//
most olvassa...
Politika

Összefog három megye az Erdélyi-szigethegység turizmusának fejlesztéséért – Maszol

A Pádis-fennsík természetvédelmi terület, a környezetvédők nem alaptalanul ellenzik az utak aszfaltozását | A szerző felvételei

A megállapodás egyik fő célja az Erdélyi-szigethegységben található, három megyét érintő Pádis-karsztfennsíkra vezető utak felújítása, a turisztikai értékek népszerűsítése, valamint a turisták védelme a forgalmas övezetekben. Másik fontos eleme a megállapodásnak a népművészeti és helyi építészeti értékek ápolása és népszerűsítése, továbbá a vidék biodiverzitásának megőrzése.

Fehér megyében Felsőgirda (Gârda de Sus), Lepus (Arieșeni) és Szkerisóra (Scărișoara) érintett a megállapodásban, Kolozs megyében Jósikafalva (Beliș), Meregyó (Mărgău), Székelyjó (Săcuieu) és  Havasnagyfalu (Mărișel) községek, míg Biharban Vasaskőfalva (Pietroasa) és Bondoraszó (Budureasa).

A háromoldalú megállapodásban Bihar megye vállalja, hogy befejezi a Pádis-fennsíkon átvezető aszfaltos 763-as megyei utat egészen Ponor Ékig, majd megépíti az innen induló és a Fehér megyei Felsőgirdáig tartó utat is.

 

Havasi idill az Erdélyi-szigethegységben

Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök közlése szerint a Pádis–Ponor Ék közötti út földtani vizsgálatainál tartanak, e szerint pedig várhatóan augusztus végére készül el az út megvalósíthatósági tanulmánya, míg a másik megyei út megépítésének részleteit az első közös hárommegyés találkozón tisztázzák majd.

Fehér megyében a Călineasa-rét és a 750-es megyei út közötti szakaszt teszik rendbe, míg Kolozs megy azt vállalja, hogy a 763-as út Kolozs megyei szakaszát újítja fel Ponor Ék és Felsőgirda között. A kolozs megyei önkormányzat európai forrásokból ezen a szakaszon már leaszfaltozott 20 kilométernyi utat, a maradék 15 kilométert kell még elkészítenie, közölte a Bihar megyei tanács sajtószolgálata.

Borsi Balázs

https://maszol.ro/gazdasag/Osszefog-harom-megye-az-Erdelyi-szigethegyseg-turizmusanak-fejleszteseert

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: