//
most olvassa...
Politika

Közösen fejlesztenék Kőországot: megyeközi egyezményt köt Bihar, Kolozs és Fehér vezetése – Krónika

A Pádis-fennsík és környékének a közös fejlesztését és védelmét szolgálja az az együttműködés, melyet a közeljövőben ír alá Kolozs, Bihar és Fehér megye vezetése. Ennek célja közös entitásként meghatározni és népszerűsíteni a számos természeti értékéről híres karsztvidéket, melynek a Kőország fantázianevet adják.

Földi paradicsom. Jobban kiaknázná a Pádis-fennsík szépségét Bihar, Kolozs és Fehér megye önkormányzata • Fotó: Facebook/Szabolcs Szikszai

Közösen, egymással összhangban fejlesztené az Erdélyi-szigethegység és a Pádis-fennsík térségének turizmusát Kolozs, Bihar és Fehér megye önkormányzata. A három erdélyi megye vezetése együttműködésre lép e célból. A Kolozs megyei önkormányzat szerdai ülésén bólintott rá a közös projektre, és a társulás terve a Bihar megyei döntéshozó testület szerda délutáni ülésének napirendjén is szerepelt.

Az együttműködés célja az Erdélyi-szigethegység infrastruktúrájának, illetve turizmusának fejlesztése,

ennek érdekében Ion Dumitrel Fehér megyei, Ilie Bolojan Bihar megyei és Alin Tișe Kolozs megyei tanácselnök júliusban találkozik, hogy aláírja a megyeközi egyezményt.

A már leaszfaltozott és még felújításra váró utak • Fotó: Facebook/Ilie Bolojan

A Bihar megyei önkormányzat korábbi közleménye szerint az együttműködés sarkalatos pontja a Pádis-fennsíkra vezető utak korszerűsítése, valamint az egész Erdélyi-szigethegység turisztikai potenciáljának kiaknázása, népszerűsítése.

A „Kőország. Románia karsztparadicsoma” (Țara de Piatră. Paradisul carstic al României) mottóval futó turisztikai projekt elsősorban a Pádis-fennsíkra és környékére összpontosít, ennek a három megyére kiterjedő területét szeretné fejleszteni és népszerűsíteni a potenciális turisták körében.

Az infrastruktúra fejlesztése mellett a három megyei tanács nagy hangsúlyt fektetne a helyi hagyományok, népművészet ápolására, a népi építészet és a karsztvidék biodiverzitásának, sokszínűségének a fenntartására, népszerűsítésére.

Kolozs megye rábólintott

Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke a tegnapi döntésről a Krónikának elmondta, az együttműködés keretében Kolozs megye vállalja, hogy folytatja a Pádisra vezető út korszerűsítését. Emlékeztetett, hogy ennek egy szakaszát már korábban sikerült felújítani, de maradt egy mintegy 10 kilométeres szakasz, mely épp a megyehatáron húzódott és nem volt tisztázott a jogi helyzete. Az RMDSZ-es politikus szerint ennek az erdei útként nyilvántartott szakasznak a korszerűsítését vállalták, de Fehér megye felé is kiépítik az infrastruktúrát. Az alelnök hozzátette, hogy

sok helyen GPS-jel sincsen, így az infrastruktúra-fejlesztés erre is kiterjed majd.

„Mindhárom megye tanácselnöke vállalja, hogy befejezi az infrastruktúra kiépítését, hogy ne legyen a jelenlegi összevisszaság” – mondta az alelnök.

A projekt a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére is kiterjed • Fotó: Facebook/Szabolcs Szikszai

Vákár szerint az infrastruktúra-építés mellett a projekt másik fontos vetülete a környezetvédelem, a társulás révén ugyanis a megyei tanácsok jobban fel tudnak majd lépni a természetvédelmi területek tisztán tartása érdekében. Mint lapunknak rámutatott,

a cél külön entitásként meghatározni és népszerűsíteni a Pádis környéki karsztvidéket.

Az együttműködés alapján külön társulást hoznak létre, mely uniós forrásokra is pályázhat a térség fejlesztése, megóvása érdekében. Cél a turisztikai útvonalak összekötése, közös fejlesztése, illetve a térség turisztikai látványosságainak népszerűsítése is.

Az RMDSZ-es politikus szerint Kolozs megye számára is nyereséget hozhat az együttműködés, főleg, hogy Pádis környéke népszerű a magyarországi túrázók körében.

„Ha Bihar megye felől fel tudnak jönni a turisták, akkor az Kolozs megyére is új kaput nyit, el lehet jutni például a havasrekettyei vízeséshez, de akár Kalotaszegre is”

– értékelte lapunknak a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke. Alin Tișe tanácselnök a tegnapi tanácsülésen rámutatott: a mostani társulás számos nagy projektnek a kezdete a térségben.

Fókuszban a Mócvidék

A projekt elsősorban a Mócvidéket érinti, Fehér megyéből Felsőgirda (Gârda de Sus), Aranyoslápos (Arieșeni) és Aranyosfő (Scărișoara), Bihar megyéből Vasaskőfalva (Pietroasa), Bondoraszó (Budureasa), míg Kolozs megyéből Jósikafalva (Beliș), Meregyó (Mărgău), Székelyjó (Săcuieu) és Havasnagyfalu (Mărișel) községekre vonatkozik.

A három megye vezetői ennek megfelelően az infrastruktúra-fejlesztést is leosztották egymás között:

a Bihar Megyei Tanács például vállalta, hogy felújítja a Pádis és Ponorék (IC Ponor) közötti utat, illetve a Felsőgirdára vezető bekötőutat is korszerűsíti Fehér megye határáig. Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök szerint az útszakasz topográfiai felmérése már megtörtént, jelenleg a geológiai felmérés zajlik, és azt remélik, hogy augusztus végére a magvalósíthatósági tanulmány is elkészül. Mint közleményében rámutatott, a felméréseket a tavaszi hóréteg késleltette, ezért nem tudtak gyorsabban haladni.

Bolojan szerint a három megye közötti együttműködés egy „közös tervet” jelent az Erdélyi-szigethegység fejlesztésére.

• Fotó: Facebook/Andrea Lovas

A közös munka keretében mindegyik megye a saját adminisztratív területére eső útszakaszok felújításáról gondoskodik, Kolozs például a Felsőgirdára vezető út Kolozs megyei szakaszát korszerűsíti. Az Alin Tișe vezette önkormányzat eddig is modernizált egy 20 kilométeres útszakaszt uniós pénzből Bihar megye határáig, és újabb 15 kilométer felújítása van tervben.

Közös stratégia, turistaútvonalak

Az infrastruktúra mellett az együttműködés a turizmus fejlesztésére is kiterjed, többek között közösen mérnék fel a térség turisztikai értékeit, látványosságokat, egymással összefüggő turistaútvonal-hálózatot hoznak létre, ugyanakkor közös stratégiát is készítenének az egyes látványosságok népszerűsítésére. Emellett

kiemelt figyelmet szentelnének a helyi népművészetnek, építészetnek és gasztronómiának, ennek érdekében támogatnák a helyi élelmiszerek, kézműves termékek előállítását, értékesítését.

Ugyanakkor külön szabályzatot dolgoznának ki a térségben jóváhagyott építkezések számára, ezeknek ugyanis bele kell illeszkedniük a hagyományos faluképbe. A megyei tanácsok emellett arra is vállalkoznak, hogy tájékoztatják a helyieket az Erdélyi-szigethegység természeti látványosságairól, tudatosítják ezek értékét a helyi önkormányzatok képviselői, a lakosok és a turisták körében.

A Csodavár • Fotó: Facebook/Sándor Szilágyi

A Pádis-fennsík és környéke ugyanis az Erdélyi-szigethegység leglátványosabb része, legfőbb látnivalói között van a Csodavár, a Galbena-sziklaszoros, a Szamos-bazár, a Medve-barlang, az aranyosfői (szkerisórai) jégbarlang, a havasrekettyei vízesés, stb. 

A Bihar, Kolozs és Fehér megye között köttetendő együttműködési szerződés a turisztikai látványosságok védelmére is kiterjed, ez tíz évre szólna és az aláírástól számítva lépne érvénybe. A protokollum lejárta után bármelyik fél kérésére meghosszabbítható.

Pap Melinda

2021. június 30., 17:58

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/kozosen-fejlesztene-vedene-koorszagot-bihar-kolozs-es-feher-megye-onkormanyzata

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: