//
most olvassa...
Befektetések, Felsőoktatás, Gazdaság, Infrastruktúra, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Mezőgazdaság, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Régiók/autonómia

Paranoia – Népújság

Egy magát gazdaságinak meghatározó központi lap tegnap Magyarország és az erdélyi magyarság titkos terveiről cikkezett. Állítása szerint Magyarország „mindenre rá akarja tenni a kezét”, ami szabad fordításban azt jelenti, hogy – amint már megszokhattuk – valamiféle merényletet akar elkövetni Románia ellen.

e-nepujsag.ro

Ezt a következtetést egy magyarországi politikus nyilatkozataiból vonta le. A magyar hivatalosság arról beszélt, hogy az erdélyi magyarság igényli egy állami magyar egyetem létrehozását, amellyel a rendszerváltozás óta adós a román állam. Ezt a követelést a magyar állam támogatja, hiszen az erdélyi magyarság az Európai Unió legnagyobb őshonos kisebbsége, amely nem rendelkezik egy állami pénzekből finanszírozott saját felsőfokú intézménnyel.

Felemlegette, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) húsz évvel ezelőtt kényszerűségből magyar állami támogatással indult el, hogy megerősítse a magyar tudományosságot. Mint mondta, a Sapientia EMTE létrehozása az első olyan nemzetpolitikai program volt, amely új dimenziót nyitott az anyaország és az erdélyi magyarság kapcsolatában, és elkezdődött a székelyföldi tudományos felsőoktatási politika megvalósítása.

A magyar politikus egyebek között kijelentette, Romániának el kell döntenie, hogy részt kíván-e venni a Kelet-Közép-Európában létrejövő egységes gazdasági térben, vagy kizárólag az európai nagy országok ligájában akar szerepelni. Ugyanis Kelet-Közép-Európában egységes gazdasági tér létrehozásán dolgoznak, aminek zászlóvivője a Három Tenger kezdeményezés, amelynek jelenleg Románia formálisan a tagja.

Természetesen nem hagyta szó nélkül a Nemzeti Liberális Párt elnökének a minap Csíkszeredában tett kijelentését sem, miszerint beruházásokkal kell megváltoztatni Székelyföldön az etnikai arányokat. A nyilatkozatot a kútmérgezés kategóriájába sorolta. Kijelentette: Romániának és Magyarországnak kölcsönös érdekei vannak, de ennek nem a homogenizáció az újta, hiszen köztudott, hogy az etnikai homogenizációs politika az elmúlt évszázad során mély szakadékot vájt a két ország közé. Ideje lenne, hogy Ludovic Orban ezt a kijelentését egy bocsánatkéréssel kiegészítve felülvizsgálja, jelentette ki a magyar politikus.

Ez volt tehát az a „merénylet”, amely Románia ellen készül, és amely kimeríti a paranoia fogalmát. Szakemberek szerint a paranoid zavar vezető tünete a jól rendszerezett, gondosan kidolgozott téveszmék sora, melyek között belső logika érvényesül, és amelyek valóságosságában az illető megingathatatlanul hisz. Ezek a téveszmék sohasem bizarrak, gyakran hihetőnek tűnnek, annál is inkább, mert a betegek sokszor magas érzelmi hőfokon, nagy meggyőző erővel hangoztatják kóros gondolataikat…

Mózes Edith

2021. augusztus 18., 14:34:16

https://e-nepujsag.ro/articles/paranoia

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: