//
most olvassa...
Politika

Liberális heavy metal – Szabadság

Mégis, hogyan fog mutatni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségében Florin Cîţu? Mi keresnivalója lenne ennek a különösebb liberális, vagy bármiféle ideológiai kötődések nélküli, hirtelen miniszterelnökké avanzsált szürke kis pénzügyisnek a Brătianuk pártja élén? – ez a kérdés foglalkoztatja hónapok óta politikai elemzők sorát.

A válasz továbbra is várat magára. A párt szeptemberi tisztújító kongresszusa pedig rohamléptekkel közeledik, és az erőviszonyok alakulása arra enged következtetni, hogy a dilemmán Cîţu pártelnöki alkalmasságát illetően még sokáig fog őrlődni szakma, sajtó és választó egyaránt. A kormányfő ugyanis a párton belüli támogatók egyre szélesebb körét tudhatja maga mögött, nagy esélye van tehát arra, hogy kiüsse Ludovic Orbant az elnöki székből.

Kolozs megye az egyik Cîţu iránt elkötelezett fészek Emil Boc polgármesterrel az élen. A múlt heti Kolozs megyei PNL-s tisztújítás alkalmával tartott erődemonstráció is ezt bizonyítja. A kormányfő-pártelnökjelölt impozáns show-műsor keretében színpadra szólította támogatóit, miközben riválisa, Ludovic Orban kényszeredett mosollyal ült látványos elhagyatottságban a díszterem első sorában. A hatást Orban a rá jellemző nyeglén vicces beszólásokkal sem tudta ellensúlyozni: ironikusan azzal próbált visszavenni Cîţu sikeréből, hogy elmondta: tőle sem idegen az a színpad – az Egyetemiek Házáról van szó –, 1987-ben lépett itt fel, amikor egy rockbandában basszusgitározott. A jelek szerint nem sok régi kolozsvári lehetett a teremben, pláne nem nosztalgiázó rocker, mert be kellett dobnia a metrósztorit is. Emlékeztetett: ő maga volt az, aki a helyi vezetők különösebb noszogatása nélkül foglalta bele az országos helyreállítási tervbe a kolozsvári metróprojektet. Sajnos ez is hatástalan maradt. Mert mit mondott erre a hálátlan Boc? „Egy liberális prefektust azért megérdemelt volna Kolozs megye!” – utalva arra, hogy Orbanék átengedték a tisztséget az RMDSZ-nek. A liberálisoknak hasonlóan fáj az RMDSZ-nek jutó fejlesztési minisztérium is, és feltételezhetően egyenként minden darab tisztség hosszan sajgó seb, amiről le kellett mondaniuk a koalíciós partnerek javára. Nyílt titok, Ludovic Orbannak mindenekelőtt azt róják fel, hogy túlságosan nagyvonalúan osztogatta a partnereknek a zsíros pozíciókat. Mindezt azért, hogy megnyerje támogatásukat és ezzel bebiztosítsa magának a képviselőház elnöki tisztségét.

A kampány tehát kezd elfajulni. Orban csökkenő, de annál vehemensebb és Cîţu erősödő és emiatt szilaj tábora egyre keményebben csap össze. Sokan máris aggódnak: félő, mondják, hogy a nagy demokratikus megmérettetésre rámegy a párt – bármelyik jelölt győzzön. A Hotnews hírportál beszámolója szerint a liberálisok két forgatókönyvvel számolnak. Egyféle köztes megoldás lenne, ha Orban vagy Cîţu helyett Dan Motreanu EP-képviselő, a Tăriceanu-kormány egykori mezőgazdasági minisztere vállalná a feladatot tandemben a Bihar megyei tanácselnökkel, Ilie Bolojannal. (Nem állom meg a kérdést: és akkor ki is az a Motreanu? Mitől alkalmasabb? A megyei művészeti intézményeket vegzáló Bolojant viszont jól ismerjük… sajnos.)

Motreanunak tehát az lenne a feladata, hogy a hátralevőkben biztosítsa az egyensúlyt a képviselőházi elnökként továbbra is erős pozícióban maradó Orban és Cîţu kormányfő között. Ezzel szemben a másik szcenárió arról szólna, hogy a hangadó megyei szervezetek máris eldöntik, hogy Orban, vagy Cîţu mellé csatlakoznak, ezzel egyszer és mindenkorra berekesztve a vitát. Amíg nem késő…

„Megoldást kell találnunk, hogy a két jelöltet megbékítsük, mert rámegy a PNL egysége. Még két hónap van hátra a tisztújításig, nem tudjuk, milyen állapotba kerül a párt addig, ha ez így megy tovább” – idézi a portál név nélkül az egyik bennfentes liberális vezetőt. Aki elmondta azt is: a jelek szerint Orban elvesztette a párt fölötti ellenőrzést, de ha Cîţu meg is nyeri az elnökséget, a belső villongásokon nem tud majd úrrá lenni. Cîţu gazdasági szakember, fogalma sincs arról, hogyan kell egy pártot vezetni. Véleménye szerint egy ilyen elnök képtelen lesz kezelni a politikai válsághelyzeteket, ha adódnak, márpedig adódnak. A pártnak tehát erőskezű vezetőre van szüksége, hogy a nagyon nehéznek ígérkező 2024-es év kihívásait – helyhatósági, európai parlamenti, parlamenti és elnökválasztás – kezelni tudja – fejtette ki.

És akkor mire kellene Cîţu a PNL élére? (Azon túl, hogy az őt felkaroló, a pártján belül sem semleges Klaus Iohannis államfőnek és holdudvarának az érdekeit képviseli…) A legkézenfekvőbb – nem feltétlenül az igazi – válasz az lenne, állítják egyesek, hogy Cîţu jeleníti meg a választóknak azt a rétegét, amelyért a liberálisok és az USR–PLUS között ádáz verseny folyik a jobboldalon. Ha ugyanis a PNL labdába akar rúgni a 2024-es választásokon, minden jobboldali voksért meg kell küzdenie a Barna–Cioloş duó vezette párttal (vagy ami/aki majd marad ebből a tandemből a szintén közelgő uszérépluszos kongresszus után). A liberálisok PSD- és korrupcióellenes kampánya kifulladt, amióta Liviu Dragneát börtönbe csukták, és nem valószínű, hogy a következő korrupciós ügyében várható ítéletet ki lehet húzni a 2024-es kampányig. A „nép ádáz, korrupt ellenségére” tehát nem igazán lehet még egy kampányt felfűzni. (S ha igen, az legfennebb a PSD-szavazókat tüzeli inkább fel…) Marad tehát a jobboldali bizonytalanok, USR–PLUS-szimpatizánsok megkörnyékezése egy olyan, ideológiailag különösebben el nem kötelezett, negyvenes éveit taposó, külföldi egyetemeken megforduló urbánus figura felvonultatásával – ez lenne Cîţu –, aki metallicás pólóban és kopott farmerben jár-kel, ha kedve – és a párt píárosa – úgy kívánja. Most tényleg – mennyire lenne hiteles e választói réteg előtt, mennyire tudná őket mozgósítani a román politika Julio Iglesiásza, Ludovic Orban? Aki valamiért még mindig kemény rockernek hiszi magát…

Székely Kriszta

2021. július 23., 15:23

http://szabadsag.ro/-/liberalis-heavy-metal

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: