//
most olvassa...
Politika

Átrendeződések az európai jobboldalon a Fidesz néppárti kilépése után – Krónika

Amint a várható volt, a Fidesz kilépése az Európai Néppártból mozgásokat indított el az uniós tagállamok jobboldali pártjai körében.

Pénteken Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozat tizenhat európai parlamenti képviselettel rendelkező formációk, köztük a magyar kormánypárt. A dokumentum szerint Európának a nemzet­államok megerősítésére van szüksége, és nem szabad hatásköröket átengedni a közös intézményeknek, mert a mostani iránynak az lesz a vége, hogy a nemzeti parlamentek, illetve kormányok már csak végrehajthatják azt, amit mások eldöntöttek helyettük.

A szöveg kiemeli: vissza kell térni Európa zsidó-keresztény gyökereihez, bevándorlás helyett családtámogatási intézkedésekkel kell megoldani a kontinens demográfiai problémáját. Tartanak az EU-s intézmények ideológiai egyeduralmától, egy új oligarchikus rendszer kialakulásától.

Javasolják továbbá egy új testület felállítását a tagállamok alkotmánybíróságaiból, amely felügyeli: az uniós jogalkotás ne menjen a nemzetállami szuverenitás kárára.

Deák Dániel, a budapesti XXI. Század Intézet vezető elemzője közösségi oldalán közölt posztjában a nyilatkozat fő politikai jelentőségének azt tartotta, hogy a Konzervatív és az Identitás nevű jobboldali európai parlamenti frakcióból egyaránt vannak aláírók.

„Egy újabb lépést tettek ezek a pártok a közös jobboldali szövetség létrehozásának irányába” – fogalmazott az elemző. Hozzátette: az EP-ben összesen 113 képviselővel vannak jelen az aláíró pártok.

Deák Dániel emlékeztetett arra, hogy Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője arról beszélt a nyár elején, hogy 130 fős frakciót alakítana a két csoport egyesüléséből, és a hozzájuk csatlakozó Fideszből, illetve további néppárti követőkből. „Ezzel a harmadik legerősebb pártcsalád lenne ez az új jobboldali szövetség az Európai Parlamentben” – jegyezte meg az elemző.

Közben némi zavart okozhat a létszámában fogyatkozó, népszerűségéből pedig veszítő Európai Néppártban (EPP), hogy Donald Tusk otthagyja az EPP elnöki székét. A lengyel politikus vasárnap jelentette be: a hétvégén átvette a lengyel ellenzéki Polgári Platform vezetését. Az EPP éléről való távozását azzal indokolta, hogy immár „száz százalékban” a lengyel belpolitikára kíván koncentrálni.

Mint arra beszámolójában a Magyar Nemzet emlékeztetett, a Fidesz márciusban egyebek mellett éppen Tusk miatt szakított az Európai Néppárttal. A lengyel politikust zavarta, hogy az Orbán Viktor vezette formáció stratégiai szövetségese épp hazai politikai ellenlábasa, a Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt. A korábban gyakran hangoztatott – s most beigazolódott – magyar érv szerint a néppárt elnöke a varsói belpolitikának rendelte alá az EPP-t.

Pataky István

2021. július 07., 16:28

https://kronikaonline.ro/kulfold/atrendezodesek-az-europai-jobboldalon

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: