//
most olvassa...
Politika

Semjén: a határon túli magyarság vezetői „nagyszerű dolgot tettek a nemzet megmaradásáért” – Krónika/MTI

A kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll egymással – hangoztatta Semjén Zsolt csütörtökön Budapesten. A miniszterelnök-helyettes március 15. alkalmából Áder János köztársasági által adományozott elismeréseket adott át 34 személyiségnek, köztük erdélyi közszereplőknek is.

Semjén Zsolt átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének • Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kereszténydemokrata politikus a Karmelita kolostorban az egyházi, a külhoni magyar, a magyarországi nemzetiségi élet kiválóságainak adott át március 15. alkalmából odaítélt kitüntetéseket a magyar állam nevében két ünnepségen.

Semjén Zsolt a délutáni rendezvényen úgy fogalmazott, a kereszténység és a magyar nemzet közötti szoros kapcsolat különösen fontos „itt és most” a külhoni magyarság számára, hiszen intézményeik alapvetően egyházi fenntartásban vannak. Ez biztosítja nemzeti kultúránk, hagyományaink megmaradását is – emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok számára különösen tanulságos a nemzeti lét és a kereszténység összekapcsolódása, hiszen több „hozzánk hasonló” keleti nép – mint például az avarok vagy a besenyők – eltűnt a történelem során. A magyarság viszont fenn tudott maradni, mert Szent István „a kereszténység fundamentumára építette fel a magyar nemzet katedrálisát” – jelentette ki. Semjén Zsolt hangsúlyozta:

a magyar társadalomnak egy olyan közösségéről van szó, amely kitüntetett módon képviseli és védi a nemzeti értékeket, a magyar nemzet megmaradását.

A politikus kiemelte: a hit és a nemzeti elkötelezettség, a nemzet iránti tisztelet már a Szentírás első lapjain látható. „Keresztény alapon mindig is tanították egyházaink, hogy a nemzeti lét egy olyan sajátos értékgazdagság, amelynek megőrzése állapotbeli kötelességünk” – tette hozzá.

Keresztény felfogásban a nemzet, minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték – mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: „így ha eltűnnek a nemzetek, ha eltűnik egyetlen nemzet is, akkor az egyetemes emberiség értékgazdagsága csonkulna meg”.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: mindenkinek felelőssége és küldetése, hogy azt az értékgazdagságot, amelyet a nemzeti közösség generációkon, századokon, történelmi korokon keresztül megőrzött, azt megőrizze, kibontakoztassa és felmutassa.

„Ez az a gazdagság, amit csakis kizárólag mi adhatunk meg az emberiségnek: a magyar a magyarságát, a lengyel a lengyelségét, a francia a franciaságát, a horvát a horvátságát” – fogalmazott. Kiemelte:

egy nemzet csak akkor tud megmaradni, ha tagjaiban benne él a büszkeség: „érdemes ehhez a nemzethez tartozni”.

„Nekünk magyaroknak bőven van okunk a büszkeségre” – jegyezte meg, felidézve: arányait tekintve a magyarság adta a legtöbb Nobel-díjast, s nincs még egy család, amely annyi katolikus szentet adott volna, mint az Árpád-ház. Az, hogy a történelemben vannak nagyjaink, megtartó erőt jelent – hangoztatta.

Semjén Zsolt ugyanakkor azt mondta: fontos az is, hogy itt és most legyen megtartó erő. Ezt jelentik kortársaink, akik saját területükön valami maradandót alkottak, „olyan értéket hoztak létre, amire mindannyian büszkék lehetünk” – szögezte le.

Példaként említette a neves magyar festőket, eredményes sportolókat, továbbá a virológia területét, utalva arra, hogy Karikó Katalin kiemelkedő teljesítményére valamennyi magyar büszke lehet.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: az egyházaink, a határon túli magyarsa határon túli magyarság vezetői, a köztünk élő nemzetiségek képviselői is „nagyszerű dolgot tettek le a saját területükön a nemzet megmaradásáért”.

Ez mindannyiunknak büszkeséget, megmaradást és reménységet jelent – mondta az állam nevében megköszönve Semjén Zsolt valamennyi kitüntetettnek „nemzetmegtartó szolgálatát”.

A délutáni rendezvényen a miniszterelnök-helyettes március 15. alkalmából Áder János köztársasági által adományozott elismeréseket adott át 34 személyiségnek.

Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át.

A rendezvényen részt vett Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Németh Emma miniszteri biztos. A március 15-ei átadóünnepség a koronavírus-járvány miatt maradt el.

2021. június 03., 18:36

https://kronikaonline.ro/kulfold/semjen-a-keresztenyseg-es-a-magyar-nemzet-szoros-kapcsolatban-all-egymassal

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: