//
most olvassa...
Politika

Megbukott a bukaresti költségvetés: egy pénzügyi nonszenszet terjesztettek elő tervezet gyanánt – Maszol/ZF/HotNews

Közel 7 milliárd lejnyi bevételről álmodozik az USR-s főpolgármester, pedig korábban még sosem gazdálkodott 4,4 milliárdnál többől a főváros.

Bukarestet úgy éri a május, hogy még nincs idei költségvetése, s egyelőre nem is lehet tudni, hogy mikor lesz. Ennek az oka az, hogy Nicușor Dan főpolgármester olyan tervezetet tett le az asztalra, amely egy pénzügyileg megalapozatlan blöff.

A főpolgármesteri hivatal 6,9 milliárd lejes bevételt prognosztizál az idei évre, annak ellenére, hogy korábban még a 4,5 milliárdos szintet sem sikerült megütni. A bevételek tekintetében mostanáig 2020 és 2018 voltak a főváros legjobb évei, amikor 4,4, illetve 4,2 milliárd lej folyt be a kasszába. Az idei évre előirányzott összeg 57 százalékkal haladja meg a tavalyit, aminek a megvalósulása teljességgel kizárt.

PSD-s módszer

Ez a pénzügyi aberráció nem a román kormánypártok támogatásával megválasztott főpolgármester fejéből pattant ki, ő csak átvette a korábbi elődje, Sorin Oprescu idejében meghonosodott módszert. Ennek a lényege, hogy az önkormányzati testülettel elfogadtatnak egy teljesen irreális, a valós lehetőségeket messze meghaladó keretösszegű költségvetést. Ameddig van pénz, a hivatal lényegében arra költ, amire akar, amikor pedig elfogy, a feltétlenül szükséges kiadásokon kívül, amilyen a közszállítás és a távfűtés szubvencionálása, minden mást befagyasztanak. A következő évben kezdődik minden előlröl.

Ennek a módszernek megvan azon előnye is, hogy szinte tetszőlegesen lehet belefoglalni hangzatos beruházásokat, igaz, azok a tervezettnél sokkal később fognak megvalósulni. A tavalyi választáson alulmaradt Gabriela Firea is alkalmazta ezt az eljárást a mandátuma alatt. 2020-ra Firea és csapata 7 milliárd lej bevétellel számolt, amit utóbb 6,6 milliárdra korrigáltak. A valóságban 4,4 milliárdból gazdálkodhatott a főpolgármesteri hivatal, ami 37 százalékkal kevesebb a tervezett összegnél.

Természetesen Gabriela Firea és munkatársai nem voltak annyira inkompetensek, hogy ekkorát tévedjenek. Jól tudták, ahogyan tisztában van vele Nicușor Dan és munkatársai is, hogy a főpolgármesteri hivatal számlájára nincs honnan befolyjon közel 7 milliárd lej.

„Ez egy olyan költségvetés, amely kitakarítja a polgármesteri hivatalt és előkészíti az új Bukarest építését” – nyilatkozta a szerdai önkormányzati ülés előtt Nicușor Dan. Az USR önkormányzati képviselői ellenben, teljesen jogosan, irreálisnak minősítették azt, s nem is szavazták meg. Így aztán nem is ment át a tervezet, a lehetséges 53 szavazatból csak 17-t kapott. Florin Cîțu kormányfő aggasztónak nevezte, hogy Bukarestnek nincs érvényes idei költségvetése, s megígérte, hogy bekapcsolódik a kínos helyzet megoldásába.

2021. április 30., 12:05

https://maszol.ro/gazdasag/Megbukott-a-bukaresti-koltsegvetes-egy-penzugyi-nonszenszet-terjesztettek-elo-tervezet-gyanant

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: