//
most olvassa...
Politika

Miből adódik a Magyarországgal szembeni hatalmas kereskedelmi hiányunk? – Transindex/Pénzcsinálók

Miközben a magyar gazdaság mérete még a román kétharmadát sem éri el – az Eurostat adatai szerint a román GDP 217,8 milliárd euró, míg a magyar GDP 135,5 milliárd euróra tehető -, a Romániával létesített kétoldali kereskedelmi kapcsolatai során Magyarország mégis 2,8 milliárd eurós kereskedelmi többletet halmozott fel 2020-ban. Ez az összeg jelentős, a magyar GDP 2%-át, a román GDP 1,3%-át teszi ki, és újra arra irányítja rá a figyelmet, hogy Románia komoly versenyképességbeli hiányosságokkal küzd ezen a téren nyugati szomszédjával szemben.

Az adatokat a közpolitikákra szakosodott Curs de Guvernare portál is elemezte. Arra mutatnak rá a cikkükben, hogy Romániának az EU-ban Magyarországgal szemben van a legnagyobb kereskedelmi deficitje, de ha a globális adatokat vesszük górcső alá, akkor Magyarországot csak Kína előzi meg ebben a tekintetben.

Miből jön össze ez a hatalmas kereskedelmi hiány Magyarországgal szemben?

A nemzetközi kereskedelemről szóló adatokból az is kiderül, hogy Romániának milyen területeken vannak a legnagyobb hiányosságai Magyarországgal szemben. Az alábbi ábra azokat az árukategóriákat foglalja össze, ahol a román kivitel (export) nagyon alacsony arányban tudja fedezni a Magyarországról történő behozatalt (import).

Az ábra a két ország között zajló kereskedelem 8 legjelentősebb kategóriáját mutatja. Ahogy az az adatokból is kiolvasható, 6 termékkategóriában jön össze a Magyarországgal szembeni kereskedelmi deficit háromnegyede, összesen 2 milliárd euró.

Táblázat: Románia Magyarországgal szemben folytatott kereskedelmének legfontosabb árukategóriái 2020-ban:

Azt is érdemes kiemelni, hogy Románia a 8 legfontosabb árukategória közül mindössze egy esetben tud kereskedelmi többletet felhalmozni Magyarországgal szemben. Ez a kategória a járműkereskedelem, ahol a Magyarországról történő behozatal 342,7 millió eurót tett ki, a Magyarországra történő kivitel ennél csak enyhén, alig 14,2 millió euróval volt magasabb, elérve a 356,9 millió eurót. Egy fontos kategóriában tehát a mérleg pozitív, viszont ahogy azt a Curs de Guvernare is megjegyzi, az adatokból nem helyes azt a következtetést levonni, hogy autógyártás tekintetében legalább felvesszük a versenyt a szomszédos országgal, hiszen a magyar autóipar jelenleg 60%-kal nagyobb a románnál.

A szektorokra bontott kereskedelmi deficitek szerint Románia a gyógyszeripari termékek (-460,3 millió euró kereskedelmi deficit), az elektromos és elektronikai eszközök (-453,3 millió euró), valamint az üzemanyagok és ásványi olajak (-395,7 millió euró) terén áll a legrosszabbul Magyarországhoz képest.

Az adatokból az is kitűnik, hogy a mezőgazdasági ágazathoz köthető két termékkategória, a gabonafélékből (-336,8 millió euró) és húsokból, illetve állati eredetű termékekből (-227,3 millió euró) származó kumulált kereskedelmi deficit eléri az 565 millió eurót. Úgy, hogy Románia Magyarországnál jóval nagyobb termőterületen végez mezőgazdasági tevékenységet, ráadásul a statisztikák szerint Romániában messze a legmagasabb a mezőgazdaságból élők aránya is.

Bár ezeket a súlyos kereskedelmi problémákat a romániai gazdasági szakemberek már jó ideje felismerték és beszélnek is róla, a helyzet mégis kissé meglepő és számos területen nehezen magyarázható. Az ország adottságai, valamint a szocialista gazdasági múltból örökölt tudás és termelési kapacitások mellett zavarba ejtő, hogy a rendszerváltás után miért nem tudott szintet lépni, és miért kényszerül masszív importra például az egykor sokkal szebb napokat megélt romániai vegyipar (a vegyi anyagokat összesítő kereskedelmi statisztikák 684,4 millió eurós deficitről szólnak). Ahogy az is meglehetősen furcsa, hogy a hatalmas erdőterületekkel rendelkező Romániának miért van jelentős kereskedelmi hiánya Magyarországgal szemben a papírtermékek kategóriában. Míg Románia tavaly 41,7 millió euró értékben exportált papírtermékeket Magyarországra, addig onnan 86,9 millió euró értékben importáltunk ugyanazt.

A kereskedelmi hiány már rendszerszintű sérülékenységekhez vezetett

A statisztikai hivatal adatai szerint Románia külkereskedelmi mérlegének deficitje tavaly egész évben elérte a 18,387 milliárd eurót, ami 1,088 milliárd euróval haladta meg a 2019-es adatot (ebből a 18,3 milliárd euróból tehát 2,8 milliárd eurót tett ki a Magyarországgal szembeni deficit). A koronavírus-járvány kitörésének évében a kivitel 9,9%-kal, 62,175 milliárd euróra csökkent, a behozatal 6,6%-kal, 80,562 milliárd euróra mérséklődött.

Ehhez komolyan kapcsolódik az is, hogy nemrégiben a jegybank makroprudenciális bizottsága arra hívta fel a figyelmet, hogy öt év alatt, 2014 és 2019 között megkétszereződött Románia agrár külkereskedelmi mérlegének hiánya, amely évi 2,1 milliárd euróról 4,3 milliárd euróra emelkedett. A jegybank szakértői testülete már több ízben is hívta fel arra a figyelmet, hogy a romániai mezőgazdaság és az élelmiszeripar strukturális nehézségekkel szembesül, ezért képtelen fedezni az egyre növekvő belföldi keresletet. A jelentés szerint ráadásul a belföldi élelmiszeripari vállalkozások fejlődési potenciálját csökkenti az egyre növekvő behozatal olyan körülmények között, hogy szerkezeti természetű versenyképességi hiány figyelhető meg még a Romániában fellelhető nyersanyagok esetében is.

Kicsid Attila

2021. május 05., 19:28

https://penzcsinalok.transindex.ro/globalis/20210505-romania-komoly-kereskedelmi-hianyt-halmoz-fel-magyarorszaggal-szemben

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: