//
most olvassa...
Egyházak, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XVIII-XIX. századok

Menthetetlen volt a beomlott tacsi református templom, anyaországi támogatással megmenekül a famennyezet – Krónika

Annyira súlyos statikai problémái voltak, hogy lényegében menthetetlen volt az egykori tacsi református templom, állítják a szakemberek. Az értékes kazettás famennyezetet ellenben magyar kormánytámogatással sikerül megóvni.

Az értékes kazettás famennyezet a jelenlegi templomot dísziti majd (kronika.ro/Teleki László Alapítvány)

Magyarországi támogatással mentik meg a Beszterce–Naszód megyei Tacs szombaton beomlott egykori református templomának értékes famennyezetét – számolt be a Krónikához eljuttatott közleményében a Teleki László Alapítvány.

Az erdélyi épített örökség megmentésén is fáradozó magyarországi alapítvány az egykori tacsi református templomot is megpróbálta megóvni az enyészettől, azonban kiderült, hogy lényegében menthetetlen az épület.

A műemlékes szakemberek szerint ugyanis az istenháza felújítási költsége nem állt volna arányban annak építészeti értékével, mutat rá a közlemény. Káldi Gyula építész, az alapítványnak a határon túli magyar műemlékek megmentésével foglalkozó kuratóriumi tagja rámutat: az épületnek olyan súlyos statikai problémái vannak, hogy lényegében menthetetlen, ezért fájó szívvel, de lemondtak a felújításáról.

„Az 1711-ben készült kazettás famennyezet viszont rendkívül értékes, ezért annak megmentése már korábban is a tervek között szerepelt”

– hívta fel ugyanakkor a figyelmet az alapítvány. Ezt – mint arról beszámoltunk – a magyar kormány finanszírozásából működő, az alapítvány által lebonyolított Rómer Flóris Terv keretében újítják fel, és a a helyi reformátusokkal egyetértésben a felújítás után áthelyezik a jelenlegi református, egykori evangélikus templomba.

A közlemény a restaurálást vezető Mihály Ferenc beszámolója alapján arra is kitér, hogy az egykori református templomot már évek óta veszély fenyegeti.

„2017 júniusában egy erős vihar mindkét oldalon megbontotta a templom bádoghéjazatát. A károkat rövid időn belül sikerült helyreállítani, ám 2019 augusztusában egy újabb vihar ismét kifödte a templomot. Ezúttal a déli oldalról a bádoghéjazatot teljes egészében feltépte, a hajó fölötti részt a templom túloldalára, a szentély fölöttit pedig körülbelül 20–30 méterrel tovább, a közeli temetőkertbe repítette” – részletezi a korábbi viszontagságokat a kommüniké.

A templom a még álló toronnyal, vihartól megtépázott tetőzettel (kronika.ro/Teleki László Alapítvány)

Ezeket a károkat helyreállították, és egyúttal a festett kazettás mennyezeten is elvégezték a szükséges munkálatokat: a kazettás mennyezetet lebontották, a festetlen részeket portalanították, a mennyezetet fertőtlenítették, elraktározták. A 18. században épült egykori református templom

festett kazettás mennyezete különös kultúrtörténeti értéket képvisel, az 1711-ben készült mennyezetet növényi ornamentika és állatalakos ábrázolások díszítik, különlegessége az egyik kazettán látható baziliszkusz-motívum, amely egyedülálló Erdélyben.

A szombat esti toronyomlás utáni állapotok (kronika.ro/Református.ro – Kiss Gábor)

Mint arról beszámoltunk, a Besztercéről 20 kilométerre található magyarlakta Tacs (Tonciu) egykori református templomának tornya szombaton este omlott össze, a tragédiát az instabil talaj okozta. Emiatt a közelében található jelenlegi templom tornya is felújításra szorul, erre gyűjtést indított a 250 lelkes református gyülekezet.

Református templom omlott össze Beszterce–Naszód megyében

 

2021. április 20., 15:28 • utolsó módosítás: 2021. április 20., 17:54

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/menthetetlen-volt-a-beomlott-tacsi-reformatus-templom-allitjak-a-szakemberek

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: