//
most olvassa...
Politika

Megszavazták: élne a zsibói Wesselényi-kastély fölötti elővásárlási jogával a Szilágy megyei önkormányzat – Krónika/MTI

A Szilágy Megyei Tanács szerdai ülésén kinyilvánította: élne az elővásárlási jogával, és megvenné a zsibói Wesselényi-kastélyt, amelyet évek óta árulnak az örökösök – nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Róbert István, az önkormányzat alelnöke.

Jól kisütötték. A Wesselényi-kastélyt övező területen jelenleg a zsibói botanikus kert működik (kronika.ro – Rostás Szabolcs)

Az RMDSZ színeiben megválasztott politikus elmondta: az önkormányzati testületben a kormánykoalíció pártjainak képviselői támogatták az erre vonatkozó előterjesztést, mely

megkapta a megyei képviselők kétharmados támogatását.

A szociáldemokrata önkormányzati képviselők nem vettek részt a szavazáson, már egy korábbi napirendi pont tárgyalásakor távoztak a gyűlésteremből. A tanács öttagú tárgyalóbizottságot jelölt ki, amelyet Szilágyi Róbert István vezet. Ez a testület készíttet újabb szakértői értékbecslést, és kezdi el a tárgyalásokat a kastély örökösének képviselőjével.

A politikus elmondta: reményei szerint 30-60 napon belül megköthetik a szerződést a kastély megvásárlásáról. Hozzátette: ha sikerül megegyezni, és az önkormányzat tulajdonába kerül a kastély, arra számítanak, hogy EU-s forrásokból tudják felújítani. Kijelentette: mindenképpen kulturális rendeltetést szánnak az épületnek.

Közvagyonná válhat a zsibói Wesselényi-kastély – Szilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke a vásárlási szándékról

 

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély 2200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen botanikus kert működik.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam csekély összegű kártérítést fizetett az épületért, amit a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. Az örökösök azért kényszerültek a kastély eladására, mert belátták: nem tudják előteremteni a felújításhoz, karbantartáshoz szükséges összeget.

(kronika.ro – Rostás Szabolcs)

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne. Visszaszolgáltatásáról 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság. A Szilágy megyei önkormányzat azt követően élhetett az elővásárlási jogával, hogy korábban a román kulturális tárca lemondott erről.

2021. április 28., 12:13 • utolsó módosítás: 2021. április 28., 13:08

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/szilagy-megye-tanacsa-kinyilvanitotta-elne-a-zsiboi-wesselenyi-kastely-folotti-elovasarlasi-jogaval

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: