//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Felsőoktatás, Gazdaság, Közoktatás, Kormányzás, Oktatás és tudomány, Pártok, Pénzügyek, Politika

Érvágás az oktatásnak – Brüsszel nehezményez – Szabadság

Jelentős érvágást szenved az oktatás, amely 12 százalékát kapja meg az uniós helyreállítási alapnak, ha azt is jó esetben sikerül lehívni. Mint ismert, Romániát a következő öt évben 30 milliárd euró illeti meg, ezeknek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része hitel, amelyet a gazdaság helyreállításáért kap.

Románia nagy reményeket fűzött ehhez a tervhez, hiszen a jelenlegi hét éves uniós költségvetési ciklus 50 milliárd eurójával összesen csaknem 80 milliárd euró áll hazánk rendelkezésére. A kormány azonban kénytelen volt csökkentetni az eredetileg kidolgozott helyreállítási tervet, miután az Európai Bizottság belekötött egyes részletekbe. A kormány tegnap közölte, hogy az oktatás 3,7 milliárd euróban részesül, ennyi lesz a lehívható keretösszeg, amely 1 milliárd euróval kevesebb.

Az elmúlt napokban lezajlott az Európai Bizottság és a kormány közötti első egyeztetés a helyreállítási alapról és Brüsszel nehezményezte, hogy a kormány olyan problémákat akar megoldani ebből a pénzből, amelyek nem indokoltak az eredeti célokkal összhangban, hiszen azért hozták létre ezt az alapot, hogy a járvány okozta válságból a gazdaság minél hamarabb helyreálljon. Nehezményezték egyebek mellett, hogy a kabinet az öntözőrendszerek és a gázvezeték-hálózat kiterjesztését akarja finanszírozni, de túlméretezettnek tartották a közlekedési fejezet költségvetését is. A kormány eredetileg 42 milliárd euróig terjedő terveket nyújtott be, noha csak 30 milliárd euró jár, az újraszabást követően 29,2 milliárd euróra csökkentették az igényelt tervek értékét, így minden terület vesztett pénzt, egyes beruházások lekerültek a listáról.

A helyzetet bírálta Daniel David, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektora, aki egyik cikkében azt írta, hogy a felsőoktatásnak szánt keret 70 százalékos megcsonkítása nehéz helyzetbe hozza az egyetemeket, amelyek nem lesznek versenyképesek, márpedig enélkül a hazai társadalom sem lehet versenyképes. A kormány a tervek szerint május végén nyújtja be az Európai Bizottságnak a végleges helyreállítási tervet, addig még többször fognak egyeztetni az uniós végrehajtó szervvel. A kialakult helyzetet élesen bírálták a Szociáldemokrata Párt politikusai, akik szerint nem szerencsés, hogy Románia a tagállamok közül az utolsók között fogja beterjeszteni a helyreállítási tervét.

Borbély Tamás

2021. május 6., 11:03

http://szabadsag.ro/-/ervagas-az-oktatasnak-brusszel-nehezmenyez

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: