//
most olvassa...
Politika

Prémium minőségű pálinkák: a gyors felzárkóztatásban hisznek Erdélyben – Krónika

Több erdélyi pálinkafőző műhely felzárkózott már a világszínvonalú magyar gyümölcspárlatok minőségi szintjére. A székelyhídi Nagy Botond vállalkozó az igazi pálinka készítésének műhelytitkaiba avatott be.

Nagy Botond a gyümölcsmosó és a cefreérlelő berendezése előtt • Fotó: Makkay József

Hosszú évekkel ezelőtt, amikor erdélyi újságíróként először vettem részt a kelet-magyarországi turizmust és gasztronómiát bemutató magyarországi PR-körúton, egy jeles pálinkafőző műhelybe is ellátogattunk. Jómagam, aki korábban már több szilágysági, besztercei vagy székelyföldi pálinkafőzőnél megfordultam, azt hittem, az addig ízlelt erdélyi pálinkáknál nincs jobb.

A magyarországi pálinkakóstoláson ért az első hidegzuhany, amikor a pálinkafőző mester elmagyarázta, milyen az igazi magyar pálinka. Kiderült, hogy addig nem ittam olyant.

Közép-Európa leghíresebb pálinkafesztiváljának, a gyulainak az aranyérmes pálinkáit kóstolhattuk végig, ami azóta is mérce számomra a pálinkák palettáján.

Szerencsére, az utóbbi tíz esztendőben Erdélyben is megjelentek a prémium minőséget kínáló pálinkafőzők, közöttük a román–magyar határ szomszédságában fekvő, Bihar megyei Székelyhíd vállalkozója, Nagy Botond, akinek Zekulhyda Prémium márkanév alatt forgalmazott 0,35 literes palackozott pálinkái Magyarország legrangosabb pálinkaversenyeiről hozzák haza a kitüntetéseket.

Nehéz indulás

Nagy Botond kezdeti tapasztalatai megegyeznek sok erdélyi pálinkafőző botladozásaival. „Amikor a birsalmából főzött első pálinkámat a környezetemben mindenki feldicsérte, bátorságot kaptam, és beneveztem a 2014-es létavértesi pálinkaversenyre. Kiderült, nem hogy érmet nem kapok, hanem emléklapot is nehezen. Letörve odamentem a bírálóbizottsághoz, hogy kiderítsem, miért történt velem az »igazságtalanság«.

A szakemberek őszintén elmagyarázták, hogy a pálinkám minden lehetséges hibával rendelkezik: gyümölcshiba, cefrehiba, stb. Kiderült, hogy a gyümölcsszedési és érlelési módszer, amit én használok, rég elavult, azaz ebből nem lehet minőségi párlatot előállítani”

– idézi fel az első „pofont” a partiumi mester.

A láncfűrészek forgalmazásával és favágóversenyek szervezésével foglalkozó vállalkozó hobbiként fogott hozzá a pálinkafőzéshez, de az első sikertelenség nem vette el a kedvét tőle. Interneten kezdett el kutakodni, hogy rájöjjön, milyen az igazi pálinka. A következő évben már ebbe bukott bele, mert az internetes keresőkben kiválogatott receptek szintén rossznak bizonyultak.

Ekkorra már megvásárolta 100 literes üstjét, és kísérletezésbe fogott. Az igazi váltás azonban akkor következett be, amikor beiratkozott egy magyarországi pálinkabíráló képzésre. A tréning során elsajátította mindazt a tudást, ami a minőségi pálinkák elbírálásához szükséges, így hamar rájött, hogy saját főzdéjében hol hibádzott. Az indulástól számított négy éven belül, 2018-ban kapta meg első ongai (magyarországi) érmét, ami megerősítette elhatározását, hogy addigi hobbitevékenységét beépítheti pénzkereső tevékenységei közé.

Zárjegyes pálinkás palackok ínyenceknek • Fotó: Makkay József

A román pălincă

A Magyarországon bejáratott pálinkaversenyek rendszeres résztvevőjeként romániai engedélyt szerzett évi ezer liter kistermelői pálinka forgalmazására zárjegyes üvegpalackokban.

A bürokrácia miatt az engedélyeztetési folyamat két évet vett igénybe, de végül siker koronázta a sok buktatóval járó hivatali eljárást.

A román pénzügyi hatóság a pálinka román megnevezését nem akarta jóváhagyni a Bihar megyei vállalkozónak, miután Magyarország Brüsszelben levédte a pálinka szó használatát. Abban viszont Nagy Botond nem akart belemenni, hogy a pălincă szó helyett cujkát, horincát vagy rachiut használjon. Hosszas kilincselés után végül engedélyt kapott, hogy az üvegpalackok címkéjére felirhassa románul a pálinka megnevezést, miközben a gyümölcs neve magyarul, románul és angolul szerepel.

“Számomra kényelmetlen, hogy erdélyi magyarként nem írhatom ki magyarul a pálinka szót, miközben a történelmi Magyarországon éppen Erdélyből származik a pálinka. Erről egyelőre nincs egyezség Románia és Magyarország között.

Kiderítettük, ehhez az kellene, hogy a román kormány, a bukaresti agrártárca hivatalosan kérje a magyar kormányt az Erdély területén előállított gyümölcspárlatok pálinkaként történő forgalmazására, de ez nem érdekli a román hatóságokat. Itt megrekedt a dolog, akik pedig erdélyi pálinkafőzőként az eredeti névhez ragaszkodnak, azok kiskapukat keresgélnek” – összegzi rossz tapasztalatait Nagy Botond.

A hosszú várakozás után a székelyhídi pálinkabíró ma már honlapon, éttermekben és márkaboltokban kínálja prémium minőségű párlatait. Az almából, körtéből, szilvából, birsalmából, barackból, szőlőből és számos vadgyümölcsből készült pálinkái partiumi kuriózumnak számítanak. Bizonyos vadgyümölcsből készült tételeket az országban egyedül a Nagy-vállalkozás állít elő. Párlatai elsősorban a híresebb Bihar megyei éttermekbe jutnak el, de a cég honlapján is megvásárolhatók.

A felzárkóztatásban a jövő

A pálinkafőzésben egyre nagyobb fantáziát látó vállalkozó megalapította az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesületet, amely az érmelléki pálinkafőzés hagyományait és a minőségi párlatok forgalmát szeretné előmozdítani.

A legmodernebb gyümölcsmosó, érlelő és pálinkafőző berendezéssel rendelkező üzletember abban bízik, hogy a Partiumban is sikerül elindítani egy országos kitekintésű pálinkaversenyt.

A Magyar Nemzeti Pálinkatanáccsal karöltve most terveznek Csíkszeredában egy nagyobb méretű pálinkaversenyt, amely Erdély első rangos szakmai fóruma lesz, ahol bíróként Nagy Botond is részt vesz. „Erdélyben nagy tartalékaink vannak, sokat tudunk egymástól tanulni a Székelyföldtől Szatmárnémetiig. Abban bízom, hogy sikerül visszaadni a minőségi pálinka becsületét. Ehhez tanulni kell! Ma már olyan technológia áll rendelkezésünkre, amivel a legjobb minőségű párlatokat tudjuk előállítani” – érvel Nagy Botond.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrisebb számában látott napvilágot.

Makkay József

2021. május 30., 08:36 • utolsó módosítás: 2021. május 30., 15:19

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/premium-minosegu-palinkak-a-gyors-felzarkoztatasban-hisznek-erdelyben

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: