//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Mezőgazdaság, Politika

Nem lesz egyhamar élelmiszerválság Romániában az agrárminiszter szerint, de a sertéshússal és a zöldségekkel máris gondok vannak – Krónika

Romániában nem alakul ki élelmiszerválság, legalábbis nem a közeljövőben – vallja Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. Sertéshúsválság viszont máris van, és a zöldségek terén is gondok vannak – irányította rá a figyelmet a tárcavezető.

„Olvasok én is mindenféle FAO-elemzéseket (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete – szerk. megj.), amelyek szerint tíz vagy tizenöt év múlva vagy a pandémia miatt még hamarabb, élelmiszerválság is ki fog alakulni. Egyesek a klímaváltozás számlájára írják, a szélsőséges természeti jelenségekére, amelyek miatt a termésben nagy károk keletkeznek. Ahogy történt ez Románia dél-keleti részén tavaly a rendkívüli szárazság miatt, és a gabonatermés 40 százalékkal zsugorodott. De lám idén helyreállunk, és az időjárás is a segítségünkre van” – jelentette ki Oros a Digi 24 hírtelevízió szerda esti műsorában.

Megjegyezte, európai viszonylatban is voltak egyeztetések a témában, és arra a következtetésre jutottak, hogy semmilyen jel nem utal élelmiszerválság kialakulására.

Riasztó a külkereskedelmi agrármérleg hiánya, ellátási gondokat okozhat az egyre növekvő behozatal

 

A mezőgazdasági miniszter viszont arra irányította rá a figyelmet, hogy Romániában sertéshúsválság van 2017 óta, amikor is felütötte a fejét az országban az afrikai sertéspestis, ami másfél év alatt eljutott az ország minden vidékére, és számos farm csődöt jelentett.

“Ma például a 3,6 millió sertéshízlalásra alkalmas helyből 900 ezer foglalt. A belföldi termelés a belső kereslet alig 25 százalékát tudja fedezni, itt mínuszban vagyunk.

Ha ránézek a külkereskedelmi mérlegre, gondban vagyunk a zöldségekkel is” – fogalmazott a tárcavezető.

Rámutatott: a sertéshús terén évi 620 millió euró a külkereskedelmi mérleg hiánya, a zöldségeknél pedig az import értéke 500 millió euróval haladja meg az exportét.

Oros szerint mindez azért alakulhatott ki, mivel Románia „strukturális problémával” küzd, vagyis sok a kistermelő, akiknek kisebb a tárgyalóereje.

„Nem járnak sikerrel az előnyös ár kialkudásában akkor sem, amikor beszerzik a magokat, a műtrágyát vagy a rovarirtót, sem amikor jó áron szeretnék értékesíteni a termékeiket, így sokan közülük nem tudnak megmaradni a piacon. Az egyetlen valós megoldás a társulás lenne. Persze elzárkóznak, amikor társulásról van szó” – összegzett Adrian Oros.

Kivizsgálják a romániai élelmiszer-drágulás okait

 

2021. április 22., 12:14

https://kronikaonline.ro/gazdasag/nem-lesz-egyhamar-elelmiszervalsag-romaniaban-az-agrarminiszter-szerint-de-a-serteshussal-es-a-zoldsegekkel-maris-gondok-vannak

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: