//
most olvassa...
Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Történelem, XX. század

Mégsem Kun Béláé volt a kolozsvári „Kun Béla-villa?” – Krónika

Nincs bizonyíték arra, hogy Kun Bélának, a Magyar Tanácsköztársaság vezetőjének egykori kolozsvári lakása lett volna az a villa, melyet mintegy másfél millió euróért kínál megvételre a Sotheby’s világhírű aukciós ház – véli Gaal György helytörténész.

• Fotó: Sothebysrealty.ro

Az Európa számos nagyvárosában luxusingatlanokat értékesítő Sotheby’s International Realty – mint arról beszámoltunk – hirdetésében azt állítja, hogy a Kolozsvár központjában, a Kismező (Crișan) utcában található villában még politikai pályafutása előtt, kolozsvári évei alatt lakott a kommunista politikus. Azt is hozzáteszik, hogy a köznép ma is Kun Béla-villa néven emlegeti az ingatlant.

Gaal György kolozsvári helytörténész a hirdetés kapcsán az Új Magyar Életrajzi Lexikont idézve lapunknak rámutatott, hogy Kun (1904-ig Kohn) Béla 1904-től joghallgató, közben 1905/6-ban szerkesztő is volt Kolozsvárt, 1906-tól Nagyváradon, 1907-től Budapesten szerkesztő, majd egy fél évig börtönben ült, azután 1908-ban Kolozsvárra ment, ahol a Munkásbiztosító Pénztár titkára volt 1914-ig, amikor behívták katonának.

„Nos egy ilyen ember aligha vesz vagy építtet házat Kolozsvárt. Az 1914-es címjegyzékben rá is bukkantam nevére: Kun Béla, munkás betegbizt. h. igazgatója: Ferenc József út 6. sz”

– jegyzi meg a helytörténész. A Ferenc József út a mai Horea út régi magyar neve. Gaal György arra is felhívja a figyelmet, hogy az utca, melyben a luxusvilla található, 1914-ig a Kismező nevet viselte, akkor gróf Kuun Géza (1839-1905) orientalista nyelvész, az MTA másodelnöke nevét kapta, a román világban Gojdu, 1941-től újra Kuun, 1945-től Crișan az utca neve.

• Fotó: Sothebysrealty.ro

„Ezen az utcán jártak fel a Kismező nevű területrészre és a Kismezői temetőhöz. 1914-ben összesen négy ház volt az egész utcában:

1-7. sz. özv. dr. Veress Lajosné, a 2. sz. Sándor József, az EMKE alapítója, a 9. sz. Bartha Gergelyné tulajdona. A fényképeket nézegetve a kapun a 7. sz. található. Ez megegyezhet az 1943-as 7. számmal, mely akkor együtt a 9. számmal dr. Vass Zoltán (valószínűleg a híres fogorvos, a Zsidó Kórház későbbi igazgatója) tulajdonában volt.

A 3–5. sz. alatt pedig a Lengyel Miklós neve jelenik meg, aki itt működtette a híres Lengyel Szanatóriumot. Ekkor már az utcának ezen az oldalán 37. számig szaporodnak a telkek. Egyik sincs Kun család tulajdonában” – mutat rá a helytörténész, hozzátéve, hogy a tulajdonosok több mint fele izrelita volt, ahogy Kun Béla is zsidó származású volt.

„Elnézve a képeket, úgy találom, hogy a kapun kívül semmi sem utal az I. világháború előtti időkre. 1900 szóba sem jöhet.

Sőt, egy földszintes házra húzhattak itt emeletet, valószínűleg újabb időkben. A kapu felől nézve egészen modern épület látszik” – teszi még hozzá a helytörténész, arra utalva, hogy ez is ellentmond a hirdetés állításainak.

A világhírű aukciós ház egyébként nem állítja azt, hogy az ingatlan Kun Béla tulajdona lett volna, csupán azzal népszerűsíti vevői körében a kolozsvári ingatlant, hogy „Erdély szívében” található, és megvásárlója vele a magyar és az egyetemes történelem egy kis darabkáját is megkapja, ugyanis a „hivatásos forradalmár”, Kun Béla is lakott itt.

• Fotó: Sothebysrealty.ro

Az 1,6 millió euróért megvételre kínált villát ugyanakkor végig Kun Béla-villaként emlegetik.

Az ingatlannak különben nyolc szobája van, amiből hat hálószoba, melyekhez hat fürdőszoba is tartozik. 910 négyzetméteres belvárosi telken található, a háromszintes villa – földszint, emelet és manzárd – összesen 620 négyzetméter.

A Magyar Tanácsköztársaság egykori vezetője egyetemista korában élt Kolozsváron, ahol utána újságíróként is dolgozott. A kommunista politikus – aki hivatalosan Magyarország külügyi népbiztosa, ténylegesen azonban a Magyar Tanácsköztársaság vezetője volt – a Szilágycseh járáshoz tartozó Lele faluban született köztisztviselői zsidó családban, Kohn néven.

Zilahon és a kolozsvári kálvinista középiskolában érettségizett, majd a kolozsvári egyetem joghallgatója lett.

1904-ben, félbeszakítva tanulmányait, újságíróskodni kezdett Kolozsvárott és Nagyváradon, nevét az iratok szerint 1917-ben magyarosíthatta. Még kolozsvári tanulóévei alatt az őt korrepetáló Ady Endre ismertette meg a budapesti baloldali értelmiségi körökkel.

Több mint másfél millió euróért árulják Kun Béla egykori kolozsvári otthonát

 

Pap Melinda

2021. augusztus 30., 20:27

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/megsem-kun-belae-volt-a-kolozsvari-bkun-bela-villar

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: