//
most olvassa...
Politika

Kitart a patthelyzet Biharban: politikai ellentétek nehezítik a váradi pénzügyi palota helyreállítási munkálatait – Krónika

Miután a korábbi mandátumban hosszú ideig gyakorlatilag működésképtelen volt, az új választási ciklusban is pártpolitikai érdekek nehezítik a Bihar megyei önkormányzat működését. Kétharmados többség hiányában a PNL-s megyevezetés képtelen hozzáfogni az egykori pénzügyi palota helyreállításához.

Minden a régi. A változó megyei vezetés ellenére az egykori ppénzügyi palota helyzete cseppet sem javult • Fotó: Bálint Eszter

Akárcsak az elmúlt mandátumban, most is Nagyvárad egyik legpatinásabb műemlék épülete, az évtizedek óta omladozó egykori pénzügyi palota látja a kárát annak, hogy a Bihar megyei önkormányzatban képtelenek együttműködni a hatalmon lévő és az ellenzéki frakciók. Míg az RMDSZ-es Pásztor Sándor ta­nács­elnök mandátuma idején a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciója próbálta minden lehetséges módon akadályozni a munkát, az utóbbi hónapban a szövetség és a Szociáldemokrata Párt (PSD) önkormányzati képviselői „köpnek bele” a liberális megyevezetés levesébe.

Nyakukon maradhat a pártfőtitkári villa

Ilie Bolojan tanácselnök júniusban jelentette be, hogy a kommunista pártfőtitkárok egykori villájának eladásából kezdené el a pénzügyi palota felújítását. A Bunyitai-ligetben (I.C. Brătianu park) található egykori pártfőtitkári székhely pár éve irodaként szolgált a megyei tanács alkalmazottai számára, azonban a leépítések során a köztisztviselők egy részének menesztésével kihasználatlan maradt, így a megyei vezetés az eladásáról határozott.

Bolojan a nyár elején arról beszélt, hogy az ingatlant liciten értékesítik, az ebből befolyó pénzösszeget pedig a palota helyreállítására fordítják.

A tanácselnök akkor még azt remélte, hogy már júliusban kiírhatják a versenytárgyalást a felújításra, erre azonban nem kerülhetett sor, hiszen nem született meg a pártfőtitkári villa eladását lehetővé tevő tanácsi határozat. Ezt a megyei döntéshozó testület e heti rendkívüli ülésén kellett volna jóváhagyni a tanácsosoknak, az RMDSZ és a PSD képviselői azonban ellenezték, a PNL-s szavazatok pedig nem voltak elegendők a kétharmados többséghez. Hasonló helyzet a múlt mandátumban is számtalanszor akadt, csak akkor a liberális frakció kötötte az ebet a karóhoz.

Hiába volt a sok per?

A patinás Fő (Republicii) utcai ingatlan – mint arról többször beszámoltunk – évtizedek óta elhagyatottan áll, és Bolojan még nagyváradi polgármesterként sokat sürgette a felújítását – megyei tanácselnökként most neki kell végrehajtani azt.

A római katolikus egyháztól visszaperelt palotát az előző vezetés terveihez igazodva megyeházaként hasznosítaná az önkormányzat, amely nehezen fér el a prefektúrával közösen használt ingatlanban.

A palotát uniós pályázat révén restaurálnák, ehhez jelentős összegre lesz szükség, tekintve, hogy az ingatlannál statikai problémákat is észleltek. Újra elkészítették a felújítás műszaki tervét, hogy biztosítsák az épület energiahatékonyságát, ezt a megyei műemlékvédelmi bizottság is jóváhagyta. „Első körben a megyei költségvetésből kezdjük el a felújítást, de reméljük, hogy sikerül uniós finanszírozást szerezni” – adott hangot derűlátón terveinek még júniusban Bolojan, ám úgy tűnik, ezek egyelőre nem valósulhatnak meg. Ahogy Pásztor Sándor korábbi tanácselnök tervei sem szökkentek szárba, aki bankhitelből fogott volna neki a felújításnak, és a kivitelezőt is kiválasztotta. Liberális utódja tavaly decemberben aztán szerződést bontott a kivitelezővel, arra hivatkozva, hogy uniós pénzből tervezi restauráltatni az impozáns ingatlant.

Az értékes épület leromlott állapota amiatt is bosszantó a nagyváradi magyarság számára, mivel a Bihar megyei önkormányzat a római katolikus egyháztól kaparintotta meg a korábban visszaszolgáltatott palotát, miután az számos kedvező bírósági ítélet után 2016 decemberében elveszítette tulajdonát.

Az ingatlant az irgalmas rend építette, saját telkére, majd bérbe adta az Osztrák–Magyar Monarchia pénzügyminisztériumának. A megyei tanács a bérleti szerződésre hivatkozva megtámadta a restitúciós bizottság 2012-es határozatát, ugyanis szerintük ez azt bizonyítja, hogy a palota valójában a magyar állam tulajdona volt, így napjainkban a román államot illeti.

Bolojan és a volt-nincs néptáncegyüttes esete

Nem a pénzügyi palota az egyetlen, mely megsínyli a megyei tanácsban dúló politikai harcot, ennél is abszurdabb a Crișana néptáncegyüttes helyzete, melyet a megyei vezetés a kulturális intézmények átszervezése keretében Körösvidék (Țara Crișurilor) néven alapított volna újra egy másik intézmény égisze alatt. Az augusztus eleji rendes tanácsülésen a döntéshozó testület jóváhagyta a néptánccsoport megszüntetését, az új entitás megalapításához azonban nem volt meg a kétharmados többség. Az RMDSZ és a PSD tanácsosai azzal az indoklással ellenezték a javaslatot, hogy semmilyen, a kulturális intézmények átszervezését szolgáló határozattervezetet nem szavaznak meg. Nem volt ez másként a héten tartott rendkívüli tanács­ülésen sem, így a néptáncegyüttes több tucat alkalmazottja „a levegőben lóg”, érvényes jogi háttér nélkül a bérüket sem lehet biztosítani.

Pap Melinda

2021. augusztus 26., 15:32

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/kitart-a-patthelyzet-biharban-politikai-ellentetek-nehezitik-a-varadi-penzugyi-palota-helyreallitasi-munkalatait

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: