//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Egyházak, Emberi jogok, Igazságügy, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, Visszaszolgáltatások, XVI-XVII. századok, XX. század

Nem lehet – Háromszék

Nem fogadja el a Batthyáneum ügyében hozott, a könyvtár visszaszolgáltatását megakadályozó ítéletet, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a gyulafehérvári érsekség.

Fotó: magyarkurir.hu

Álláspontjuk szerint igazságtalan és elfogadhatatlan, hogy a román legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását, ezért, mint állásfoglalásukban írják, „a jó ügyért folytatjuk a küzdelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságán”. Hiányolják, hogy ez esetben sem született a döntést alátámasztó indoklás – ugyan miért, miféle fura jogállami beidegződés alapján? –, így az érsekség továbbra is jogosnak tartja a Batthyány Ignác római katolikus püspök által alapított könyvtár és tudományos gyűjtemény visszaigénylését.

És nem csupán azért nem törődnek bele az állami kisemmizést megerősítő határozatba, mert maga a könyvtár felbecsülhetetlen értékű, hanem azért sem, mert jóval többről van szó, mint páratlan dokumentum- és kódexgyűjteményről. Természetesen rögzítendő, hogy a gyulafehérvári Batthyá­neum a legnagyobb értékű államosított ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakértek a román államtól, miként az is kiemelt figyelmet érdemel, hogy a 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik az országban fellelhető kódexek és ősnyomtatványok tekintélyes, háromnegyed részét.

Ám a legfontosabb mégis az, hogy a Batthyáneum esete csupán egy láncszem az erdélyi, romániai történelmi magyar egyházaknak történő visszaszolgáltatás folyamatában, mely a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium vitatott újraállamosítását követően megtorpant. A mostani, a legfelsőbb bíróságon hozott ítélet is e jogi, társadalmi, illetve politikai környezetben szemlélendő. Ezt a Magyar Unitárius Egyház állásfoglalása is megerősíti, ugyanis az unitáriusok is értetlenségüknek és felháborodásuknak adtak hangot a Batthyáneum visszaszolgáltatásának elutasítása miatt. „A kommunista diktatúrában államosított épület és az abban található felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény visszaszolgáltatásának jogerős megtagadása az egykori törvénytelen elkobzás legitimálását jelenti. Ez a döntés nemcsak a római katolikus testvéregyházunkkal szemben jogtipró ítélet, hanem a többi erdélyi magyar felekezet számára is aggasztó üzenet” – közölte a Magyar Unitárius Egyház, leszögezve, hogy a testvéregyházakkal közösen kíván fellépni minden lehetséges igazságszolgáltatási fórumon a közösségi tulajdonjogok maradéktalan érvényesítéséért.

Egyértelmű tehát, hogy nem csupán egyházi könyvek, illetve könyvtár kisajátításának elfogadhatatlan és aggasztó állandósítási kísérletével szembesülünk. A Batthyáneum ügye s vele együtt a megakasztott, megállított egyházi visszaszolgáltatási folyamat nem csupán egyházi, illetve közösségi tulajdonjogokról szól, hanem az egész erdélyi, székelyföldi magyar közösség ügyét is jelenti. Tűnjenek bármennyire is összekuszáltaknak a szálak, e küzdelmet igazunkért, méltóságunkért,  tulajdonunkért feladni nem lehet.

Mózes László

2021. június 2., 08:00

https://www.3szek.ro/load/cikk/141779/nem-lehet

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: