//
most olvassa...
Emberi jogok, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Magyar szervezetek, Mezőgazdaság, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Távol tartott PSD – Krónika

Egy dologban tényleg hatékonyan működik a bukaresti kormánykoalíció: résmentesen összezár, amikor a hatalmi pozíció megőrzéséről van szó. Esélye sem volt a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványnak a törvényhozásban.

kronika.ro

Aki csak ennyit lát a kabinetnek politikai hátteret adó három párt együttműködéséből, az elégedetten csettinthet, de az összkép egészen mást mutat. Florin Cîțu arrogáns hangvételű parlamenti felszólalásának egyik legfontosabb mozzanata az volt, amikor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki posztjára is pályázó miniszterelnök közvetett módon üzent a riválisává vált Ludovic Orbannak. A PNL néhány erős embere által harcba kényszerített kormányfő azt mondta, senkinek se legyenek illúziói, ő ősszel is a kabinet élén folytatja, hiszen a párton belüli csata gyakorlatilag már eldőlt.

Cîțu magabiztossága egyelőre inkább erőfitogtatás, mint valós helyzetkép, a szeptemberi pártkongresszusig kegyetlen összecsapás zajlik a román liberálisok berkeiben, Orban távol áll ugyanis a fegyverletételtől.

A PNL-n belüli egymásnak feszüléssel párhuzamosan javában zajlik a két fő kormányzó erő viszálykodása. Ennek egyik hangos epizódját követhettük az utóbbi napokban egy hírhedtté vált európai parlamenti határozat kapcsán. A férfiak szülési jogairól is rendelkező jelentés mellett – egyetlen képviselőt kivéve – a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR–PLUS) teljes csapata felsorakozott, élen a mindenáron államfői pozícióra vágyó Dacian Cioloşsal. Ezzel szemben a PNL-ből senki nem támogatta a nagy vitát gerjesztő dokumentumot.

Az ultraliberális európai fősodor által valamiféle vízválasztó, alapvető fontosságú kérdéssé faragott, a különböző szexuális irányultságokat kihangsúlyozó gendertematika mentén látványos különbség rajzolódik ki a koalíción belül. A PNL – akárcsak az RMDSZ – érzi, hogy ez egy olyan vörös vonal a szavazói körében, amelyet semmiféle brüsszeli hátba veregetés érdekében sem lenne ildomos átlépni. Egy friss felmérés szerint a romániaiak többsége az Európai Unió keretein belül szívesen látná a hagyományos értékeken alapuló, így a vallást, a családot és a nemzeti érzelmeket előtérbe helyező politikai képviseletet.

Az RMDSZ-szel sem zökkenőmentes a koalíción belüli viszony. Az USR a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) is összefogna a kétfordulós polgármester-választás érdekében, ami elfogadhatatlan az RMDSZ-nek. A nemzeti liberális Cîțu eközben húzza az időt a magyar párt által székelyföldi nyomásra központi témává emelt medveprobléma megoldása ügyében, ami egyfajta zsarolást sejtet a miniszterelnök részéről.

Érthető, hogy a belső koalíciós csaták elkendőzése céljából a kormány igyekszik egyfajta sikerkommunikációt folytatni. A miniszterelnök büszkélkedik a jó gazdasági adatokkal, miközben azok a legkisebb mértékben sem jelennek meg az emberek életszínvonalában. A hatalmon lévők a tejben-vajban lubickoló Románia képét próbálják felvázolni az európai helyreállítási alapból érkező pénzek kapcsán, de azt elfelejtik megemlíteni, hogy Bukarest nemcsak támogatást kap, hanem egy komoly feltételekhez kötött, tizenhat milliárd eurós kölcsönt is felvesz az Uniótól. Megint özönlenek az ígéretek az autópályák építéséről, holott továbbra is akadozik a sztrádaépítés a csődöt jelentő fő- vagy alvállalkozók miatt. Még mindig távol áll az ország a fekete-tengeri gázkészlet kitermelésétől, pedig a féléves kormányzás legalább törvényhozási szinten segíthette volna a befektetés elkezdését.

Eddig a bukaresti jobbközép kormánykoalíció egyetlen megvalósult ígérete a szociáldemokraták távol tartása a hatalomtól. Ez egy bizalmatlansági indítvány megbuktatására elegendő muníció, a szavazók irányába történő bizalomépítéshez azonban nagyon kevés.

Pataky István

2021. július 01., 09:49

https://kronikaonline.ro/velemeny/tavol-tartott-psd

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: