//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Kormányzás, Magyarokról, Politika

Rohamra kész papírtigris – Nyugati Jelen

Meg kell szüntetni a tagállamok vétójogát az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában, mondta Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn Berlinben. Szerinte az EU nem engedheti meg, hogy egyes országok túszul ejtsék, és vétójukkal megbénítsák a közös külpolitikát, ezért konszenzusos alap (vagyis mind a 27 tagország beleegyezésével) helyett minősített többséggel fogadják el a döntéseket.

illusztráció

A német külügyminiszter kifakadása aligha meglepő, Brüsszel, Párizs és különösképpen Berlin többször is kiakadt az utóbbi időben, amikor Magyarország, Csehország vagy Lengyelország vétójával élve megakadályozta a közös állásfoglalást, legutóbb például a Kínát elítélő nyilatkozat esetében.

Berlinben és Párizsban egyre nagyobb az ingerültség amiatt, hogy a keleti tagországok – főleg a V4-k – saját állásponttal rendelkeznek, és azt következetesen érvényre is juttatják, ahelyett, hogy zokszó nélkül aláírják a német–francia tengely kiadta ukázt. Végül is a konszenzus vagy minősített többség kérdése sokkal inkább erre redukálódik, mintsem az EU hatékonysága növelésére. Hatalom és ideológia.

Az utóbbi évek tapasztalata egyértelműen bizonyítja, hogy a nyugatiak igyekeznek becsempészni saját balliberális ideológiai rögeszméiket majdnem minden egyes EU-s állásfoglalásba, közös európai értékek címen. A V4-k viszont rendszeresen megvétózzák az ideológiailag túlfűtött megközelítést, mivel az nemcsak, hogy nem képviseli az egész uniót, de nevetségessé is teszi. Orbán Viktor szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely balliberális ideológiától átitatott nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki. Ami oda vezetett, hogy például Kína nyolc közös EU-s nyilatkozatot söpört félre, a kilencedik alighanem gúnykacajt vált ki. Ezen gyakorlattal az EU egyre inkább szánalmas papírtigrishez hasonlít, következmény nélküli nyilatkozatain rajta nevet a világ.

Nemcsak Kína, hanem Oroszország ügyében is hasonló a brüsszeli hozzáállás. Holott, ha az EU valóban az emberi jogok aggasztó kínai és oroszországi helyzetének javítását célozná, konkrét intézkedéseket is hozhatna. Például az előbbivel való gazdasági és az utóbbival való energetikai (északi-áramlat 2 vezeték) kapcsolatok visszaszorítását, erről viszont Párizs és különösképpen Berlin hallani sem akar, nagyhatalmi ábrándok vagy önző gazdasági megfontolások miatt. Vagy olyan ideológia-mentes állásfoglalásokra korlátozódna, melyeket mind a 27 EU-s tagállam elfogadna.

Brüsszel, Berlin és Párizs azonban gőzerővel nyomatja az ideológiát.

A nyugati politikát és szemléletet teljes mértékben uraló balliberálisok számára saját ideológiájuk fölülír mindent, beleértve a tagországok szuverenitását. A jogállamiságot is a szerint értelmezik, az EU-s intézményeket és döntéshozatalt arra használják fel, hogy ráhúzzák az ideológiai kényszerzubbonyt a renitens tagországokra. A nagyhatalmi ideológiai nyomást saját bőrükön megtapasztaló magyarok, csehek vagy lengyelek roppant érzékenyek a nemzeti szuverenitás ideológiai okokból való korlátozására. Főleg, hogy kizárólag a nyugatiak dönthetik el, hogy mi a helyes ideológia. Mit sem törődve azzal, hogy a társadalmak ideológiai átrajzolása (genderpropaganda), vagy lakosságuk kicserélése (muszlim és színes bőrű migráns-tömegek betelepítése) semmilyen EU-s szerződésben sem szerepel. Mégis „közös európai értékként” próbálták EU-s szintre emelni. Még szerencse, hogy nincs közös EU-s hadsereg (ahogy Párizsban álmodoznak), melyet a nyugati balliberálisok bevethetnék a renitens keletiek ellen. Utóbbiak viszont élnek az EU-s szerződésekben szereplő eszközzel, a vétóval, bármennyire is zavaró ez a nyugatiak számára.

Chirmiciu András

2021. június 08., 17.38

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/rohamra_kesz_papirtigris.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: