming, a TikTok videómegosztó alapítója, a ByteDance vezérigazgatója: vagyona 35,6 milliárd dollár. Igaz, nagyon messze áll a világ leggazdagabbjától, Jeff Bezostól, az Amazon gurujától, aki csak egy év alatt 64 milliárd dollárral (!!!) gyarapította vagyonát, elérve a 177 milliárdot.

Kissé meglepődve hallom, hogy a magyar származású Soros György, a „nagy mumus” manapság egyre szegényebb, már csak a 288. helyen áll szerény 8,6 milliárdjával – a többit, mondják, alapítványokba fektette. Van a magyar származásúak között egy kevésbé ismert nevű, Péterffy Tamás, aki 25 milliárdjával a 65. a rangsorban.

Megírtuk nemrég: a leggazdagabb román – aki egy számítógépes IT-szakember – a legújabb kimutatás szerint 1,7 milliárdot mondhat a magáénak.

A világ mintegy háromezer, a Föld vagyonának jó négyötödét birtokló milliárdosának neve két szerényebb újságoldalon elférne.

A világ többmilliárdos szegényeinek a nevét – sokan szó szerint az éhhalállal küzdenek –, ha leírható is lenne, hosszú évekig sem tudná végigolvasni egy ember.

Jámbor Gyula

2021. április 08., 17.15

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/vigyazo_szemetek_kinara_vessetek.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: