//
most olvassa...
Emberi jogok, Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, Gazdaság, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

„Vorbiți românește!”: a Profi üzletlánc bojkottjára szólítja az erdélyi magyarokat az EMNP – Krónika

A Profi áruházlánc bojkottálására szólít az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) annak nyomán, hogy a cég egyik sepsiszentgyörgyi üzletének vezetője megtiltotta alkalmazottainak, hogy egymás között magyarul beszéljenek, sőt előfordult, hogy a vásárlókat is zaklatta azért, mert Székelyföld szívében saját anyanyelvükön szólaltak meg.

(kronika.ro – illusztráció)

Az esetet Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője tárta a nyilvánosság elé szerdai sajtótájékoztatóján azt követően, hogy az élelmiszerdiszkont-hálózat több alkalmazottja panaszt tett náluk a megkülönböztető bánásmód miatt. A panaszok alapján kiderült, a román üzletvezető már februári kinevezése első napján arra utasította a dolgozókat, hogy egymás között se beszéljenek magyarul, és arra hivatkozott, hogy „Romániában élünk, itt románul beszélünk”.

A sepsiszentgyörgyi üzletben emiatt annyira elviselhetetlen lett a légkör, hogy március óta hét alkalmazott felmondott.

A panasztevők közül az egyik volt alkalmazott vállalta, átadja adatait a jogvédelmi szolgálatnak, felhatalmazva a szervezetet, hogy hivatalosan eljárjon az ügyben, ennek nyomán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult. Benkő Erika közölte, alaposan körbejárták az ügyet, írtak az üzletlánc országos vezetőségének, kérve, váltsák le az üzletvezetőt, helyezzék át olyan térségbe, ahol nem találkozik magyarokkal, hiszen szemlátomást zavarja a magyar nyelv használata.

Az Erdélyi Magyar Néppárt is határozottan tiltakozik az üzletben történtek miatt, mely az alakulat szerint teljességgel elfogadhatatlan és a legsötétebb magyarellenes időket idézi.

Az EMNP a Profi áruházlánc vezetőségének címzett levelében arra kérte a cég döntéshozóit, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki a Sepsiszentgyörgyön történteket; váljanak meg az üzletvezetőtől; a megfelelő következtetéseket levonva hozzák meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló eset soha többé ne ismétlődhessen meg egyetlen üzletükben sem, továbbá azonnal, nyilvánosan és magyar nyelven kérjenek bocsánatot mind a sepsiszentgyörgyi alkalmazottjaiktól, mind pedig a teljes erdélyi magyar közösségtől.

“Mindaddig, amíg kéréseinket nem teljesítik, és a Profi áruházlánc vezetősége nem határolódik el egyértelműen a magyarellenességből jelesre vizsgázott sepsiszentgyörgyi vezetőjétől, az áruházlánc bojkottjára szólítjuk fel az erdélyi magyarokat!”

– szerepel az alakulat felhívásában. A párt emlékeztet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett, Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű mozgalomra, amely azt hirdeti: az erdélyi magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a különböző kereskedelmi egységekben elköltött pénzükért cserébe saját anyanyelvüket használhassák.

Az EMNP úgy véli, a képlet egyszerű: azokban az üzletekben kell vásárolni, ahol tisztelik nyelvünket és kultúránkat, s ahol biztosított a többnyelvűség.

Bíró Blanka

2021. május 06., 07:22

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/bvorbii-romaneter-a-profi-uzletlanc-bojkottjara-szolitja-az-erdelyi-magyarokat-az-emnp

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: