//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Egyházak, Gazdaság, Kárpát-medencei körkép, Környezetvédelem, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, Visszaszolgáltatások, XX. század

Visszakapta méltó helyét a váradi palotakert, teljes pompájában megcsodálható – Krónika

Visszakerült méltó helyére, ismét Nagyvárad látványossága lett a római katolikus püspöki palota uniós forrásokból felújított kertje. A dendrológiai parkot a Föld napja alkalmából vezetett sétán is megcsodálhatják az érdeklődők.

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

Nagyvárad látványosságává vált újra a római katolikus püspöki palota kertje, melyet felújítása óta idén tavasszal csodálhatnak meg teljes pompájában a váradiak és a városba látogató turisták.

A kommunizmus, majd a visszaszolgáltatási eljárás éveiben elvadult zöldövezetet 2018-ban kezdte el uniós forrásokból felújítani a püspökség, a munka tavaly ért véget, de most látható igazán az eredménye.

„Az utóbbi hetekben valóságos zarándokhellyé vált” – mondta a sajtónak a felújított palotakertről Böcskei László nagyváradi megyés püspök a magnóliafák virágzására utalva, melyek egy évszázada a kert fő látványosságai.

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

A fehérben és rózsaszínben pompázó liliomfák mellett még számos növény szépíti a parkot, az elmúlt két évben 92 fát és cserjét ültettek, illetve több mint 7000 tulipán és más virág, fűszernövény színpompája fogja közre a székesegyházat és püspöki palotát.

„A növények többletminőséget adnak a helynek, és gyönyörködtetik a látogatókat. Itt rájöhetnek, hogy a természet számos szépséget és titkot tartogat. Én is úgy gondolom, hogy megéri picit megállni és megfigyelni, hogyan gyönyörködtet a természet a számos formával, illattal és színnel”

– fogalmazott Böcskei László megyés püspök, aki maga is hozott növényeket a parkba a Temes megyei szülői ház kertjéből. A püspökség honlapján közzétett leírás szerint a parkban a magnóliák mellett többek között óriás mamutfenyő, gingko biloba, tiszafa és ámbrafa is található.

Természetvédelem a palotakertben

Az egyház elsősorban a fiatalok, gyerekek figyelmét szeretné felhívni a látnivalókra, így a Föld napja alkalmából vezetett sétákat is szervez számukra.

„Közös otthonunk, a Föld iránti felelősség jegyében a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 2021. április 22-én, csütörtökön, a Föld napján reggel 10–13 óra között, valamint 16–19 óra között különleges programmal várja az érdeklődőket a püspöki palota kertjébe” – áll a felhívásban.

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

A jelzett napszakban óránként indulnak vezetett csoportok felfedezni a kert fáit, a madárbarát sarkokat, a kalauzolás igény szerint magyar vagy román nyelven zajlik. A gyermekek kézműves foglalkozásokon, a családok vetélkedőkön, környezettudatos életmóddal kapcsolatos műhelyeken is részt vehetnek.

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

Böcskei László megyéspüspök szerint a programmal elsősorban a gyerekeket, de a felnőtteket akarják segíteni abban, hogy felfedezzék a természetet, a kertben található különleges fákat.

„Minden növénynek, minden fának sajátos élete, üzenete van számukra”

– fogalmazott az egyházi elöljáró, aki szerint természetvédelmi célzattal is szerveznek programokat a környezetvédelem iránt elkötelezett diákok, tanárok, intézmények közreműködésével.

A közt szolgálja

A barokk palota kertje a határon átívelő beruházásokat finanszírozó uniós program keretében újult meg, a projekt magyarországi partnerei a szarvasi Szent István Egyetem tájépítészeti és településtervezési kara, illetve arborétum voltak. A közel 800 ezer eurós beruházás tavaly készült el.

Az 5,5 hektáros kert helyreállítása Tancréd Beaudet francia tájkertész és Kleszken Tímea kertészmérnök munkája, a tervezők Király Anikó műépítész és Thalmeiner Tünde kertészmérnök.

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

(kronika.ro/Facebook – Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

A helyreállítás keretében felújították a sétányokat, rekreációs részt alakítottak ki, újjáépítették az amfiteátrumot, gyógynövényeket, bibliai kertet ültettek, kerti bútorzatot helyeztek ki.

Uniós pénzből újul meg a váradi barokk palota körüli park

 

A barokk park nyitott bárki számára, de éjszakára bezárják, és biztonsági kamerákkal is őrzik.

Tavaly júliusban a püspökség megállapodást kötött a helyi önkormányzattal, miszerint a polgármesteri hivatal anyagilag támogatja a fenntartását, a zöldövezet pedig a váradiaké marad, és rendezvényhelyszínként is szolgál, többek között komolyzenei koncerteket is rendeztek itt.

Magyar kormánytámogatásból újítják fel a váradi barokk palotát

 

Pap Melinda

2021. április 22., 08:14

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/visszakapta-melto-helyet-a-varadi-palotakert-teljes-pompajaban-megcsodalhato

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: