//
most olvassa...
Politika

A kormány és a PSD marakodása megbéníthatja az EU-ban a teljes helyreállítási csomag kiosztását – Transindex

Romániában akkora a vita az EU-s helyreállítási alapokról, hogy emiatt áll a bál Brüsszelben. Már a Bloomberg is erről cikkezik.

A teljes EU-s helyreállítási összeg ugyanis 800 milliárd euró lenne, ennek megszavazására azonban minden tagállamnak készen kell állnia. Románia pedig messze nincs ebben a helyzetben, ugyanis a parlamentben kétharmados többséggel kellene elfogadnia az uniós helyreállítási tervet, amire azért nincs kilátás, mert a szociáldemokraták kihasználnák az alkalmat, hogy a kormány által összeállított csomagot bírálják.

Románia a hét ország egyike, akik még nem fogadtatták el saját terveiket országos szinten, viszont nálunk a legreménytelenebb a helyzet, ugyanis a kormány és az ellenzék homlokegyenest ellenkező álláspontot képvisel az ügyben. Cîțuék azt állítják, hogy a kormánynak nem szükséges a parlament elé terjeszteni a helyreállítási tervet, viszont a Szociáldemokrata Párt (PSD) ezt szeretné, mert szerintük így lenne igazságos és demokratikus.

A kormánykoalíció azonban azt mondja, ez zsarolás ebben a formában, és nem akarnak ennek a zsarolásnak eleget tenni. Márpedig ahhoz, hogy a törvényt megszavazzák, kelleni fog legalább 50 ellenzéki szavazat a 260 mellé, amelyre jelenleg számíthatnak.

Florin Cîțu miniszterelnök mindeközben Brüsszelben “udvarol” Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, azaz megbeszélik a román helyreállítás mikéntjét és az erre szánt összegeket. A PSD-sek pénteken fognak találkozni, ahol meg fognak állapodni a párt egységes pozíciójában, amelyet a koalíció által összeállított javaslatcsomag tekintetében képviselnek.

Amint megírtuk, az ország körülbelül 29 milliárd eurónyi forráshoz juthat hozzá vissza nem térítendő támogatásokból és olcsó hitelekből az EU helyreállítási és rezílienciaépítési eszközéből. Az európai alapokért felelős minisztérium eredetileg egy több mint 40 milliárd euró értékű projekteket és beruházásokat tartalmazó tervből indult ki, tehát május végéig még pontosításra szorul, hogy mire lesznek felhasználva a források. Korábban az Európai Bizottság közölte, hogy öntözési rendszerek kiépítését nem fogják támogatni, a Cîțu-kormány tagjai emellett azért is aggódnak, hogy a bizottságnak szemet szúrhat az is, hogy a román tervekben túl nagy összeg szerepel az autópályák fejlesztésére, ez pedig nem fér össze azzal a szemlélettel, amelyre a helyreállítási alap kiosztása épül, azaz hogy ennek a környezettudatosságra való átállást kell elsősorban jelentősen segíteni. (hírszerk.)

2021. május 13. 09:35, utolsó frissítés: 10:01

https://vilag.transindex.ro/?hir=37646&a_kormany_es_a_psd_marakodasa_megbenithatja_az_euban_a_teljes_helyreallitasi_csomag_kiosztasat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: