//
most olvassa...
Cigányok/Romák, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Baltával támadtak Érsemjén polgármesterére – Balázsi József reméli, az eset nem teremt precedenst – Krónika

Baltával támadtak Balázsi Józsefre, a Bihar megyei Érsemjén polgármesterére múlt héten a helyi hivatal épülete előtt. A támadót harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték.

Balázsi József • Fotó: Sütő Éva

A mintegy 2500 lakost számláló, 85 százalékban magyarok lakta községközpont elöljárója a Krónikának elmondta, a támadó, B. István a roma közösség tagja. Balázsi József tájékoztatása szerint a harminc év körüli fiatalember a megyeszékhelyre, Nagyváradra jár „kukázni”, amiért már több alkalommal is megbüntették a helyi hatóságok. A bírságok ellenértékét minden alkalommal elmulasztotta kifizetni, így azok csak halmozódtak, és Nagyváradról az érsemjéni polgármesteri hivatalhoz továbbították őket.

Balázsi József kifejtette, hogy az ilyen esetekben, amikor felgyűlnek a ki nem fizetett büntetések, arra szokták kérni a bíróságot, hogy a pénzbüntetést alakítsák át közmunkává – bár általában ezt sem szokták elvégezni az érintettek. Az RMDSZ-es polgármester szerint valószínűleg a szerdai esetet megelőzően a fiatalember kézhez kapta a közmunkára vonatkozó végzést, amely miatt felbőszült, és „cselekvésre” szánta el magát.

A polgármesteri hivatal épülete előtt várta egy otthonról hozott baltával Balázsi Józsefet, és megpróbált lesújtani rá. Ám a polgármester szerencsésen megúszta az esetet, segítségére sietett a község alpolgármestere, és B. Istvánt sikeresen lefegyverezték.

A polgármester jelezte, hogy a támadó ittas állapotban volt. B. Istvánt azóta harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Bihar megyei törvényszék.

A községvezető egyébként először a margittai bírósághoz fordult, ám a tanúk meghallgatása és a helyi térfigyelő kamerák felvételeinek megtekintése után a Bihar megyei törvényszéknek utalták át az ügyet. A Bihar megyei ügyészség hétfői közleménye szerint B. István ellen a vád emberölési kísérlet.

Balázsi József, aki 1992 óta a település elöljárója, közölte, hogy eddigi pályafutása alatt nem tapasztalt ilyen szintű, ilyen jellegű fizikai agressziót, sőt szerinte támadójára sem volt eddig jellemző az ilyesmi.

„Eddig egy szelíd, tisztelettudó ember volt, nem hőzöngött. Nem tudom, hogy most mi történt vele” – fogalmazott lapunknak az elöljáró.

A polgármester szerint az ilyenfajta megnyilvánulás nem jellemző a teljes helyi roma közösségre, sem egymással, sem a többi nemzetiséggel szemben nem szoktak így megnyilvánulni, és reméli, hogy az eset nem teremt precedenst. Meglátása szerint épp ezért fontos, hogy az „igazságszolgáltatás tegye a dolgát”: az eset ne maradjon büntetlenül, hogy még csak véletlenül se gondolja senki, hogy az agresszió bármire megoldást jelent.

Tóth Gödri Iringó

2021. augusztus 30., 17:56 • utolsó módosítás: 2021. augusztus 30., 18:02

https://kronikaonline.ro/belfold/baltas-ferfi-tamadt-a-bihar-megyei-ersemjen-polgarmesterere

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: