//
most olvassa...
Politika

SIIJ: a liberálisok az orrukat befogva is megszavazzák az USR-s tervezetet – Maszol

Több liberális vezető is egyetért az RMDSZ-es kollégák módosító javaslatával a magisztrátusok speciális ügyészségének felszámolását illetően – erősítette meg Daniel Fenechiu szenátor a francia rádiónak. A jogász-politikus, volt felsőházi frakcióvezető elmondta: pártfegyelemből mégis módosítások nélkül megszavazzák az USR-s változatát.

A Nemzeti Liberális Párt hivatalos álláspontja az, hogy módosítások nélkül támogatja az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénysértéseket kivizsgáló speciális ügyészség (SIIJ) felszámolását – jelentette ki Daniel Fenechiu az RFI-nek adott kedd reggeli interjúban.

A liberális szenátor, neves jogász ugyanakkor megerősítette, hogy vezető liberálisok politikusok tulajdonképpen jónak tartják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusban benyújtott módosító javaslatát, amely miatt az utóbbi napokban éles szóváltás alakult ki a magyar érdekvédelem és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) között. „Különbség van a párt hivatalos álláspontja és egyes elemzések között a törvénytervezet jelenlegi formáját és a kívánatos változtatásokat illetően” – fogalmazott Fenechiu a riporter kérdésére.

Mint ismert, az RMDSZ úgy módosítaná a képviselőházban elfogadott tervezethez, hogy a SIIJ megszűnése után az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénysértések kivizsgálását a legfőbb ügyészség keretében jelenleg is működő büntetőügyi nyomozói és kriminalisztikai részleg vegye át. Az USR szerint a módosító elfogadása azzal a kockázattal járna, hogy „más formában, más névvel, más címkével újraalakul a SIIJ”. Az RMDSZ szerint azonban a módosításra szükség van, miután az USR-s igazságügyi miniszter, Stelian Ion elállt a képviselőházi vita során saját maga által javasolt függetlenségi garanciától.

A PNL-s szenátor határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy személyesen megszavazná-e az RMDSZ módosító indítványát, amely meglátása szerint jobb megoldás lenne, mint ha a változtatás nélkül fogadnák el az USR-s igazságügyi miniszter tervezetét.

Fenechiu szerint nem lehet elítélni az RMDSZ-t, amiért saját álláspontot fogalmazott meg egy olyan részletkérdésben, amelyről a kormányprogram nem rendelkezik, már csak azért sem, mert „meglehetősen jól alátámasztotta érvekkel a javaslatát”. „Abban a helyzetben vagyunk, hogy a koalícióban meg kell hozni egy politikai döntést. Nem tilthatjuk meg a párbeszédet, a vitát és az érveket a koalícióban vagy a párton belül” – hangsúlyozta.

A liberális jogász-szenátor szenátor szerint megalapozottak az RMDSZ által megfogalmazott aggályok az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály tevékenységével kapcsolatosan. „Nem lehet azt mondani, hogy az ilyesmi minden esetben fennáll, viszont valóban előfordulhat, hogy egy bíró, aki ellen a DNA eljárást folytat, egész egyszerűen a túlélési ösztönből, mondjuk úgy, barátságosan viszonyul a DNA indítványaihoz” – fejtegette.

Fenechiu szerint szó sincs arról, hogy a DNA feddhetetlen lenne, ahogyan azt Stelian Ion és USR-s kollégái kikérték maguknak az ügyészség nevében. Emlékeztetett: az elmúlt években történtek „furcsa” dolgok a DNA háza táján. Példaként említette, hogy egy-egy bírót „véletlenül” éppen egy nappal azelőtt idézte be a DNA – hogy vallomást tegyen, vagy közöljék vele, hogy vád alá helyezték –, hogy valamilyen fontos ügyben döntést kellett hoznia.

Fenechiu szerint nem áll meg a lábán az az USR-s ellenvetés sem, hogy az RMDSZ-es javaslat elfogadása tulajdonképpen azt jelentené, hogy „más formában, más névvel, más címkével újraalakul a SIIJ”. „A büntetőügyi nyomozói és kriminalisztikai részleg egy elismert intézmény, a legfőbb ügyészség keretében működik jelenleg is, és nem (Liviu) Dragnea hozta létre politikai céllal. A törvényesség ellenőrzését illetően a legfőbb ügyésznek van alárendelve, tehát nem lóg a levegőben. Mindezt figyelembe véve nagyon nagy a különbség a SIIJ és a nyomozói és kriminalisztikai részleg között” – érvelt.

Emlékeztetett arra is, hogy a szenátus jogi bizottsága négy alkalommal szervezett vitát a törvénytervezetről az összes érintett szervezet és intézmény részvételével, és az igazságszolgáltatás képviselői részéről – akik között szintén nincs egyetértés a kérdés kapcsán – mindannyiszor megfogalmazódott az igény a bírói függetlenséget érintő garanciák iránt.

Fenechiu elmondta: fegyelmezett törvényhozó, ezért az RMDSZ javaslata ellen fog szavazni, viszont a párton belül és „bármilyen érveket felvonultató vitán” el fogja mondani, hogy kívánatosnak tartja az RMDSZ módosítóját. Pontosította: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jogászi meggyőződése ellen cselekszik, ugyanis arra számít, hogy hamarosan a parlament elé kerül az igazságságügyi törvények módosítása, és akkor lehetőség nyílik további korrekciókra.

Szőcs Levente

https://maszol.ro/belfold/SIIJ-a-liberalisok-az-orrukat-befogva-is-megszavazzak-az-USR-s-tervezetet

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: