//
most olvassa...
Művelődés, Színház, Zene/tánc

Az újrakezdés története a színpadon: a kolozsvári magyar színház és az opera is nagyszabású előadásokkal várja a közönséget – Krónika

A tavaly épp csak bemutatott, de a járvány miatt eddig nem játszott Hegedűs a háztetőn című musicalt, valamint a frissen színpadra állított Állatfarmot is láthatja a kolozsvári magyar színház közönsége. A kincses városbeli magyar opera a 10 éve bemutatott, most felújított, Bajazzók című előadását tűzte műsorára.

A Hegedűs a háztetőn című musical, amelyet nagy sikerrel mutattak be tavaly, ismét látható a kolozsvári színpadon • Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Gőzerővel beindult a kulturális élet a kincses városban: a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a magyar opera is számos előadást tűzött műsorára, nagytermi előadásokkal várja közönségét. Az opera ma 19 órától mutatja be Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operáját, a színház a hétvégén tartotta Állatfarm című, Puskás Zoltán rendezte előadásának bemutatóját, a napokban pedig a Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalt láthatja-hallhatja a közönség.

Külső kényszerek, belső vágyak

A Béres László által rendezett előadást közvetlenül a pandémia kitörése előtt, tavaly február végén mutatta be a társulat, és azóta csak most, május 30-án láthatja újból a nagyérdemű.

A változáshoz való alkalmazkodás és a hagyományokhoz való ragaszkodás, a hit, az újrakezdés története az 1900-as években egy kis ukrán faluban játszódó darab, amely zajos sikernek örvendett a premierkor.

A magával ragadó, sodró erejű musical színreviteléről Béres László rendező a bemutatót követően a Krónikának nyilatkozva elmondta, az érezhető siker titka egyrészt a remek kolozsvári társulat, másrészt adott a csodálatos zenéjű musical, a jól bevált dramaturgia, a frappáns szöveg, és nem utolsósorban a Reb Tevjét alakító fantasztikus főszereplő, Bogdán Zsolt. „Hiszen ha nincsen Tevjénk, akkor nem érdemes Hegedűs a háztetőnt rendezni” – mondta Béres László.

Arra is kitért, szerinte a jó darabok ismérve – gondoljunk Shakespeare vagy Csehov darabjaira – az, hogy örök érvényűek.

“A musicalek közül ez nagyon nagy sikerű és sokat játszott darab, mert miközben a huszadik század eleji ukrajnai zsidó közösségről, Anatevka lakóiról szól, és Tevjén keresztül a kisember vívódásairól, sokkal egyetemesebb, sokkal általánosabb az üzenete.

A zsidó közösség, a zsidó kultúra rituáléin keresztül bármikor magára ismerhet. Hiszen ezek a kérdések úgy egyediek, hogy közben általánosak” – fogalmazott a rendező.

A Hegedűs a háztetőn története egy zsidó család külső kényszerek és belső vágyak által irányított életéről szól egy viharos történelmi időben.

A május 30-ai nagytermi előadással kezdődően a társulat új, fiatal tagjai: Mótel Kamzolj szerepében Kiss Tamás, Bjelke szerepében pedig Román Eszter látható. A Béres László rendezésében készült előadás június 2-án, 11-én és 18-án is megtekinthető a színház nagytermében; az előadások este 7 órától kezdődnek.

A május végi ősbemutatót követően júniusban még három alkalommal lesz műsoron az Állatfarm című musical.

George Orwell regényét Lénárd Róbert alkalmazta színpadra, a zenét Erős Ervin és Klemm Dávid jegyzi. George Orwell 1945-ben megjelent szatirikus kisregénye, az Állatfarm tulajdonképpen a sztálini Szovjetunió allegóriája és kritikája, tágabb értelemben viszont azt a gondolatot járja körül, hogy egy eredetileg szép és nemes elképzelés hogyan válik totális diktatúrává. Az előadás június 4-én, 20-án és 25-én este 7 órától van műsoron a színház nagytermében.

A zenekar is a színpadon van

A magyar opera társulata Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operájával várja a közönséget. A társulat előadásában ez a produkció 10 évvel ezelőtt, május 11-én került bemutatásra. „Az elmúlt évtizedben számos kiváló és sikeres debütnek lehettünk tanúi. Előadóművészeink sajátos személyiségjegyei, karaktere mindig organikusan beépül az előadásba, ezáltal folyamatosan megújítva azt. Rendezői koncepcióm egyik alapja is lehetne ez, hiszen egy előadás akkor tud hosszú életű lenni, ha képes adaptálódni az adott helyzethez” – idézi az opera közleménye Szabó Emesét.

A rendező arra is rámutat, az idei felújításban érezhetőek a világjárvány okozta korlátozások, de ez semmiképpen sem ront, csupán alakít a megközelítésen. A megszorítások miatt most az előadás félszcenikus változata kerül bemutatásra, amelyben a zenekar is a színpadon van. Az eddig megszokott, színfalakkal behatárolt térben élesen elkülönültek a nézőtér-néző és előadó-színpad párosai. Jelen esetben a nézőtéren a fizikai távolságtartás szabályai érvényesek, de az előadó-mű-néző hármasa közelebb kerül egymáshoz.

“Nem véletlenül játsszuk a Bajazzókat, hosszú szünet után nem csupán a bemutató tízéves évfordulóját, hanem a közönségünkkel való találkozást is ünnepeljük”

– nyilatkozta Szabó Emese. A Bajazzók főszerepében a nemzetközileg elismert Marius Vlad Budoiu magánénekes lép fel. Nedda szerepében Egyed Apollóniát, Toniot szerepében Sándor Árpádot, Bepp szerepében Bardon Tonyt láthatja-hallhatja a közönség, Silvióként Sándor Csaba debütál.

Kiss Judit

2021. május 27., 09:33

https://kronikaonline.ro/kultura/az-ujrakezdes-tortenete-a-szinpadon-a-kolozsvari-magyar-szinhaz-es-az-opera-is-nagyszabasu-eloadasokkal-varja-a-kozonseget

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: