//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Egyházak, Emberi jogok, Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, Igazságügy, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar Polgári Párt - MPP, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Történelem, Trianon, Visszaszolgáltatások, XX. század

Kiáll az EMSZ a Wesselényi Kollégium visszaigénylése miatt vizsgált református püspökök mellett – Krónika/MTI

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kiáll a zilahi Wesselényi Kollégium visszaigénylése miatt vizsgált református püspökök mellett, és visszautasítja a hatalom megfélemlítési szándékát – közölték a pártszövetség társelnökei csütörtökön.

• Fotó: Facebook/Colegiul Național “Silvania” Zalău

Csomortányi István és Mezei János állásfoglalásukban tudatták: kiállnak az egyházi vezetők mellett, és visszautasítanak minden, a hatalom részéről érkező megfélemlítési szándékot, és ha kell, utcára vonulnak. Mint írták, mindezt azért teszik, „hogy Bukarest számára is érthető legyen: nem engedünk a megfélemlítési kísérleteknek és nemet mondunk az állampolitikává emelt magyarellenességre!”.

A társelnökök „a lopás minősített esetének” nevezték, hogy az erdélyi magyar közösségnek és a történelmi magyar egyházaknak még három évtizeddel a kommunista rendszer bukása után is a kommunisták által államosított tulajdonaik visszaszerzéséért kell „véget nem érő perekbe bonyolódniuk”.

Azt is megállapították, hogy a román igazságszolgáltatás kettős mércével mér a magyar ügyekben. Elutasította például a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását a római katolikus egyháznak, elcsatolta Hargita megyétől a Békás-szorost, „ártatlan székely hazafiakat” börtönzött be évekre „koncepciós per keretében”. Ugyanakkor az igazságszolgáltatás következmények nélkül hagyta, hogy az úzvölgyi katonatemetőben botokkal és zászlórudakkal támadtak a békés magyar temetővédőkre, hogy Nagyváradon magyar zászlót égettek, vagy hogy sporteseményeken rendszeresen magyarellenes rigmusokat skandálnak.

Az EMSZ társelnökei szerint a romániai magyarságnak 2021-ben is alapvető jogaiért kell küzdenie, függetlenül attól, hogy a magyarság politikai képviselete épp kormányon van.

A zilahi ügyészség vizsgálatot indított Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke ellen a zilahi Wesselényi kollégium épületének a visszaigénylése ügyében. A “hivatalból indított” nyomozás keretében a két egyházi elöljárót okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaéléssel gyanúsítják.

A vizsgálatot végző ügyész egy 1911-ben kiállított okirat felől érdeklődött, amely az erdélyi egyházkerület levéltárában található.

A vitatott okirat az akkori magyar kormány kulturális minisztériumának a rendelete arról, hogy miképpen kezeljék az egyházi iskolák telekkönyvezését, és tisztázza, hogy az iskolák egyházi intézmények.

A korabeli telekkönyvezési gyakorlat szerint ugyanis az iskolaépületek tulajdonosaként nem magát az egyházat, hanem az egyház valamely belső egységét jelölték meg.

Ügyészség elé citálták a református püspököket a zilahi Wesselényi-kollégium restitúciója ügyében

 

2021. augusztus 26., 12:58

https://kronikaonline.ro/kulfold/kiall-az-emsz-a-wesselenyi-kollegium-visszaigenylese-miatt-vizsgalt-reformatus-puspokok-mellett

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: